Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.09.2009, 17:13:04
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

10. Pot ingerii sa se inmulteasca?! Eu credeam ca numarul lor este mereu constant de cand au fost creati.

De ce intreb:

Dumnezeu intoarce totdeauna raul spre bine. Dumnezeu a intors spre-bine rautatea diavolului, pe aceea a lui Iuda si pacatul lui Adam. Pacatul stramosesc - zice Sf. Grigore de Nisa, reproducand o ipoteza - a servit la inmultirea neamului omenesc. Fara acest pacat, neamul omenesc ar fi ramas la perechea umana de la inceput, fiindca lipsa de teama mortii n-ar fi impins aceasta pereche sa se reproduca. Casatoria primei perechi a ferit umanitatea de pieire. Aceasta explicatie nu are valoare demonstrativa, ci e numai o obiectie a adversarilor, caci Episcopul Nisei admite ca, in cazul lipsei de pacat, oamenii s-ar fi putut inmulti dupa modul inmultirii ingerilor. Daca in paganism, raul era socotit mai totdeauna ca avand un caracter vindecativ sau fatal, in crestinism el este, cel mai adesea, un instrument pedagogic de indreptare a oamenilor.

http://www.crestinortodox.ro/morala/...utor-al-raului

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 14.09.2009, 17:51:00
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Si eu sunt de parere ca daca omul nu ar fi cazut in pacat s-ar fi inmultit altfel. Lucru aratat si in nasterea lui Hristos.

Ma voi intersa, nu am intalnit aceasta afirmatie "ingerii se inmultesc". Poate se vorbea de faptul ca cei ce implinesc voia Domnului devin ingeri, asa cum si Ioan Botezatorul este numit un "inger in trup".
Reply With Quote
Vechi 28.09.2009, 12:57:58
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Implicit

In cartea Tobit din Sfanta Scriptura descoperim urmatoarele cuvinte adresate de inger lui Tobit: "Eu duceam pomenirea rugaciunii voastre inaintea Celui Sfant. Eu sunt Rafael, unul din cei sapte sfinti ingeri, care ridica rugaciunile sfintilor si le inalta inaintea slavei Celui Sfant" (capitolul 12). Oare de ce este nevoie ca ingerul sa inalte rugaciunile sfintilor catre Dumnezeu? Nu este Dumnezeu atoatestiutor? Sigur ca este. Eu inteleg din acest verset ca ingerul nu se roage singur, ci ii aduce lui Dumnezeu rugaciunea sa impreuna cu cea a sfintilor. In apocalipsa se spune: "Si a venit un alt inger si a stat la altar, avand cadelnita de aur, si i s-a dat lui tamaie multa, ca s-o aduca impreuna cu rugaciunile tuturor sfintilor, pe altarul de aur dinaintea tronului. Si fumul tamaiei s-a suit, din mana ingerului, inaintea lui Dumnezeu, impreuna cu rugaciunile sfintilor" (versetele 3 si 4). Daca ati gasit si alte talcuiri, va rog sa le postati.
Reply With Quote
Vechi 06.10.2009, 15:20:26
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Implicit

Am mai intalnit un lucru care la prima vedere m-a uimit. In cartea profetului Iezechil se spune: "Daca prorocul lui Dumnezeu se va gasi mincinos, este pentru ca Eu, Domnul Dumnezeu, l-am intunecat pe acel proroc". De ce? "Pentru indaratnicia poporului. Fiindca a cautat cu o inima fatarnica cuvant de la Dumnezeu". Ce am inteles din asta? Ca si noi, de vom cauta un cuvant de la duhovnic cu o astfel de inima, sa nu fim mirati daca vom primi un cuvant mincinos. El ni se va da potrivit inimii noastre.
Reply With Quote
Vechi 02.11.2009, 23:20:01
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

11. Rog talcuire la un fragment din Canonul catre Sfintele Puteri Ceresti:

"Dați-ne ajutor Sfinților Apostoli: Petru, Pavel, Iacov, Toma, Filip, Andrei, Bartolomeu, Marcu, Luca, Ioan, Simon, Matia și Iuda - cel
cu totul fericit, fiind noi biruiți și rătăciți de ispitele înșelătorului."

Reply With Quote
Vechi 03.11.2009, 10:13:04
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
11. Rog talcuire la un fragment din Canonul catre Sfintele Puteri Ceresti:

"Dați-ne ajutor Sfinților Apostoli: Petru, Pavel, Iacov, Toma, Filip, Andrei, Bartolomeu, Marcu, Luca, Ioan, Simon, Matia și Iuda - cel
cu totul fericit, fiind noi biruiți și rătăciți de ispitele înșelătorului."
Ce inseamna: "și Iuda - cel cu totul fericit"?

Reply With Quote
Vechi 03.11.2009, 10:20:28
GeorgeS GeorgeS is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.10.2009
Locație: Slobozia
Implicit

Nu este vorba de Iuda Iscarioteanul cel care L-a vandut pe Hristos, ci de Iuda Tadeul zis si Levi , unul din cei 12.
Reply With Quote
Vechi 03.11.2009, 10:32:50
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de GeorgeS Vezi mesajul
Nu este vorba de Iuda Iscarioteanul cel care L-a vandut pe Hristos, ci de Iuda Tadeul zis si Levi , unul din cei 12.
Cel care a scris Epistola? Si de ce adica este el mai special, cu totul fericit?

Reply With Quote
Vechi 03.11.2009, 11:07:59
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de GeorgeS Vezi mesajul
Asa este, este mirele din Cana - http://www.carpinet.net/dblog/articolo.asp?articolo=540
http://www.calendar-ortodox.ro/luna/iunie/iunie19.htm
Vechi 03.11.2009, 10:35:07
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Ce inseamna: "și Iuda - cel cu totul fericit"?
Eu una sunt tare habarnista, insa mi se pare si mie ca acest Iuda din final este un alt Iuda decat cel care L-a tradat pe Hristos - pentru ca,la o demonstratie matematica, in citatul tau, sunt 13, dintre care unul este Pavel, care nu facea parte din cei 12 de la inceput, iar unul este Matia, cu care a fost inlocuit Iuda Iscarioteanul, deci raman 11, asadar acest Iuda final nu poate fi decat unul din cei 12 initiali, deci probabil cel despre care vorbeste George.

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
intrebari... victortiti89 Din Noul Testament 7 17.12.2011 17:39:11
Intrebari sebastian1988 Homosexualitatea 7 01.06.2011 19:21:23
Intrebari mihai.radulescu2003 Generalitati 13 14.04.2011 13:37:38
intrebari catalinabalhui Nunta 4 26.03.2009 19:38:37