![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]()
Interesanta discutia, multumesc pentru linkul cu lucrari in limba engleza.
Pentru Eduardd: Tu vorbesti despre altceva in cazul tau si al parintelui care te-a ajutat la operatie. Eu nu contest harul, sau clarviziunea, sau rugaciunea. Sunt astfel de oameni si printre calugari si printre mireni chiar. Dumnezeu a dat unora astfel de daruri, i-a ales cum a vrut El.Unii chiar n-au scoala, dar suflet cat cuprinde. Eu ma refer la alt aspect in acest fir. Si nu ma hazardez in a face comparatii intre calugari si preoti de mir. Teoretic vad diferenta, practic mai putin, adica nu inteleg anumite parti. Si cine este mai bun si poate da sfaturi...Greu de spus. Eu ma abtin sa dau sfaturi celor ce au copii de ex. Mai incerc eu, dar n-am loc, si au dreptate oamenii. De unde sa stiu eu. Sunt generatii mai vechi carora nici parintii lor, sau bunicii nu le-au putut da lectii pentru viata, mai ales fetelor, pentru casatorie, sau biserica sau mai stiu eu. Si ei la randul lor au trecut orin ele, au fost femei, au fost casatoriti, au facut copii etc. Traditia - unde este scrisa, sau la va referiti cand spuneti de ea. Ca eu nici acum n-am aflat. La ce se refera anume? La ce au lasat Sinoadele, la ce a lasat El, sau cine? Exista o asa lucrare concreta? Unde sa spuna clar asta asa si asta nu e asa dupa Iisus? Of, este o deruta in mintea mea! Alin - cum und scrie ce am spus eu? Nu stiu, in canoane? Ma intreb si eu ca tine. Pai fiecare iti spune - femeia nu e curata, n-are voie aia si ailalta, cei casatoriti n-au voie aia si numai atunci. Nici preotii nu sunt curati sa intre la Liturghie daca au fost cu sotia si etc. Repet, nu ca nu s-ar spala, ci parca ar fi un pacat in ei, in firea lor. Asta vreau sa pricep eu. Insasi monahismul in sine, care se bazeaza pe anumite abstinente, creeaza ideea ca unii sunt mai altfel. Eu stiu ca toti traim si ne rugam intru Hristos. |
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Dar ce e interesant e cum Dumnezeu indreapta lucrurile la un moment dat. Dupa o generatie, doua, trei de atei apare un copil sau mai multi credinciosi.. Citat:
La noi exista o colectie, se gaseste si pe Internet in format pdf (fotocopie): "Parinti si Scriitori Bisericesti" sau PSB cum i se spune pe scurt in facultatile de teologie. Exista si "Filocalia" si alte culegeri de scrieri. Desigur, mai sunt scrieri care nu sunt traduse, site -ul respectiv e un efort in acest sens. Citat:
Cum stai cu cunostintele de engleza? Citat:
De asta si invitatia mea sa vii cu citate concrete pentru a discuta pe marginea lor, nu pareri care ti le-ai format tu despre ce ar fi spus cineva, candva, cumva.. |
|
|||
|
|||
![]()
Mai apare acum o intrebare care s-ar putea sa ne mai lumineze, sau sa ne incurce mai rau.
Iisus Hristos nu a stiut de femeie, nu a fost insurat. Apostolii au lasat familiile si toti au umblat singuri. De femeile lor si cele care totusi le-au urmat si i-au ingrijit nu se prea spune. Se pare ca unele au umblat cu ei, daca am inteles bine. Inseamna ca pe undeva rugaciunea si credinta, in legea noua, nu se putea imbina la ei cu familia. Aici este cheia. Si totusi El nu da dea decat sfaturi si lectii de viata, de credinta, nu asupra femeii, nu asupra familiei. Judeca altfel, iertand, intelegand. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Vei vedea daca e bine sa te apropii de cele sfinte din biserica sau nu in anumite perioade de necuratie si alte raspunsuri le vei afla singura prin ceea ce vei simti atunci. Important este sa faci ceea ce te linisteste dar traind o viata crestina ,nu sa iti ghidezi viata dupa anume canoane dar tu sa gandesti altfel .Intr-un cuvant sa te porti dupa cum gandesti nu sa gandesti dupa cum crezi ca este . |
|
|||
|
|||
![]()
Intr-un cuvant sa te porti dupa cum gandesti nu sa gandesti dupa cum crezi ca este bine.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Din păcate sunt unii care de mult nu mai cred în nimic,care stau pe aici pentru a-și găsi scuze îmietririi inimii lor sau, care caută pe alții asemenea lor încercând să-și liniștească propria conștiință pentru că au făcut fapte nelpăcute lui Dumnezeu.Unii ca aceștia în veci nu vor avea pace! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Este o carte foarte instructiva ,'Despre inselare ' ,poate fi descarcata de pe internet ,carte foarte buna despre cum sa dobandim mantuirea ,nu printr-o relatie extraoridinara cu Dumnezeu ci prin smerenie si pocainta. Eu o singura data in ultimii ani am fost la un preot cu darul inaintevederii la o manastire sa ii cer un sfat. Sfatul a fost foarte bun si am urmat intocmai cele spuse de dansul. In rest ,vreau sa spun ca preotii de la biserica unde merg eu nu au nimic extraordinar ,nu asta ne garanteza mantuirea ,nu asta ne linisteste , ci faptul ca trebuie sa urmam invataturile bisericii asa cum ne-au fost lasate de apostoli si de sfintii parinti .Nu degeaba se rosteste in fiecare duminica la Crez 'Soborniceasca si apostoleasca biserica ' ,o facem ca sa se inteleaga ca nu trebuie sa ne indepartam de biserica lui Hristos asa cum a lasat-o El ,sa nu schimbam nimic. |
|
|||
|
|||
![]()
continuare aici: http://www.razbointrucuvant.ro/2008/...lor-rasfatate/ |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Faptul ca au avut o misiune specifica, extraordonara, fata de care ideea de familie trece in planul doi, nu inseamna ceea ce crezi tu. Scopul vietii lui Hristos n-a fost sa faca cat a fost pe pamant un manual complet de dogma si purtare crestina, venirea Sa a avut ca scop propovaduirea Evangheliei si in special rascumpararea omului prin jertfa Sa. Restul, detaliile, au ramas in seama Bisericii, ghidata de Duhul Sfant. De altfel si a promis Sf. Apostoli ca nu vor fi lasati singuri ci li se va trimite indrumator. Si este nevoie de indrumare pentru ca nu poti spune ca viata crestina se termina undeva in pragul bisericii, cand ai iesit din ea, restul fiind lasat la voia intamplarii si a unei tolerante extreme.. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Unii din apostoli nu erau casatoriti. Multumesc Alin pentru citate! Eu cred ca este foarte legitim ce intreaba sophia asa, fara sa dea citate exacte, din 'ce se spune', pentru ca ce se spune corespunde totusi unei stari de spirit, unui duh prezent in Biserica intr-un mod concret, pe care il simt toti. Eu cred ca exista o problema in Biserica in legaura cu sexualitatea, din cauza ca primii crestini au trebuit sa se opuna unor culturi ale fertilitati, unei sexualitati orgiastice pagane, care era periculoasa, si din cauza asta au pus mai mult accentul pe pericolul continut in placere. Stiu ca Traditie nu va fi de acord (sunt partial de acord cu ce scrie el, dar nu in totalitate) si nici eu nu m-am lamurit inca prea bine cum sa intelegem unele lucruri. Eu sunt convinsa ca daca crestinismul este viu, pot aparea oricand noi forme de spiritualitate, diferite de cea impregnata de calugarie. Si calugaria a aparut la un moment dat, nu exista dintotdeauna. Exista de altfel si sfinti parinti casatoriti, cum ar fi sf. Grigore de Nyssa sau Cabasilas. As scrie mai multe dar nu am timp... Si asa iar ma las acaparata de forum in loc sa scriu despre ce trebuie. :-( |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
De ce este condusa BOR de calugari | idealist | Biserica Ortodoxa Romana | 296 | 07.12.2017 20:53:05 |
Imaginea ideala a femeii laice in biserica | sophia | Tinuta in Biserica | 55 | 22.01.2012 06:11:46 |
Lasata secului pentru Postul Sfintei Marii | mena2376 | Intrebari utilizatori | 0 | 01.08.2011 15:08:15 |
imbracamintea la calugari | gheorghie | Generalitati | 12 | 09.09.2010 14:30:20 |
|