Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.08.2009, 00:03:53
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Stii, Scrabble, asa gandeam si eu prima data cand am vazut cu cata lejeritate sunt "debarcati" batranii la "azil" in Olanda. Pun cuvantul "azil" intre ghilimele pentru ca felul "clasic" de-a ne inchipui un asemenea loc nu se potriveste deloc acestei institutii cu un rol vital in societatea olandeza.
In Olanda este de la sine inteles ca la batranete, atunci cand nu te mai poti intretine singur, vei merge intr-un centru specializat in asistarea celor de varsta a treia. Sunt multe feluri de-asemenea institutii insa principala diferenta o constituie capacitatea celui asistat de-a-si purta (sau nu) cat de cat de grija. Si cand spun asta ma refer la gatit, sters praf, facut mici cumparaturi, etc.
Soacra mea, Dumnezeu s-o ierte si s-o odihneasca, a fost intr-un asemenea centru. La inceput a avut o camera in partea rezervata celor "mobili" - se imbraca singura, isi facea sandvisuri, cafea, iesea la plimbare sprijinita de cadru. Mai apoi, cand starea sanatatii ei s-a deteriorat brusc, a fost mutata intr-o camera similara insa in care era asistata 100%: i se facea dus, era schimbata de haine, i se facea curatenie in camera, i se udau florile, tot, tot. Masa o lua in restaurantul de la parter, comun tuturor celor "mobili". Meniul era foarte variat iar mancarea gustoasa; de multe ori am mancat acolo impreuna cu toata familia! In acel centru erau organizate numeroase activitati care sa le faca viata placuta locatarilor: intr-o zi se juca bingo, in alta zi venea o coafeza si le facea frumoase pe toate doamnele de-acolo :), in alta zi era "piata de flori" si-si puteau cumpara flori, in weekend veneau diverse formatii care cantau melodii vechi si frumoase, etc. Totul se desfasura intr-o ambianta foarte placuta. De cateva ori pe an se mergea in excursii cu vaporul si toata lumea participa.

Mi-a trebuit destul de mult timp ca sa inteleg de unde vine lejeritatea cu care batranii olandezi sunt dusi in asemenea centre, acest lucru parandu-mi-se initial o barbarie curata (aveam in cap imaginea azilului romanesc, loc al abandonului total). Insa trebuie sa stiti un lucru: bunicii nu-si cresc nepotii in Olanda. Fiecare are dreptul la viata sa: parintii merg la lucru pentru ca au credite la banci de platit, copiii merg la cresa / gradinita / scoala iar bunicii se bucura de pensie, dupa o viata de munca.
Eu imi doresc ca si-n Romania sa se-ajunga la un asemenea nivel de respectare a celor in varsta, sa se infiinteze aziluri in care demnitatea umana sa nu fie doar un cuvant din dictionar.

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
de ce sufera batranii ? Mirela0110 Generalitati 12 11.02.2011 11:28:08
In miez de iarna, BOR da afara batranii cocacoc Generalitati 96 26.12.2010 20:50:34
Hai sa facem copiii si batranii sa zambeasca iar mara2008 Generalitati 3 23.11.2008 07:43:16