Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Preotul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.05.2009, 16:18:34
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

@bmd
Tu ai dreptate cumva, dar eu tocmai asta vreau sa aflu si vad ca este neclar si la voi (aici in forum):
Ori primesc preotii ajutor financiar (salariu) din tara si atunci poate pot fi trimisi mai multi in conditiile astea, ori nu primesc, si atunci sigur ca nu este dispus sa vina nimeni?
Ca sa-i plateasca o parohie este aproape imposibil, sau ar trebui sa fie acei oameni f.bogati.
Din pacate, si asta este problema mare, este cum spuneti voi, ca nu au timp preotii. Adica au de umblat la mai multe biserici si nu tin decat decat cateva slujbe si nu au timp nici sa se implice mai mult in parohie (ca duhovnic, sa ajute oamenii etc.)
E si problema bisericii, ca lacas, pentru ca trebuie in unele locuri s-o imparta cu alte comunitati si atunci sunt discutii cu timpul alocat si cu cheltuielile. Mai nou se cere si chirie pe locas.
Voi cum ati putut sa cumparati biserica? Am vazut si eu pe net, ca unele comunitati si-au cumpart biserica.

@Fani - interesant ce spui tu. Cam asa este. Sunt platiti preotii de statul german sau belgian? Intra-devar nici preotii nu sunt prea uniti in diaspora, BOR nu este prea unita si activa acolo.

In alta odrine de idei, interesant este si faptul ca totusi preotul este f.important in diaspora, pentru ca in jurul sau si al bisericii se aduna comunitatea.
In tara, te duci la biserica, ai serviciu, prieteni, familie, duhohvnic, biserica in fiecare zi deschisa. In diaspora oamenii sdunt singuri, au probleme si acolo, la preot si la biserica gasesc ajutor, alti oameni cu care sa comunice.
Si daca preotul nu are timp si nu este platit, este greu...
Oricum va multumesc ca mi-ati impartasit din experienta voastra.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2009, 16:23:59
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
@bmd
@Fani - interesant ce spui tu. Cam asa este. Sunt platiti preotii de statul german sau belgian? Intra-devar nici preotii nu sunt prea uniti in diaspora, BOR nu este prea unita si activa acolo.

In alta odrine de idei, interesant este si faptul ca totusi preotul este f.important in diaspora, pentru ca in jurul sau si al bisericii se aduna comunitatea.
In tara, te duci la biserica, ai serviciu, prieteni, familie, duhohvnic, biserica in fiecare zi deschisa. In diaspora oamenii sdunt singuri, au probleme si acolo, la preot si la biserica gasesc ajutor, alti oameni cu care sa comunice.
Si daca preotul nu are timp si nu este platit, este greu...
Oricum va multumesc ca mi-ati impartasit din experienta voastra.
Si eu iti multumesc. Tu in ce oras stai (tot asa, daca e secret scuza-ma, si poti sa imi scrii prin mesaj privat)? Eu iubesc Germania si ma simt inca foarte legata de ce se intampla acolo. Daca stai pe undeva aproape de unde stateam eu te pot pune in legatura cu grupul nostru de ortodocsi de acolo, daca vrei.

In Belgia, preotii ortodocsi sunt platiti de stat pentru ca Biserica Ortodoxa (in intregime) este recunoscuta ca una din religiile de stat. In Gremania nu.

Aici la Bruxelles este si o parohie romana foarte buna si activa, de admirat cate se fac.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2009, 16:36:16
bmd
Guest

Implicit

Sophia un preot adevarat se duce tocmai acolo unde nu vrea nimeni un sat pierdut de lume sau in diaspora. Banii n-ar trebuii sa fie hotaritori ca doar sint alte meserii mai banoase, hotaritor ar trebuii sa fie cit de mult poti tu ajuta ca preot la mintuirea oamenilor. Desigur necesita un pic de "nebunie" dar fara ea nu se poate sa fi crestin, darmite preot bun.
Acum treaba asta cu timpul este f. relativa. Am un calugar aflat f. departe cu care vorbesc f. rar si cu care ma intilnesc si mai rar dar ajutorul lui se simte in viata mea si daca nu stam tot timpul impreuna.
In diaspora omul este invatat sa se descurce singur asa ca preotul nu-i chemat de obicei pentru orice lucru iar pt spovedanie, un maslu, o rugaciune isi gaseste fiecare timp.
Noi am stat citiva ani intr-o biserica catolica (fara sa platim ceva) apoi cind am avut ocazia am cumparat o biserica in rate (mai platim si acum) au mai venit ajutoare de la statul roman, de la intreprinderi germane, de la oameni mai instariti.... Biserica aflata sub jur. Mitropoliei grecesti este si acum intr-o biserica protestanta (facem Liturghia dupa ei, nu ne cer bani, e greu dar este mai greu fara Liturghie)
Adunatul in jurul bisericii/preotului eu nu o vad deloc ca avantaj. Dimpotriva! Exista f. mult duh lumesc care se strecoara in biserica datorita amestecului dintre credinta si sentimentul national. Un hram devine cel mai ades un bal.... Iar ajutorul intre romanii sincer eu unul n-am auzit de asa ceva.Nu cunosc caz in care un roman sa fi adus in firma lui un alt roman; si daca or fi sint exceptii!
Esti preoteasa cumva?
Reply With Quote
Vechi 07.05.2009, 17:03:03
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Bmd, da ai dreptate cu romanii.
In legatura cu unirea in jurul preotului este totusi o problema. Oamenii se intalnesc la biserica. Si nu ma gandeam neaparat la baluri sau petreceri, ci la lucruri mai utile: scoala/gradinita romaneasca, revista, biblioteca, etc.
Da, e bine ca ati putut cumpara biserica. Inteleg ca acum nu mai depindeti de nimeni.
Sa auzi tot timpul ca nu sunt bani, ca nu vor mai fi slujbe, ca se pierde biserica, ca nu se poate aia, sau ailalta, este apasator. Si asta cand tu te duci la biserica sa uiti de lume si de greutati.
Si nu, nu sunt preoteasa.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2009, 17:48:42
bmd
Guest

Implicit

Citat:
Si nu ma gandeam neaparat la baluri sau petreceri, ci la lucruri mai utile: scoala/gradinita romaneasca, revista, biblioteca, etc.
Pai poate la altii functioneaza, dar la noi scoala romaneasca cam tuseste iar cind am de ales intre a trimite copilul la scoala sau a-l tine la Liturghie..... In plus copilul care nu invara romaneste de acsea nu invata in 2 ore duminica! Revista a fost la inceput gratuita, apoi pe bani acum...nu mai e de loc. Biblioteca sta plina si necitita.
Cum spuneam adesea te intrebi daca romanii nu vin pentru altele decit pt Dumnezeu la biserica.

Citat:
Sa auzi tot timpul ca nu sunt bani, ca nu vor mai fi slujbe, ca se pierde biserica, ca nu se poate aia, sau ailalta, este apasator..
Cam cum crezi ca-i cind auzi duminica de duminica "mai dati bani sa terminam fresca, nu mai fiti asa zigirciti uita ala a dat atita!! Traiasca si sa-i dam o cruce patriarhala? Care mai platiti un m de fresca?!!!
Reply With Quote
Vechi 07.05.2009, 18:36:03
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bmd Vezi mesajul

Cam cum crezi ca-i cind auzi duminica de duminica "mai dati bani sa terminam fresca, nu mai fiti asa zigirciti uita ala a dat atita!! Traiasca si sa-i dam o cruce patriarhala? Care mai platiti un m de fresca?!!!
Stiu ca suna jenant cid o fac in fata tuturor, insa din ce am vazut astia sunt preotii BIVOLI( in sens constructiv, ziditor) care duc la bun sfirsit constructia bisericii nu cei idealisti, visatori, altruisti si cu capul in nori care calca pe virfuri
Reply With Quote
Vechi 08.05.2009, 10:52:35
bmd
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Stiu ca suna jenant cid o fac in fata tuturor, insa din ce am vazut astia sunt preotii BIVOLI( in sens constructiv, ziditor) care duc la bun sfirsit constructia bisericii nu cei idealisti, visatori, altruisti si cu capul in nori care calca pe virfuri
Partial ai dreptate. O sa gate biserica si o sa fie una dintre cele mai frumoase din zona. [COLOR=red]Dar pretul este mult prea mare!!!! [/COLOR][COLOR=#000000]Esti insa sigur ca altfel nu s-ar fi putut? Nu de alta dar cunosc preot care a facut biserica in vremea in care Ceausescu le darima. A facut-o altfel iar la sfirsit n-au ramas doar zidurile solide si fresca frumoasa............[/COLOR]
Reply With Quote
Vechi 07.05.2009, 19:56:59
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bmd Vezi mesajul
Adunatul in jurul bisericii/preotului eu nu o vad deloc ca avantaj. Dimpotriva! Exista f. mult duh lumesc care se strecoara in biserica datorita amestecului dintre credinta si sentimentul national. Un hram devine cel mai ades un bal.... Iar ajutorul intre romanii sincer eu unul n-am auzit de asa ceva.Nu cunosc caz in care un roman sa fi adus in firma lui un alt roman; si daca or fi sint exceptii!
Vroiam sa mai zic ca eu, cand am ajuns in Germania in 89, m-am dus mai intaii la o parohie romaneasca dar nu-mi placea pentru ca aveam impresia ca lumea se duce mai mult sa vada alti romani. Nu era foc acolo. Pe urma am gasit parohia de care ziceam, multinationala, cu limba germana, si acolo am simtit alt duh. Un duh de foc, de credinta adevarata. Acest duh m-a purtat, m-a hranit pana acum. Si aici la Bruxelles pot la o parohie de asta sunt.

Tot in costructie ca si aia. In germana nu exista inca toate textele liturgice (nu liturghia, ma refer la textele din minee, triod, etc).. preotul, care stie foarte bine greaca veche, traduce si retraduce in continuu (si cu mult har). Treaba trebuie sa faca toti parohienii prezenti sa intretina biserica.. Oamenii se mai si ajuta intre ei. Am ramas cu prietenii de viata de acolo. Multumesc lui Dumnezeu ca am gasit o asemenea parohie!

Dar ca sa nu critic parohiile uninationale, si la cea romana de la Bruxelles la care merg cateodata se simte un duh advarat crestin si mai putin national.
Reply With Quote
Vechi 08.05.2009, 11:14:40
bmd
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
... o parohie romaneasca dar nu-mi placea pentru ca aveam impresia ca lumea se duce mai mult sa vada alti romani. Nu era foc acolo. ....
Ai observat bine! Ai fost la noi la biserica?
Vezi nationalismul in biserica este un corp strain. Un staret de pe Athos imi spunea ca odata ce apare nationalismul, biserica nu mai este biserica.
(Nu ma intelegeti fals, sint roman, am cetatenia romana si incerc la nivelul meu sa schimb optica externa despre romani in bine)
In parohia noastra sint nemti atrasi de ortodoxie, mai vin greci (care n-au biserica in apropiere) si sint f. multi soti/sotii de alta confesiune si mai ales o gramada de copiii care nu vorbesc bine romaneste (nu sariti cu judecata pina nu a trebuit sa cresteti un copil intr-o tara straina); pe noi toti ne alatura limba germana.
S-a incercat sa se tina o parte din Liturghie in germana (citeva ectenii la care se raspundea romaneste, Tatal nostru si Evanghelia se citea si in germana eventual un rezumat al predicii in germana) Un lucru de bun simt zic eu mai ales ca respectivii cotizeaza cu bani/munca si din discutii stiu cit se bucura de un cuvint in limba materna chiar si cei ce vorbesc si romaneste.
Lumea s-a "rasculat" a iesit un circ specific romanesc si doar "caposenia" preotului (zic eu de admirat) a facut ca macar Evanghelia si Tatal Nostru sa ramina bi.lingve! Si din acest circ unii au iesit din biserica, altii demonstrativ arunca priviri ucigatoar/dispretuitoare in timpul lui Vatter Unser.
Acum eu nu stiu ce iubire crestineasca este asta! Ma gindesc ca crestinismul nu s-a nascut in romaneste . Dar cind "nebunia" de a sacrifica majoritatea pentru minoritate lipseste, avantajul tau pentru avantajul celuilalt, prezentul pentru viitor, atunci numai de Duh nu se poate vorbii.
Imi aduc aminte o saptamina petrecuta la un schit romanesc pe Sfintul Munte unde s-a slujit Liturghia tot timpul cit au avut un pelerin grec (si era un frizer oarecare din Salonic) oaspete in greceste. Si toti monahii, restul de pelerini erau ROMANI! Eu unul nu inteleg decit 3-4 cuvinte grecesti dar.....am fost in rai!
Reply With Quote
Vechi 08.05.2009, 21:13:35
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Interesanta discutia.
Sunt pe de o parte surprinsa de cele spuse de bmd. Nu stiu in ce zona a Germaniei se afla, daca este in sud sau nord.
Trist ca nici la el nu au rezistat initiative culturale. Inseamna ca sunt eu o visatoare si o idealista.
Am incercat sa fac si eu cate ceva si in lco de sustinere mi s-a spus: "da de ce trebuie", da nu se poate si mai mult nu mai spun.
Acum nu stiu cine este mai vinovat de aceasta situatie, daca preotul sau comunitatea.
Am mai spus ca in tara este una, ai biserici, nu-ti trebuie comunitate pentru ca deja o ai (rude, prieteni, colegi de serviciu). In diaspora la biserica gasesti si pe Dumnezeu si pe oameni (conationali). Si totusi nu-i gasesti, dupa cum vad ca se intampla adesea.
Si ca sa construiesti, sau sa cumperi o biserica proprie trebuie sa lupte toti si preot si comunitate. Daca primul nu este platit si n-are interes, iar comunitatea n-are bani si nu e unita, nu se rezolva nimic.
Cineva spunea aici de altar si slujba in parc sau in cort. Si eu gandesc si simt la fel. S-ar putea daca s-ar vrea si asta ar fi un pas.
Si mai este o problema in biserica din diaspora: din motive de singuratate, izolare, ne-recunoastere (daca n-ai serviciu, sau nu este pe masura ta), oamenii incep sa doreasca sa se afirme in biserica si apare atunci o concurenta si o atmosfera neplacuta. In biserica suntem toti egali in fata lui Dumnezeu.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cei din diaspora - cum este cu strana la voi? sophia Muzica Bisericeasca 22 30.06.2011 16:11:41
Pentru cei diaspora (dar si din tara)-aveti biblioteca de carti religioase? sophia Biserica Ortodoxa Romana 6 08.10.2009 23:35:55
Are voie si interes BOR sa se dezvolte in diaspora? sophia Biserica Ortodoxa Romana 6 07.05.2009 18:15:08
Românii ortodocși din diasporă, în pelerinaj la mânăstirile moldave cristiboss56 Generalitati 4 19.04.2009 12:03:37