Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.08.2009, 21:22:29
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Te rog sa ma ierti sora dar doresc sa-ti pun o intrebare:
parerile acestea ale tale sunt formate din ceva ,,leteratura" sau asa ti se pare dumitale firesc sa crezi ?
Nu ma supar daca nu-mi raspunzi... doream doar sa inteleg ce temei ai !

De "leteratura" in nici un caz. Prefer limba romaneasca nestalcita fiindca arata respect fata de interlocutor, oricare ar fi el. (Da, imi dau seama ca vrei sa ma iei peste picior, nu te ascunde dupa deget.)
Dupa parerea mea, poti sa te schimbi de haine si in fata blocului, ca acolo nu sunt icoane.

Oare calugarii care au icoane in chilii unde se schimba de haine??

Last edited by Noesisaa; 19.08.2009 at 22:12:50.
Reply With Quote
Vechi 20.08.2009, 03:26:40
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
De "leteratura" in nici un caz. Prefer limba romaneasca nestalcita fiindca arata respect fata de interlocutor, oricare ar fi el. (Da, imi dau seama ca vrei sa ma iei peste picior, nu te ascunde dupa deget.)
Dupa parerea mea, poti sa te schimbi de haine si in fata blocului, ca acolo nu sunt icoane.

Oare calugarii care au icoane in chilii unde se schimba de haine??
Sora draga, citind raspunsul dumitale despre respect nu stiu de ce imi vin in minte cuvintele Mintuitorului cum ca ,,...este mai de folos a da decit a lua" ! Am putea noi (si dumneata si si eu )sa avem vreun folos din ele? Nu te grabi cu afirmatiile pina nu esti precis convinsa de realul situatiei... cel putin referitor la mine !
In al doilea rind ,in postarea mea initiala am vorbit despre umblatul in pielea goala prin fata icoanelor. Prin ,,pilea goala" dumneata ce intelegi ? simti nevoia unei traduceri romana-romana ? Te rog, tot in ceea ce ma priveste pe mine, citeste bine ce postez... daca vrei ,asta apropos de respect.In cazul acesta cum ar fi cu respectul?
Daca nu ai cunostiinte(ca daca ai fi avut nu ai fi facut comparatia,cel putin asta lasi sa se inteleaga)despre vietuirea monahala in toate aspectele ei ar fi de mare respect sa te pastrezi ...rezervata. Intelege-o doar ca pe o propunere !
Despre raspunsul pe care ti l-am solicitat... inteleg ca nu sunt demn de asa ceva!
In rest apreciez dorinta sincera de a ne respecta si ... a ne iubi frateste ajutindu-ne cu sfaturi si pareri temeinc fundamentate si nu doar de a ,,socializa" ! Sa fi binecuvintata !

Last edited by zaharia_2009; 20.08.2009 at 03:49:47.
Reply With Quote
Vechi 06.09.2009, 16:27:50
BursucGabrielaIonela BursucGabrielaIonela is offline
Member

Data înregistrării: 25.02.2006
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru BursucGabrielaIonela
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Hartford Vezi mesajul
Cum vedeti voi icoanele in dormitor,la capul patului mai ales cei casatoriti,eu una de la o vreme ma tare jenez in dormitorul meu cind vine timpul sa ma schimb de haine
Desi este un subiect destul de discutat as vrea sa imi spun si eu parerea. Eu sunt casatorita, cand locuiam la Iasi aveam in dormitor chiar multisoare icoane la capatul patului pentru ca mobila din camera si patul nu putea fi asezata altfel. Era si camera noastra de rugaciune, si asta ce ar fi insemnat sa numai pun icoane in camera pentru faptul ca ma schimb de haine sau alte intimitati. Nu cred ca ar trebui sa ne fie jena, e ceva firesc pur omenesc. Acum ca is la capatul patului sau in alta parte cred ca e acelasi lucru, pana la urma tot esti vazut nu? . Nu ne rugam icoanei -lemnului ci sfantului care il intruchipeaza deci esti vazut pretutindeni. Nu stiu daca e o parere avizata, doar un preot poate da un raspuns pe masura cred.
Totusi si eu m-am intrebat si uneori am simtit acea jena .
Cu drag Gabriela!
Aduceti-va aminte de mai-marii vostri, care v-au grait voua cuvantul lui Dumnezeu; priviti cu luare aminte cum si-au incheiat viata si urmati-le credinta… Nu va lasati furati de invațaturile straine cele de multe feluri.
http://ioanagabi.weblog.ro/
Reply With Quote
Vechi 06.09.2009, 21:09:47
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de BursucGabrielaIonela Vezi mesajul
Desi este un subiect destul de discutat as vrea sa imi spun si eu parerea. Eu sunt casatorita, cand locuiam la Iasi aveam in dormitor chiar multisoare icoane la capatul patului pentru ca mobila din camera si patul nu putea fi asezata altfel. Era si camera noastra de rugaciune, si asta ce ar fi insemnat sa numai pun icoane in camera pentru faptul ca ma schimb de haine sau alte intimitati. Nu cred ca ar trebui sa ne fie jena, e ceva firesc pur omenesc. Acum ca is la capatul patului sau in alta parte cred ca e acelasi lucru, pana la urma tot esti vazut nu? . Nu ne rugam icoanei -lemnului ci sfantului care il intruchipeaza deci esti vazut pretutindeni. Nu stiu daca e o parere avizata, doar un preot poate da un raspuns pe masura cred.
Totusi si eu m-am intrebat si uneori am simtit acea jena .
Cu drag Gabriela!
Multumim Gabi, felicitari, mi-a placut cit de simplu si natural ai comentat mai sus, asa cum i se cuvine unui adevarat credincios linistit normal din lume, casatorit(a) si care se straduieste sa nu se minta pe sine insusi evitind ipocrizia adusa de habotnicie.
Sa stii ca pe cei ca tine se tine credinta( SI ESTE TRANSMISA CORECT), traditiile, linistea, iubirea, si pacea din suflet
Doamne Ajuta!
Reply With Quote
Vechi 23.09.2009, 20:12:33
BogdanF2 BogdanF2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.10.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Hartford Vezi mesajul
Cum vedeti voi icoanele in dormitor,la capul patului mai ales cei casatoriti,eu una de la o vreme ma tare jenez in dormitorul meu cind vine timpul sa ma schimb de haine
Si calugarii au icoane in chiliile in care se schimba de haine. Totusi, un ieromonah mi-a spus ca daca am unde, sa ma schimb in alta camera, nu in fata icoanelor.

Si inca ceva, daca esti casatorita, nu stiu daca merge sa ai icoane in camera in care...

Intreaba totusi si un duhovnic.

Bogdan.
Reply With Quote
Vechi 24.09.2009, 09:07:35
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de BogdanF2 Vezi mesajul
Un ieromonah mi-a spus ca daca am unde, sa ma schimb in alta camera, nu in fata icoanelor.
M'a intristat acest sfat. Trupul este un dar al lui Dumnezeu, un lucru curat, dat noua spre mantuire.

Oare trupul, lucrarea mainilor lui Dumnezeu, sa fie ceva de rusine inaintea sfintilor din icoane ?
Oare Domnul, care vede pana in adancul inimii, nu vede prin haine ?
Oare sfintii, care ne cunosc si ei inimile, nu ne cunosc si trupul ?
Oare cand facem baie, nu este de fata si Domnul, si ingerul pazitor si toti sfintii ?

Daca inima este curata, tot trupul va fi curat, iar daca inima este murdara, degeaba ne ingrijim de curatenia trupului. Haideti sa privim drept lucrurile. Sa le privim curat si sa intelegem ca la Domnul toate trebuiesc luate cu multumire, iar termenii "curat" si "necurat" nu mai sunt cuvinte propovaduite de Hristos, ci cuvinte ale Vechiului Testament.
Curatia si necuratia inimii ne apropie sau ne departeaza de Dumnezeu.

Reply With Quote
Vechi 24.09.2009, 11:24:34
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Da, windorin, ce frumos spui.
Daca Dumnezeu ii cununa pe cei dopi la biserica, iar cununia este o sfanta taina, de ce ar fi de rusine ca viata intima a cuplului sa se petreaca departe de icoane?
Este un oarecare maniheism in gandirea asta.. Sau mai degraba un fel de fals angemism, ca si cum trupul ar fi de fapt murdar.
Murdar este pacatul. De el sa ne fie rusine in fata icoanelor.
Vechi 24.09.2009, 11:25:05
sergiu's Avatar
sergiu sergiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.06.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Curatia si necuratia inimii ne apropie sau ne departeaza de Dumnezeu.
De acord. Daca umbli gol prin fata icoanelor anume cu intentia de a umbla gol in fata icoanelor acesta este pacat. Dar daca inima ta este curata si nu intentionai nici un fel de simbolisme ci pur si simplu te schimbai atunci acesta nu ar trebui sa fie pacat. Aceasta este parerea mea, pentru una avizata consultati scripturile si sfintii parinti.
Vechi 25.09.2009, 20:52:08
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sergiu Vezi mesajul
De acord. Daca umbli gol prin fata icoanelor anume cu intentia de a umbla gol in fata icoanelor acesta este pacat. Dar daca inima ta este curata si nu intentionai nici un fel de simbolisme ci pur si simplu te schimbai atunci acesta nu ar trebui sa fie pacat. Aceasta este parerea mea, pentru una avizata consultati scripturile si sfintii parinti.
Ai dreptate, conteaza inima si mintea cu care facem un lucru.
Legat de prima varianta, trebuie sa fii bolnav sa gandesti asa.
Legat de a doua, cred ca toti ne schimbam de haine intr'o camera cu icoane.

Reply With Quote
Vechi 26.09.2009, 00:48:45
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Implicit

BogdanF2 are dreptate. Ortodocsii cinstesc lucrurile sfinte si in Biserica si in intimitate in propria odaie. “Ca pe Imparatul tuturor primiti…” Daca celui mai marunt sef nimeni nu-i intoarce spatele, atunci cum sa indraznesti sa te dezbraci in fata “ferestrelor catre cer”? Faptul ca El oricum vede si stie tot nu scuza nimanui lipsa de respect.

Iata raspunsurile vladicai Nifont al Novgorodului la intrebarile lui Kiril consemnate de Sigismund Herberstein, ambasador imperial pe linga Marele Duce al Moscovei in lucrarea Rerum Moscoviticarum Comentarii (1549):

"9. Intrebare: Iti este permis sa te culci cu nevasta intr-o camera unde sint sfinte icoane pe pereti?

Raspuns: Nu-ti scoti crucea de la git inainte de a intra la nevasta? Tot asa nu este ingaduit sa te culci cu nevasta daca icoanele nu sint bine acoperite sau ascunse privirii."
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Icoanele din scoli alexina Stiri, actualitati, anunturi 95 03.03.2014 12:36:26
Icoanele eretice glykys Pictura si Sculptura Bisericeasca 3 24.07.2013 22:25:47
ma intereseaza icoanele bizantine carmenserghi Pictura si Sculptura Bisericeasca 10 01.05.2011 10:07:43
Vor sa elimine icoanele din scoli Va_iubesc Stiri, actualitati, anunturi 79 26.06.2010 15:56:53
Icoanele din scoli eu4talk Stiri, actualitati, anunturi 15 26.06.2007 21:00:04