Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.09.2009, 03:35:06
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Antoni0 Vezi mesajul
Aici cred ca gresesti! Toti suntem frati in Hristos! Si musulmanul e frate cu noi, chiar daca se afla in ratacirea diavoleasca! Toti suntem fii lui Dumnezeu, deci suntem frati!
In sens larg, da. In nici un caz nu frati intru credinta.
Reply With Quote
Vechi 28.09.2009, 09:42:02
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos Vezi mesajul
Intrebare: Iti este permis sa te culci cu nevasta intr-o camera unde sint sfinte icoane pe pereti? Raspuns: Nu-ti scoti crucea de la git inainte de a intra la nevasta? Tot asa nu este ingaduit sa te culci cu nevasta daca icoanele nu sint bine acoperite sau ascunse privirii."
Gata, prosoape pe icoane, crucea data jos de la gat, etc. Ce mai urmeaza?!
Hristos scos din inima, ca doar nu'L putem purta pe Hristos in inima cand ne iubim sotia. (Continuand duhul de mai sus.)

Fratilor, oare gasiti temeiuri la Sfintii Parinti, ori in Scriptura, pentru a ne ascunde anume fapte binecuvantate de la fata icoanelor. Este o taina a omului aceasta fapta, este o intimitate a celor doi, insa Domnul, prin harul trimis la Cununie a facut posibila aceasta unire. Oare acel har si prezenta a lui Hristos Euharistic in cei doi se retrage dupa noaptea Nuntii?!

Sa nu fim mai sfinti decat sfintii. Sa le urmam dragostea si discernamantul.

"Vai celui prin care vine ispita."
Vai noua, daca prin noi se va sminti vreun incepator sau unul mai mic din Biserica.

Nu conteaza ca un om este episcop sau nu. In dreapta credinta, mireanul este egal cu clericul.
De multe ori, din mandrie, un cleric poate gresi cu mult mai mult decat un mirean.
Asa ca, citatul de mai sus, nu are o greutate mai mare prin faptul ca e spus de un "vladica".

Last edited by windorin; 28.09.2009 at 09:44:13.
Reply With Quote
Vechi 29.09.2009, 00:04:42
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Gata, prosoape pe icoane, crucea data jos de la gat, etc. Ce mai urmeaza?!
Hristos scos din inima, ca doar nu'L putem purta pe Hristos in inima cand ne iubim sotia. (Continuand duhul de mai sus.)

Fratilor, oare gasiti temeiuri la Sfintii Parinti, ori in Scriptura, pentru a ne ascunde anume fapte binecuvantate de la fata icoanelor. Este o taina a omului aceasta fapta, este o intimitate a celor doi, insa Domnul, prin harul trimis la Cununie a facut posibila aceasta unire. Oare acel har si prezenta a lui Hristos Euharistic in cei doi se retrage dupa noaptea Nuntii?!

Sa nu fim mai sfinti decat sfintii. Sa le urmam dragostea si discernamantul.

"Vai celui prin care vine ispita."
Vai noua, daca prin noi se va sminti vreun incepator sau unul mai mic din Biserica.

Nu conteaza ca un om este episcop sau nu. In dreapta credinta, mireanul este egal cu clericul.
De multe ori, din mandrie, un cleric poate gresi cu mult mai mult decat un mirean.
Asa ca, citatul de mai sus, nu are o greutate mai mare prin faptul ca e spus de un "vladica".
De ce religie spuneai ca esti, domnule? Am observat ca-ti place sa filozofezi dupa ureche, dar nu mi-am imaginat ca esti chiar atita de slab pregatit in materie de credinta elementara. Dumnezeu a binecuvintat, intr-adevar, unirea barbatului cu femeia in cadrul casatoriei, dar in acelasi timp este o concesie facuta din cauza slabiciunii omenesti. Casatoria este forma inferioara de traire crestineasca si daca constientizam aceasta stare, atunci ne dam si seama ca nu avem nici un motiv sa ne simtim spiritual confortabil sau sa fim intr-atit de lipsiti de modestie incit sa ne etalam in fata lucrurilor sfinte iesirile tolerate. Impreunarea trupurilor nu face parte din viata sfintilor si nici din Imparatia lui Dumnezeu.

In ce-l priveste pe Nifont, sfintul episcop al Novgorodului, iti recomand lectura textului de mai jos in speranta ca te va determina sa-ti reconsideri macar vocabularul.
Reply With Quote
Vechi 29.09.2009, 00:13:03
Banned

Implicit

Sfintul Nifon (Nifont) al Novgorodului
Comemorat la 8 Aprilie

Sfintul Nifon a fost un calugar la Lavra Pesterilor din Kiev unde s-a ostenit in duhovnicie. Ca si Sfintii Parinti el si-a stins patimile prin post, priveghere si rugaciune si si-a cistigat toate cele de cinste. A fost ales Episcop al Novgorodului dupa ce Episcopul Ioan s-a retras la o manastire dupa 25 de ani de episcopie. Sfintul Nifon a fost consacrat episcop in Kiev de catre Mitropolitul Mihail si alti ierarhi.

Sfintul Nifon si-a vazut cu mare rivna de cele arhipastoresti intarindu-si turma in Credinta Ortodoxa si ostenindu-se sa o impeidice sa se desparta de Biserica, ceea ce este acelasi lucru cu a te desparti de Insusi Cristos.

Sfintul a fost, de asemenea, cu mare rivna la zidirea si repararea bisericilor. El a construit o biserica noua de piatra in centrul Novgorodului pe care a inchinat-o Sfintei Maici a Domnului. El a reparat acoperisul bisericii Sfinta Intelepciune (Cristos, Intelepcinea lui Dumnezeu) si i-a impodobit interiorul cu icoane.

Cind a inceput razboiul intre Novgorod si Kiev , Sfintul Nifon s-a dovedit a fi un facator de pace. Intilnindu-se cu conducatorii ambelor parti el a reusit sa-i faca sa se impace si sa evite razboiul. In acelasi fel, el s-a straduit intotdeauna sa rezolve neintelegerile si sa-i impace pe cei aflati in dusmanie.

Si-a instruit turma in Legea lui Dumnezeu predicindu-i, certind-o, dojenind-o si sfatuind-o cu rabdare si invatatura sanatoasa (2 Timotei 4:2), asa incit aceia sa primeasca mintuirea care este Isus Cristos in slava vesnica (2 Timotei 2:10).

Cind poporul din Novgorod l-au alungat pe printul Vsevolod, l-au invitat pe Printul Sviatoslav sa-i conduca. Noul print a vrut sa faca o casatorie care era impotriva canoanelor Bisericii. Nu numai ca Sfintul Nifon nu a vrut sa-i incheie casatoria, dar a si cerut preotilor sai sa considere acea casatorie ca fiind fara de lege. Printul Sviatoslav si-a adus preoti dintr-alta parte sa-i oficieze casatoria, dar sfintul ierarh nu s-a temut sa-I condamne comportamentul.

Dupa moartea Mitropolitului Mihail al Kievului, Marele Print Isaiaslav a dorit ca Clement calugarul sa succeada la tronul episcopal; dar a vrut sa-l introneze pe Clement fara binecuvintarea Patriarhului Constantinopolului.

Intr-un consiliu al episcopilor Sfintul Nifon a declarat ca el nu va aproba consacrarea lui Clement fara permisiunea Patriarhului Constantinopolului. El le-a reamintit celorlalti episcopi ca un asemenea fapt ar fi fost impotriva traditiei Bisericii Rusesti pentru ca Rusia a primit Credinta Ortodoxa de la Constantinopol. Totusi, incepind cu 1448 Biserica Rusa si-a ales propriul Intii Statator fara a mai cere confirmare de la Constantinopol.

Consacrarea necanonica a avut insa loc, in ciuda obiectilor Sfintului Nifon. Mitropolitul Clement a incercat sa-l forteze pe sfint sa slujeasca Sfinta Liturghie impreuna, dar el a refuzat. A spus ca Clement este mai mult lup decit pastor pentru ca si-a insusit pe nedrept tronul pe care nu il merita. Sfintul Nifon a refuzat sa oficieze cu Clement sau sa-l pomeneasca la slujbe.

Furios, Clement nu i-a permis Sfintului Nifon sa se intoarca la Novgorod . L-a tinut pe sfint in stare de arest la Lavra Pesterilor din Kiev . Dupa ce Isaiaslav a fost invins de Printul Gheorghe, Sfintul Nifon s-a intors la Novgorod unde poporul l-a primit cu mare bucurie.

Patriarhul Constantinopolului a trimis o scrisoare prin care l-a laudat pe Sfintul Nifon pentru felul de neclintit prin care apara invataturile Bisericii. De asemenea, l-a trimis pe Mitropolitul Constantin in rusime sa-l cateriseasca pe Clement si sa preia tronul Kievului. Sfintul Nifon s-a pregatit de calatorie spre Kiev ca sa-l intilneasca pe Mitropolitul Constantin.

Sfintul Nifon a tras in Kiev la Lavra Pesterilor unde a cazut bolnav. Cu 13 zile inainte de moartea sa le-a marturisit fratilor ca a avut un vis minunat. Sfintul Teodosie (3 Mai) i s-a aratat si i-a anuntat plecarea iminenta din aceasta lume.

Sfintul Nifon a adormit in pace la 8 aprilie 1156. Acum se afla in fata tronului lui Dumnezeu mijlocind pentru noi inaintea Prea Sfintei Treimi careia ii aducem in veci slava, cinstire si inchinaciune.

Attached Images
File Type: jpg st_nifont_icon.jpg (45,0 KB, 66 views)
File Type: jpg Saint_Niphont_bishop_of_Novgorod.jpg (45,4 KB, 66 views)
Reply With Quote
Vechi 29.09.2009, 08:24:35
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Da, credeam ca este un simplu cleric, nu un sfant.
Sfantul imi cunoaste gandurile si stie inima cu care am vorbit pana acum. De aceea, stau linistit.

Intre un sfant casatorit (Sf. Spiridon) si un sfant necasatorit (Sf. Nicolae) sa nu indraznim vreodata sa facem ierarhizare.
Sunt canoane foarte aspre pentru cei ce vad nunta si relatiile trupesti drept inferioare si cazute.

Subiect inchis. Imi cer iertare pentru faptul ca nu m'am facut inteles.
Har, mila si pace de la Domnul. Si pentru mine luminarea mintii.

Reply With Quote
Vechi 29.09.2009, 10:49:13
claudiu-marius claudiu-marius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2009
Implicit

Citat:
Da, credeam ca este un simplu cleric, nu un sfant.
Sfantul imi cunoaste gandurile si stie inima cu care am vorbit pana acum. De aceea, stau linistit.

Intre un sfant casatorit (Sf. Spiridon) si un sfant necasatorit (Sf. Nicolae) sa nu indraznim vreodata sa facem ierarhizare.
Sunt canoane foarte aspre pentru cei ce vad nunta si relatiile trupesti drept inferioare si cazute.

Subiect inchis. Imi cer iertare pentru faptul ca nu m'am facut inteles.
Har, mila si pace de la Domnul. Si pentru mine luminarea mintii.
Ai mare dreptate ,calea sfinteniei este si in lume si in casatorie care este Taina multi uita de faptul ca duhul sfint lucreaza si aici pacat ca multi nu vad sau refuza sa vada acest lucru .De fapt cand Dumnezeu a intemeiat lumea a intemeiat si casatoria altfel nu ar fi spus cresteti si va inmultiti .De aceea ar trebui ca sa nu numim spurcat sau inferior ceea ce Dumnezeu a lasat pe fata acestui pamant.Iar daca altii nu vor sa priceapa nu iti face probleme fiecare pasare [pe limba ei piere .Dumnezeu sa le arate calea cea buna si sa ne rugam sa o faca cu blandete
Reply With Quote
Vechi 30.09.2009, 02:42:57
Banned

Implicit

Citat:
- Nimeni nu ierarhizeaza sfintii. Singur Dumnezeu o face pentru ca “in casa Tatalui meu multe lacasuri sint” (Ioan 14:2). Mi-ar place sa-mi citezi canoanele care zici ca ma contrazic cind spun ca viata in casnicie este traire crestineasca inferioara.

- Dupa moartea sotiei sale atit Sf. Spiridon, cit si fiica sa au intrat in manastire.
Reply With Quote
Vechi 30.09.2009, 02:55:44
Banned

Implicit

Pentru toti cei care traim dupa Legea Noua casatoria nu este in nici un caz “cale de sfintenie”, ci numai pavaza in calea desfriului, o concesie facuta din cauza slabiciunii omului. Iata citeva citate din autori hiperortodocsi care sublineaza acest fapt spre neplacerea multora:
“34. Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie.”
(Isus Cristos in Marcu 16)

“59. Si a zis catre altul: urmeaza-Mi. Iar el a zis: Doamne, da-mi voie intai sa merg sa ingrop pe tatal meu.

60. Iar El i-a zis: Lasa mortii sa-si ingroape mortii lor, iar tu mergi de vesteste imparatia lui Dumnezeu.

61. Dar altul a zis: Iti voi urma, Doamne, dar intai ingaduie-mi ca sa randuiesc cele din casa mea.

62. Iar Iisus a zis catre el: Nimeni care pune mana pe plug si se uita indarat nu este potrivit pentru imparatia lui Dumnezeu.”
(Isus Cristos in Luca 9)

“2. Dar din cauza desfranarii, fiecare sa-si aiba femeia sa si fiecare femeie sa-si aiba barbatul sau.”

“5. Sa nu va lipsiti unul de altul, decat cu buna invoiala pentru un timp, ca sa va indeletniciti cu postul si cu rugaciunea, si iarasi sa fiti impreuna, ca sa nu va ispiteasca satana, din pricina neinfranarii voastre.”

“7. Eu voiesc ca toti oamenii sa fie cum sunt eu insumi. Dar fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul asa, altul intr-alt fel.”

“8. Celor ce sunt necasatoriti si vaduvelor le spun: Bine este pentru ei sa ramana ca si mine.

“9. Daca insa nu pot sa se infraneze, sa se casatoreasca. Fiindca mai bine este sa se casatoreasca, decat sa arda.”

"29. Si aceasta v-o spun, fratilor: Ca vremea s-a scurtat de acum, asa incat si cei ce au femei sa fie ca si cum n-ar avea."
(Sf. Pavel in 1 Corintieni 7)

"Reflectind la grija Sa atenta pentru tine poti sa realizezi ce fel de fruct fecioria ta va purta si cit de mare este afectiunea Mirelui fata de tine; si bucura-te cu atit mai mult si straduie-te sa-I fi inca si mai ascultatoare ca rasplata. Aurul care a fost amestecat cu alama se cheama contrafacut, dar alama care a fost topita cu praf de aur arata mai luminoasa si stralucitoare decit in culoarea naturala. Tot asa, este un lucru onorabil pentru femeile maritate sa-si doreasca sa fie ca si tine si sa aiba puritatea vietii tale, dar este degradant ca tu sa tinjesti sa fii ca si ele."
(Sf. Grigore Palamas in Scrisoare catre monahia Xenia)
Reply With Quote
Vechi 29.09.2009, 09:34:58
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos Vezi mesajul
De ce religie spuneai ca esti, domnule? Am observat ca-ti place sa filozofezi dupa ureche, dar nu mi-am imaginat ca esti chiar atita de slab pregatit in materie de credinta elementara. Dumnezeu a binecuvintat, intr-adevar, unirea barbatului cu femeia in cadrul casatoriei, dar in acelasi timp este o concesie facuta din cauza slabiciunii omenesti. Casatoria este forma inferioara de traire crestineasca si daca constientizam aceasta stare, atunci ne dam si seama ca nu avem nici un motiv sa ne simtim spiritual confortabil sau sa fim intr-atit de lipsiti de modestie incit sa ne etalam in fata lucrurilor sfinte iesirile tolerate. Impreunarea trupurilor nu face parte din viata sfintilor si nici din Imparatia lui Dumnezeu.

In ce-l priveste pe Nifont, sfintul episcop al Novgorodului, iti recomand lectura textului de mai jos in speranta ca te va determina sa-ti reconsideri macar vocabularul.

Vreau numai sa pun in evidenta aceasta formula: "iesire tolerata", care mi se pare o perla.

Asta vezi tu, hiperortodox cum esti, in actul trupesc in cadrul unei casatorii binecuvantate de Dumnezeu?
Si este incompatibil cu sfintenia, zici? Dar sfintii casatoriti, unde ii pui?
Acest mod de a vedea lucuurile a fost condamnat de sinoade, asta ar trebui sa stii.
Casatoria este o cale de sfintenie, si casatoria include si actele trupesti.

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Icoanele din scoli alexina Stiri, actualitati, anunturi 95 03.03.2014 12:36:26
Icoanele eretice glykys Pictura si Sculptura Bisericeasca 3 24.07.2013 22:25:47
ma intereseaza icoanele bizantine carmenserghi Pictura si Sculptura Bisericeasca 10 01.05.2011 10:07:43
Vor sa elimine icoanele din scoli Va_iubesc Stiri, actualitati, anunturi 79 26.06.2010 15:56:53
Icoanele din scoli eu4talk Stiri, actualitati, anunturi 15 26.06.2007 21:00:04