Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.09.2009, 21:30:09
dorotei dorotei is offline
Junior Member

Data înregistrării: 03.10.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Oare cei care au cite o iconita in fiecare incapere, inclusiv la baie, ce or sa faca, dush in palton?

Oare acum am ajuns sa ne ferim de icoane, sa fugim prin casa ca sobolanii sa ne dam pe dupa pereti ca apucatii cind ne dezbracam si sa ne ascundem pe sub pat ca, de ex., sa ne sarutam sotia?
Oameni buni, unii lanseaza mult prea multe aberatii si nebunii!...si este pacat!
In baie nu se tin icoane! Icoanele se pastreza la in locuri de cinste. nu e nici o aberatie! sunt oameni nestiutori care tin icoana alaturi de postere. Icoanele trebuie tinute intr-un loc separat de fotografii si de postere. Prin asta aratam cat de mult il cinstim pe Dumnezeu si sfintii zugraviti pe icoane. In viata duhovniceasca fiecare amanunt conteaza
Reply With Quote
Vechi 06.09.2009, 21:32:22
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorotei Vezi mesajul
In baie nu se tin icoane! Icoanele se pastreza la in locuri de cinste. nu e nici o aberatie! sunt oameni nestiutori care tin icoana alaturi de postere. Icoanele trebuie tinute intr-un loc separat de fotografii si de postere. Prin asta aratam cat de mult il cinstim pe Dumnezeu si sfintii zugraviti pe icoane. In viata duhovniceasca fiecare amanunt conteaza
Eu nu am facut referire la altarelul pe care fiacare familie trebuie sa-l aibe undeva in casa eventual spre rasarit, daca este posibil, ci de micile iconite pe care le pui in tocul usii, in bucatarie, coridor, etc

In privinta posterelor, si ele sunt acceptate in lipsa icoanelor pictate. Trebuie sa fi instarit sa iti poti permite icone pictate iar credinta nu tine ABSOLUT de loc de cit de gros este portofelul unuia si altuia. Exista chiar multe biserici in occident care au icoane tiparite...si asta este, decit de loc mai bine sa ai si din acelea facute la comanda

Last edited by andreicozia; 06.09.2009 at 21:37:16.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2009, 11:15:13
sergiu's Avatar
sergiu sergiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.06.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Eu nu am facut referire la altarelul pe care fiacare familie trebuie sa-l aibe undeva in casa eventual spre rasarit, daca este posibil, ci de micile iconite pe care le pui in tocul usii, in bucatarie, coridor, etc

In privinta posterelor, si ele sunt acceptate in lipsa icoanelor pictate. Trebuie sa fi instarit sa iti poti permite icone pictate iar credinta nu tine ABSOLUT de loc de cit de gros este portofelul unuia si altuia. Exista chiar multe biserici in occident care au icoane tiparite...si asta este, decit de loc mai bine sa ai si din acelea facute la comanda
Aceasta este una din acele ocazii cand sunt de acord cu tine.
Doar la chestia cu baia, intradevar nu se pun icoane la baie. Nu se pun in general in spatii care nu sunt impotante sentimental pt trairea sarbatorilor de peste an. Daca ai un acaret langa casa unde-ti tii uneltele nu pui icoana acolo!
Vechi 23.09.2009, 12:04:20
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Implicit

Citat:
Este adevarat ca nu oricui ii da mana sa cumpere o icoana pictata. Dar nimanui nu ii este imposibil daca isi doreste si isi propune acest lucru. Sa fim seriosi, cheltuim destul de multi bani pe alte lucruri (haine, incaltaminte, mancare etc), si tinem la "eticheta", vrem sa fie de firma, insa nu ne induram sa cumparam o icoana autentica.

Batranii nostrii nu aveau multe icoane. Imi vine in minte casa strabunicii mele, in care am stat de cateva ori in copilarie. Avea cate o icoana pictata pe lemn, pusa la loc de cinste, in fiecare din cele trei camere ale casei. Tot loc de cinste aveau in inima ei si sfintii reprezentati in icoane.

Lumea de astazi are nevoie mai mult ca oricand sa redescopere sensul icoanei autentice, dar prin multiplicarea in serie, cred se tinde mai mult spre relativizarea ei. Chiar un parinte profesor de la Facultatea de Teologie din Bucuresti, ce detine si o editura cunoscuta, amintea la un moment dat ca doreste sa renunte la a mai reprezenta icoane pe copertile cartilor. Este lesne de inteles de ce.
Reply With Quote
Vechi 28.01.2010, 11:39:16
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Asa cum am mai afirmat, prima urmare a caderii a fost simtul goliciunii. Ce este rusinea in fata goliciunii? Este durerea ca celalalt ma priveste ca pe un obiect care ii da satisfacere poftei si de aceea te imbraci, pentru a te apara de aceasta privire.

Ori "privirea" unui sfant din icoana, nu mai este privirea omului cazut in pacat, ci a omului transfigurat. Noi ne punem problema ca nu ne putem dezbraca intr-o camera in care se afla o icoana, cand ar trebui sa ne rusinam de starea in care ne aflam atunci cand ne apropiem de o icoana. Cand va ramane doar rusinea din urma, e semn ca am progresat.
Reply With Quote
Vechi 28.01.2010, 13:04:38
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Implicit

Chiar, e culmea, de parca Hristos nu ne vede oricum, parca noi punem icoana acolo ca El sa se uite la noi.

E mai bine ca icoana sa fie in dormitor decat sa nu fie.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2010, 17:27:06
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
Chiar, e culmea, de parca Hristos nu ne vede oricum, parca noi punem icoana acolo ca El sa se uite la noi.

E mai bine ca icoana sa fie in dormitor decat sa nu fie.
Ce sa facem Lavrentiu, multi si-ar dori sa se inchida si cerurile pentru o vreme, ca multe lucruri patimase au de facut. Se crede ca asa pacatul ramane cunoscut doar de cei ce au cazut in el, ca si cand Hristos are domicilul in cer. Am saracit in a privi curat lucrurile.
Reply With Quote
Vechi 15.03.2010, 11:48:35
luminita- luminita- is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2010
Locație: bucuresti
Implicit

mie nu imi este rusine fata de icoane si pana la urma de ce mi-ar fi?trupul Dumnezeu ni l-a dat asa cum este el..sunt de acord sa-ti fie rusine daca gresesti cu ceva si vrei sa-ti ceri iertare sau daca ai comis vreun pacat,iti pare rau pt ceva,dar nu pt un lucru cum ar fi corpul tau
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Icoanele din scoli alexina Stiri, actualitati, anunturi 95 03.03.2014 12:36:26
Icoanele eretice glykys Pictura si Sculptura Bisericeasca 3 24.07.2013 22:25:47
ma intereseaza icoanele bizantine carmenserghi Pictura si Sculptura Bisericeasca 10 01.05.2011 10:07:43
Vor sa elimine icoanele din scoli Va_iubesc Stiri, actualitati, anunturi 79 26.06.2010 15:56:53
Icoanele din scoli eu4talk Stiri, actualitati, anunturi 15 26.06.2007 21:00:04