Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.06.2009, 23:17:53
Trandafir_Alb's Avatar
Trandafir_Alb Trandafir_Alb is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.04.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

[SIZE=3]"Un batran avva [/SIZE][SIZE=3]avea un tanar[/SIZE] [SIZE=3]sub ascultarea sa.
Odata, batranul il trimite pe acel tanar cu o ascultare undeva si ii da la el cateva paini. Se intelege ca acolo unde fusese trimis ucenicul nu era aproape de ei, ci era o distanta de o zi chiar mai multe.
Ucenicul a mers, a implinit ascultarea, vine la batran si ii da painile .Batranul il intreba:
- De ce nu le-ai mancat?
Tanarul raspunde:
- Iarta-ma parinte, dar nu mi-ai zis sa le mananc si pentru asta nu le-am mancat.
Batranul s-a minunat de socotinta cea dreapta a fratelui si l-a binecuvantat."

"Lui avva Moise i s-a intamplat sa-si iasa din buna cuviinta a rabdarii, dar nu altfel decat in indrazneala rugaciunii. Nu mai avea apa. Nu mai plouase de mult. Ultimul burduf de apa il imparti unor vizitatori insetati si nu avea de unde sa le mai dea. Si tot intra si iesea din chilie, nu contenea acest du-te - vino spre mirarea oaspetilor carora nu le spunea niciun cuvant. Si iata ca aparu din senin un nor si umplu vasele lui avva Moise cu apa.
Vizitatorii vazand ca s-a linistit, l-au intrebat:
-De ce intrai si ieseai mereu din chilie?
- Eram intr-o aprinsa conversatie cu Dumnezeu. Ii ziceam :
-Tu m-ai adus aici in pustie si iata ca mi s-a terminat apa si nu voi mai avea ce sa le dau acestor oaspeti sa bea. Intram, rugandu-ma si ieseam sa vad daca vine norul cu apa!"

"Un frate s-a dus la avva Macarie Egipteanul si l-a rugat:
-Avva, spune-mi un cuvant.
Batranul zice:
-Du-te in cimitir si cearta mortii.
Fratele s-a dus, i-a certat, a aruncat cu pietre si apoi s-a intors sa-i spuna batranului. Acesta l-a intrebat:
-Si ce ti-au spus?
-Nimic.
Batranul ii zice:
-Du-te iarasi maine si ii lauda.
Fratele s-a dus si i-a laudat facandu-i "apostoli, sfinti si drepti". Apoi s-a intors la batran si i-a zis:
-I-am laudat.
El l-a intrebat:
-Si nu ti-au raspuns nimic.
Fratele a zis:
-Nu.
Batranul zice:
-Ai vazut, asadar, cat i-ai certat si cat i-ai laudat iar ei nu ti-au zis nimic. La fel si tu, daca vrei sa te mantuiesti, fii mort, neluand in seama nici nedreptatea oamenilor, nici lauda lor, precum mortii.
Astfel vei putea sa te mantuiesti."

"Odata, un frate a gresit. S-a facut o adunare a batranilor si l-au chemat si pe avva Moise, dar el nu vroia sa vina. Au trimis iar dupa el zicandu-i:
-Vino, oamenii te asteapta.
El s-a sculat carand in spate un cos gaurit plin cu nisip. Uimiti de aparitia lui l-au intrebat:
-Ce inseamna aceasta?
Batranul a raspuns:
-Pacatele mele curg in spatele meu, eu nu le vad, dar vin astazi ca sa judec pacatele altuia.
Auzind aceasta, nu i-au mai spus nimic fratelui care gresise ci i-au cerut iertare."
(aceeasi carte)

[/SIZE]

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Povesti cu talc silverstar Generalitati 500 22.03.2015 19:01:38
Despre rugaciunea continua ( o povestioara cu tâlc ) cristiboss56 Rugaciuni 10 25.10.2010 23:21:27
Violonistul - o poveste cu talc costel Generalitati 2 25.09.2009 15:35:42