Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.06.2009, 22:56:06
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit Cateva raspunsuri tuturor

Mai intai as vrea si sa-i iau putin apararea lui Geo, acum ca m-am mai linistit putin dupa vorbele lui aspre:
Nu trebuie acum sa sarim pe el si sa-l judecam. In fond el are dreptate, se ghideaza dupa cele scrise si ceea ce tocmai invata la facultate si vrea sa fie un preot bun.
Ceea ce dorim noi de la el (si nu numai) este sa nu exagereze, sa nu cada in extrem.

Acum raspunsuri:
@ Geo - Dumnezeu ne-a lasat pe pamant (inca) numai datorita rugaciunilor calugarilor, sau preotii buni, ci si pentru multi mireni care fac mult bine pe lumea asta, din credinta sau nu.

@anna - da, exista lucruri pe care le pot face numai femeile, dar sa nu uitam ca nu toate. Exista femei care nu pot sa aibe copii si femei care nu se pot casatori (si nici calugari). Nu se stie de ce a vrut Dumnezeu asa, dar poate ca asemenea femei pot avea in loc alte meniri, de ex. mai multe sarcini in biserica si in domeniul social. Precum exista si barbati care cresc singuri copii si fac munci de femeie.
Revin cu intrebarea: de ce au disparut diaconitele?

@andreicozia - da, calugaritele au nevoie totusi de un preot, ca si calugarii din Athos. Poate ca ele ar fi putut datorita curateniei lor, sa beneficieze de un statut special si sa-si poata face singure slujba in manastire (sau stareta lor mai precis). Oricum anumite slujbe le fac singure, fara preot. Doar la Liturghie e nevie de preot.
Geo spunea ca maicile au voie totusi sa intre in altar.

@Fani - nu stiu istoria crestinimsului si despre canoane. Nu stiu cine le-a dat aceste canoane si cand (poate acele sinoade de acum mii de ani). Daca sunt imuabile si neschimbabile nu stiu. In general ma gandesc si eu asa, daca omenirea asta a evoluat atat, oare anumite lucruri din religie nu pot evolua? Nu cele legate de Dumnezeu, Maica sa, sau ce este legat de credinta, ci anumite canoane cum le numiti voi, legi, facut de niste oameni dupa stiinta si puterea lor de atunci, pentru oamenii de atunci.
Pe urma legat de constructia bisericii: si aceea s-a mai schimbat, din cate inteleg, nu a fost intotdeauna altarul separat. Da biserica este pe ansamblu ceva sfant, deosebit. Exista in ea obiecte sfinte de care ne atingem toti si mereu, inclusiv cele mai sfinte dintre ele: Sfintele Daruri (preotul iese cu ele si ne atinge pe toti). Ne atingem de icoane, Sf. Evanghelie o sarutam. Ce anume mai este in altar sfant si de care nu avem voie sa ne atingem?
Masa pentru euharistie, discul. Masa este sfanta, sau ceea ce este pe ea?
Si mai este, si aici cred eu ca este miezul problemei:
Spatiul din altar unde in timpul euharistiei coboara Sf. Duh si ingerii.
Acolo nu avem voie noi. Si sunt de acord, desi undeva (cred ca cateheza despre Sf. Liturghie), ca acestia coboara in biserica, printre noi.
Nu vreau sa mai continui aceasta polemica. Noi nu putem schimba nimic.
Exista o regula (am citit aici pe site) a inchiderii dverului (perdeaua si usile altarului) in anumite momente ale slujbei.

Nu stiu cum este la protestanti in biserica.
La catolici altarul este deschis. Separat si intangibil este numai locul unde se depoziteaza ostia. Iar euharistia se face in vazul lumii.
Judecand dupa ce spune Fani, ei au pastrat imaginea asa cum a fost initial, numai in B.O s-au schimbat lucrurile si s-a separat altarul.
Ma puteti lamuri si pe mine?

Fani - nu numai la Botez primim trupul si sangele, ci la fiecare impartasanie.
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul care nu ajuta la nimic Delalucaci Postul 28 10.11.2014 08:56:28
OAIA RATACITA - Cum putem ajuta un om care si-a pierdut credinta? maria32 Generalitati 5 01.02.2013 11:31:53
un sectant care se rusineaza in fata preotul in legatura cu Taina Botezului vidoveczandrei Secte si culte 861 29.08.2011 19:03:25
Preotul care calca pe locurile bolnave cozia Preotul 29 28.10.2009 14:56:51
Daca puteti ajuta...un om care are nevoie de ajutor... pacatoasa Umanitare 0 13.10.2009 20:01:26