![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Le putem indeplini si altfel decat traind precum calugarii. Exista dpoua cai: cea de renuntare la lume, si cea de transfigurare a lumii. Se mai intalnesc intre ele (si mirenii postesc si se infraneaza, si calugarii se mai bucura de cele lumesti cu multumire). Dar sunt diferite. Citat:
2. Nu, indumnezeirea nu e rezervata calugarilor; insa mirenii se indumnezeiesc altfel decat calugarii. Exista multi sfinti casatoriti, unii cu copii (suntem pe cale sa alcatuim o lista, sotul meu si cu mine). Ei cum s-au indumnezeit? Unii prin martiriu, altii insa printr-o viata crestina de familie. Citat:
Exista si ideea de lume ca Imparatia lui Dumnezeu prezenta deja in ea. Uite ca eu nu-s asa buna la citate (halal 'doamna profesoara'), din pacate, si nu gasesc acum... Dar ma gandesc la nunta la care Hristos schimbat apa in vin; si la toate parabolele cu nunti. De exemplu. Cineva, parca georgeval sau heaven, il citeaza pe Steinhardt in alt topic despre subiectul asta. Daca vede poate sa-mi sara in ajutor.. Citat:
Putem sa fim atunci cand conditiile o cer. De exemplu eu admir foarte mult textul lui Steinhardt care este la inceputul Jurnalului fericirii, cele trei cai sau testament politic. Si in alte situatii din lumea moderna ni se poate cere sa fim asa, sa murim lumii, sa devenim nebuni sau vagabonzi. Insa in multe alte situatii ni se cere sa traim cu bucurie si multumire lucrurile bune pe care ni le da Dumnezeu, sa le suportam pe cele rele cu rabdare, sa facem binele acceptand greutatile care ies din asta.. (uite-te la rugaciunile din slujba de cununie.. se zice 'sa se veseleasca cu nevasta sa', de exemplu) Greutatile si necazurile vin singure, nu e nevoie sa le cautam. Sa ne bucuram insa si de lucrurile frumoase. Prea sunt multi care se plang. Hai sa radem macar noi, crestinii.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Care este problema? Tot lasi sa se inteleaga ca este revoltator ce se scrie pe aici. Ce daca vorbim de chestii sexuale? Cine crede ca asta ii face rau, sa nu mai citeasca. Dar eu cred ca este sanatos sa vorbim despre ele.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca ai trait lucruri din astea, pacatesau chiar perversiuni in domeniul sexualitatii, si te-ai curatat de ele, evident este mult mai greu sa vezi curatenia si chiar sfintenia lor initiala; te temi sa nu cazi din nou in ceea ce ai vindecat prin spovedanie. Dar daca nu ai trait astfel de lucruri, sau nu intr-o masura foarte mare? (caci toti mai pacatuim, macar cu gandul) Uite, pentru ca m-ai intrebat si pentru ca este necesar pentru discutie, pot sa spun: eu nu am avut relatii intime inainte de casatorie. De ce nu as vedea un lucru frumos si chiar o imagine a raiului in viata intima impreuna cu sotul meu?
|
|||
|
|||
![]()
Ba poti, dar asta nu inseamna ca e adevarat.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Nu inteleg, de ce n-ar fi adevarat? Nimeni nu mi-a raspuns la argumentatia mea pana acum.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu am gasit inca nicaieri ca Imparatia lui Dumnezeu este creatia. 2. a iubi raul din lume este interpretarea ta personala (daca nu o sustii cu ..ceva scris de sf parinti). Eu il citez pe Sf. Apostol Pavel: "Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi folosesc. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate zidesc. " (I Corinteni 10:23) Evident, Sf Apostol nu se refera la pacate, ci la lucruri realmente ingaduite! |
|
|||
|
|||
![]()
[quote=Anca-Miha;151435Dar ce spune biblia? Iasa vedem:
Epistola catre Corinteni 7. 1. Cât despre cele ce mi-ați scris, BINE ESTE PENTRU OM SA NU SE ATINGA DE FEMEIE. 2. DAR DIN CAUZA DESFRANARII, fiecare să-și aibă femeia sa și fiecare femeie să-și aibă bărbatul său. [/QUOTE] Casatoria ne-a fost data din cauza desfranarii noastre; nu ca preinchipuire a raiului, ci ca sa nu desfranam. Raiul il putem percepe doar in inima, prin rugaciune, nu prin atingere de alta persoana. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mai spune interesant pentru subiectul nostru si 'sa nu ne lipsim unii de altii decat pentru un timp scurt, pentru rugaciune' (poate iti amintesti comentariile sfantului Ioan Gura de Aur la acest verset) (asta, pentru cei care propun posturi interminabile la alaptat etc NB eu alaptez copilul si va avea un an vineri; unele mame alapteaza si doi ani) Ce ai subliniat tu arata ca sexualitatea este bine canalizata in cadrul casatoriei, caci altfel sexualitatea umana este greu de stapanit si poate duce la pacat (desfranare). daca este insa traita in cadrul casatoriei, este altceva. Poate ne citezi si pasajul in care vorbeste de nunta, cu Hristos si Biserica.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
nu asa gandesc parintii bisericii. Vezi ce scria mihailt mai sus. Uiti si de ce spune sfantul Pavel, ca nunta este o mare taina pentru ca cei doi inchipuie 'Hristos si biserica'. Ca unirea intr-un trup (cu tot ce implica ea) a celor doi este o imagine a unirii mistice.. Eu tot amintesc de asta dar am impresia ca majoritatea parca nu vad. Atata puritanism a intrat in biserica...