Citat:
În prealabil postat de cristina2012
Cea mai mare decizie pe care o poate lua un crestin ortodox este sa faca ascultare de duhovnic. Daca facem asa nu inseamna ca suntem niste oi blegoase, dar daca nu vrem sa facem ascultaare am fi niste capre raioase cu coada in sus.
Pe de alta parte fireste ca putem si trebuie sa luam decizii si o si facem in multe privinte. De multe ori avem o decizie luata si cand ajungem la duhovnic cerem binecuvantarea lui si prin el a Lui Dumnezeu. Daca duhovnicul vede un pericol pentru noi in decizia noastra, ne va atentiona, nu ne va binecuvanta, nu ne va ingadui macar... totul in functie de noi si de situatie.
Spre exemplu nu nergem sa intrebam duhovnicul cu cine sa ma casatoresc. Cand ni se pare ca am gasit spunem ce si cum si cine...
|
Pai asta voiam sa aflu...chiar duhovnicul saracu' trebuie deranjat de noi in fiecare zi ca sa ii mai adresam cateva intrebari si sa cerem sfaturi? Pe undeva mi se pare si egoism in modul asta de a gandi. Eu pe duhovnic nu il vad ca stand la dispozitia mea, pentru ca si el este om si are viata lui ( in manastire sau de familie) si mi s-ar parea lipsa de bun simt din partea mea sa ii cer sa stea numai dupa problemele care ma framanta pe mine. Un duhovnic nu ma indruma doar pe mine, mai sunt atatia...daca l-ar cauta si suna toti in fiecare zi?
Nu este cumva pe undeva si o nevoie de dependenta putin patologica in nevoia unora de a cere permanent sfaturi de la duhovnic? Nu e putin deplasat ca un crestin sa fie crestin doar datorita duhovnicului...unde este nevointa si decizia lui personala, ce s-ar intampla cu un astfel de om daca din varii motive nu ar mai putea lua legatura cu duhovnicul 1 luna? Ar dispera? Ar innebuni? S-ar simti pierdut? Sau ar fi un crestin asa cum a fost si pana atunci?