![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sofhia se referea la comunicari cu preotul genul:vizite in familie, email, telefoane. Asa si noi dupa slujba avem mese, parastase, un paharel de vin o cafea,oameni noi si vechi in fiecare Duminica.Avem sedinta cei din comitet, parintele are discutii cu copii. Deh.. fiecare vine cind poate,important este discutia cu parintele sa fie cu masura tinind cont ca si altii doresc sa schimbe doau trei cuvinte, am vazut persoane care il tin de vorba la infinit incit te lasi pagubas si pleci acasa.
|
|||
|
|||
![]()
Cred că telentul preotului stă și în felul cum se pricepe să mobilizeze credincioșii la diferite activități, din și de pe lângă biserică.
Cei mai mulți creștini care fregventează toate slujbele bisericile sunt șomeri,mămici cu copii mici ,bunicuțe mai tinere sau mai bătrâne pensionari, persoane cu probleme de sănătate,care au mai mult timp liber. Sunt atâtea de făcut în biserică! Oamenii vor să participe dar uneori nu au curaj.Aici este necesară întervenția preotului care trebuie să fie deschis,abordabil, dornic de a avea cât mai mulți enoriași care se implică în viața bisericii. Dar dacă sărmanul are o soție geloasă și iubitoare de bârfe culese de la acei răuvoitori, mai are și o fică sau două,plus câteva cumetre care urmăresc fiecare persoană care intră sau iese din biserică sau care răspund la telefonul părintelui și ești nevoită să le expui lor problema, atunci, deja renunți la a mai colabora cu preotul în sau în afara bisericii oricât de bine intenționat ai fi. ![]() Last edited by dorinastoica14; 17.07.2009 at 20:44:20. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Gandeste-te ca poate nici preotul tau nuare atata timp... Si daca ii pui si lui unele intrebari feministe, cu siguranta va fugi de tine, de teama sa nu te supere. Important e sa nu batem pasul pe loc, sa invatam si sa crestem in credinta. Deci scrie-ti aici intrebarile, ca nu ai numai un preot ci mai multi, dornici sa-ti raspunda. |
|
|||
|
|||
![]()
@Dorinastoica - asa este, ai dreptate. Si nu trebuie neaparat sa aibe sotie, sau copii care sa-l blocheze, ci alte motive.
@Anca - multumesc, ai dreptate. @Costel - si la noi ar fi fost utile astfel de intalniri dupa slujba. Si da, sunt si persoane acaparatoare din pacate si altii atunci nu mai ajung niciodata la rand. Bine ca macar mai exista vizitele de Boboteaza, dar si acolo abia se salveaza preotii de vreun Sf. Ion, sau alte acaparari. Acum mai cred, facand legatura cu firul de discutie legat de revenda preotului (ceea ce il reprezinta pe el), ca tocmai aceasta reverenda, acest statut sau profesie, il face pe preot mai putin accesibil, creeaza o distanta, impune niste restrictii. Cu el nu poti dintr-un inceput sa ai o relatie de prietenie, de "te sun pentru ca nu mi-e bine", de apropiere, asa cum ai avea nevoie, sau cum ai face-o cu altcineva (ruda, prieten etc.) . Si atunci cum sa functioneze duhovnicia? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
De obicei preotesele nu sunt geloase,desigur ca exista si exceptii...pentru ca ar trebui sa fie geloase pe Hristos...cand devii sotia unui preot trebuie sa-ti asumi o serie de responsabilitati si nu numai..trebuie sa fiii perfect constienta ca sotul poate lipsi de la multe aniversari spre exemplu fiind retinut in parohie, ori ca pleca in miez de noapte ptr a spovedi un batran, ori ca intarzie la masa ptr ca a avut de citit rugaciuni ptr diferite nevointe enoriasilor etc...gelozia nu prea are loc in casa preotului. revenind la subiect, e adevarat ca intr-o parohie mare,de oras nu-ti poti cunoaste toti enoriasii asa cum ai dori..la tara unde credinciosii sunt mai putini e mai usor..insa depinde si de relatiile dintre preot si enoriasi...la noi de exemplu, nu generalizez situatia, ii cunoastem pe toti (sunt doar 130 de familii), si de multe ori mai trecem pe la cate o familie duminica sau in sarbatori si luam masa cu ei, mai stam de vorba..insa impreuna ptr ca si preoteasa trebuie sa fie apropiata de credinciosi...la hramuri mancam toti impreuna, mai oferim cate o carte care ni se pare ca i s-ar potrivi unei familii ,o icoana,o candela unde nu este sau e vai de capul ei,plus mici atentii copiilor care sunt extrem de numerosi si care de fapt reprezinta parohia noastra de maine...ne-am apropiat extrem de mult de ei insa a necesitat timp, bunavointa si dragoste...acum ne simtim alaturi de ei acasa, in familie..
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Adevărat este însă că, așa cum spunea Octavian Goga" virtutea s-a născut la sat". Un preot drag mie care a adormit întru Domnul acum ceva ani spunea la o predică "când am plecat de la țară la oraș mi s-a părut că am dat raiul pentru iad!" și mi-aș permite să adug,cu cât orașul este mai mare, iar enoriașii lociuesc la blocuri cu atât este mai greu. Gândesc că mai au dreptate și ele (protesele) dar e bine să facă ascultare și de duhovnicul lor dar și de soțul preot care este și duhovnic și care cunoaște mai bine decât oricine sufletul celor care intră sub patrafirul său. Îți urez să rămâi mereu așa iubitoare de oameni,răbdătoare și cu dreptă judecată și iar dacă cineva îți va greși ca un om supus greșelilor și ispitelor să îl ierți chiar dacă ești soția preotului și nu o femeie oarecare.Așa să-ți ajute Dumnezeu. |
|
|||
|
|||
![]()
Mi-am adus aminte ca am citit de curand cartea "Despre Preotie" de scris de Sf. Ioan Gura de Aur.
Acolo m-a socat un aspect: ce rau se vorbeste despre femeile credincioase. Se spune ca a fi preot este f.greu si ca un preot trebuie sa pastreze o distanta, ca femeile din biserica ii pot face rau, ca trebuie sa pastreze distanta de el, indiferent daca sunt tinere sau varstnice, daca sunt vaduve sau casatorite, daca vor sa-l ajute sau au alte ganduri ne-curate. Un capitol oribil dupa parerea mea. Umileste femeia cumplit. Poate ca din cauza ca pe vremea aceea am inteles ca preotii nu erau casatoriti. Acolo preotul chiar este pus pe un piedestal, trebuie sa fie perfect si sfant. Ceea ce contravine persoanei omenesti. Poate ca are si dreptate, si atunci ma gandesc eu ca un preot trebuie sa nu fie singur (fara sotie) niciodata. Trebuie lasat sa se recasatoreasca, pentru ca singur este si mai rau. Este mai rau decat pentru calugarul din manastire, pentru ca el trebuie sa iasa in lume, printre femei. Daca sotia il ajuta sau mai rau il incurca, depinde de la caz la caz. In orice caz eu zic ca un preot trebuie sa fie accesibil in afara slujbei, mai ales daca este duhovnic si doreste sa vindece suflete de oameni. Sunt chiar azi niste articole interesante pe site, legat de preotul vindecator de suflete. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Casatoria in afara Bisericii Ortodoxe, recunoscuta sau nu? | Marius22 | Nunta | 168 | 26.06.2025 00:02:34 |
Mantuirea in afara Bisericii | catalin2 | Dogmatica | 280 | 23.09.2013 13:30:05 |
Tainele savarsite in afara Bisericii | morfix333 | Intrebari utilizatori | 141 | 16.05.2011 12:01:10 |
Cum masuram moralul unui crestin in viata din afara bisericii? | patinina34 | Generalitati | 31 | 01.04.2011 08:51:56 |
Botezul in afara Bisericii | maggie | Botezul | 8 | 03.12.2008 14:43:57 |
|