Citat:
În prealabil postat de ancah
Citat Erzbet: Voi singuri recunoasteti ca Biblia nu a fost ineteleasa. Tu ai ales sa iei de bun ce spun preotii(multi dintre ei fara har), eu incerc sa citesc ce au scris minti luminate, cu idei noi, care au incercat si eu sa isi explice intelesurile lumii in care traim
Biblia are multe profunzimi, fara indoiala. Dar datorita Sfintilor Parinti, avem talcuiri la biblie, pe care ne putem baza 100%.
Uite, sa-ti explic. Cand citesti "Idiotul", sau "Demonii", vei gasi in crte si o prefata scrisa de un specialist. Desi e vorba de o simpla carte, se cere opinia nunui critic literar, pentru a veni cu lamuriri si aprecieri, toate in folosul cititorului.
La fel e cu biblia, atata doar ca biblia e o carte de o amploare ( ca intelesuri) incomensurabila fata de un roman. Si un roman il poti citi, fara a apela la cunostintele unui critic literar, rananand cu impresii. La fel si biblia o poti citi, fara a apela la ajutoare, si ramai cu cele ce se intampla la suprafata.
Norocul crestinilor este, ca oameni deosebiti, care au lucrat cu propria lor persoana, s-au rugat la Dumnezeu , s-au sfintit si L-au primit pe Hristos in inima (intelesul acestui lucru poate scapa celui neavizat), ei bine acestia au scris carti pron care au luminat pe cititorii bibliei cu privire la intelesurile adanci cuprinse in ea.
Este deci gresit a afirma ca biblia nu se intelege. Numai cine nu vrea , nu intelege. Si nu intelege nici acela care alege doar ceea ce-i place din biblie.
In cazul in care nu stii, religia este superioara chiar filozofiei, intrucat e vorba de intelepciunea lui Dumnezeu fata in fata cu intelepciunea omului. Care dintre ele crezi ca e mai mare? Raspunsul corect este: a lui Dumnezeu.
Nu sunt cunoscatoarea regulilor si canoanelor bisericesti. Nu contest ortodoxia si credinta autorilor,dar si ei si-au pus intrebari, au judecat, au incercat sa inteleaga, si chiar daca nu au reusit, au creat opere de o mare valoare.
Se vede ca nu esti cunoscatoare in ale religiei, dar vad ca asta nu te impiedica sa faci judecati de valoare. Ca totul sa fie in ordine,ar trebui sa adaugi: "dupa parerea mea", ca ceea ce spui sa nu fie atacabil, ne fiind o parere avizata.
Cu sau fara voie, prin ceea ce exprimi, contesti ceea ce nu cunosti: harul preotilor.
Oricat de tineri am fi, oricat de putina pregatire am avea, e cazul sa constientizam puterea cuvantului. Sa nu-i dam drumul din gura ca si cum nu ar avea o valoare. Cuvantul are o valoare caci are un inteles si este purtator de mesaj.
|
Imi cer scuze pentru faptul ca nu in toate posturile am mentionat ca tot ceaa ce afirm este parerea mea, nu am nici o intentie sa atac pe cineva cu opiniile mele, departe de mine acest gand.
Evident ca parerea unui critic literar ne ajuta sa intelegem mai bine o carte, asa cum, banuiesc, preotii ajuta oamenii sa inteleaga mai bine Biblia. Si imi cer scuze si pentru afirmatiile facute mai sus legate de Biblie, intr-adevar scopul ei nu este a impresiona prin vreun talent literar si prin esenta ei. Dar totusi a fost scrisa tot de oameni, de aceea pentru mine nu are acea insemnatate spirituala deosebita.
Este greu de comparat filozofia cu religia. Tot omul a inteles si a trecut prin filtrul gandirii ceea ce el considera "intelepciunea lui Dumnezeu" asa cum tot el si-a pus intrebari, deci oarecum aceste notiuni sunt strans legate intre ele(opinia mea)
Nu cred ca intensitatea iubirii si a credintei se masoara in numarul canoanelor si regulilor cunoscute. SI coana Vasilica cunoaste si respecta(intr-o mai mare sau mica masura) toate datinile bisericesti de frica. Asta nu inseamna nimic, nu simte nimic. Se duce la biserica sa mai discute cu coana Leana despre ce mai face vecina de la etaju 10. Si-a facut datoria, a mers la biserica, dar o comuniune spirituala cu Dumnezeu nu cred ca realizat.
Am vazut si am cunoscut harul preotilor..Cu cat ai harul mai mare cu atat creste tariful;
Evident exista si exceptii...cunosc un preot care judeca mult mai putin oamenii decat o faceti voi si este de-o bunatate iesita din comun.