Citat:
În prealabil postat de hmiron
Sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului: screrile Sfintilor Parinti sunt stufoase. Din ce stiu nici nu se poate pune degetul pe o editie definitiva a acelor scrieri (corectati-ma daca n-am dreptate).
Odata cu Sfintii Parinti se introduce in ecuatie un grad mare de complexitate. geo.nektarios scria mai demult ca Sfintii Parinti se contrazic pe alocuri intre ei, ceea ce n-ar fi de mirare, avand in vedere ca si in Biblie exista contradictii. Si pe langa contradictii, exista ambiguitati. Daca Biblia a reusit sa lase asemenea loc de interpretare incat astazi exista 34 de mii de culte crestine, de ce n-ar face si Sfintii Parinti acelasi lucru?
Ce vreau eu sa spun aici este ca dificultatea cu care combateti punctele de vedere ale "sectarilor" (termen peiorativ, in opinia mea) vine din faptul ca ei se bazeaza in mare parte sau exclusiv pe Biblie. Din start mai putina literatura de mestecat.
Parerea mea.
|
Salut punctul dvs. de vedere - aș spune pragmatic. De ce să nu adoptăm principiul
Sola Scriptura, un principiu hristic de altfel, acesta ne-ar feri de multe încurcături dogmatice având în vedere
stufoșenia scrierilor patristice, cum spuneți.
Aș avea totuși o mică observație. Nu neg o anume ambiguitate prezentă în scrierile sfinte, însă contradicțiile sunt doar aparente. Urmând același principiu
Sola Scriptura în ce privește adoptarea gogmelor și regulilor de viață creștină, trebuie să avem în vedere ansamblul Scripturilor, nu doar fragmente precum și studiul lipsit de preconcepții a acestora. Dispar astfel și ambiguitățile, cât și aparentele contradicții.