Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.11.2009, 13:09:06
Marimira's Avatar
Marimira Marimira is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.10.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Avand in vedere cele de mai sus expuse amanuntit de oameni care s-au pregatit pt. a face cunoscut pe Dzeu asa cum ni s-a revelat El in biserica ortodoxa putem trage urmatoare concluize, este ingusta calea care duce la mantuire...
"Intrați pe poarta cea strâmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare, și mulți sunt cei ce intră pe ea. Dar strâmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viață, și puțini sunt cei ce o află. (Matei 7:13-14)"
Din pct.meu de vedere asumarea credintei si dorinta de a ne mantui nu are legatura cu ...de putem - de nu putem (ne vom ruga sa ne ducem crucea!), sau..de e greu sau de e usor..se intelege ca nu e usor nici comod, nici la indemana ...dar s-a stabilit prin Revelatie din Sf.Scriptura, prind Traditia Apostolica..linia ortodoxiei de la Mantuitorul prin Apostoli si ucenicii lor pana in zilele noastre si prin trairea, prin experienta sfintilor parinti ca doar Hristos este "Calea , Adevarul si Viata" si doar prin acestea stim sigur ca ne putem mantui daca intelegem ca "am ales" sa vietuim curat ortodox, ca aceasta este linia vietii noastre,daca ne dorim mai presus de orice mantuirea prin ortodoxie, care este calea cea mai sigura, singura cale stiuta ca fiind sigura spre mantuire, intrucat de-a lungul celor 2000 de ani, de la Mantuitorul pana in prezent nu a schimbat nimic...atunci alegand de buna voie acest drum trebuie sa suportam consecintele...adica sa ne fie si greu, sa ni se para chiar si imposibil si tot trebuie sa ne luptam pt.a dobandi mantuirea in credinta care de buna voie am aleso.Si cum putem face acest lucru decat respectand dogma si sfintele canoane ale bisericii ortodoxe asa cum au fost ele invatate si experimentate si trasate de sfintii parinti.
In alta ordine de idei Cum spunea Iov? "Daca am primit cele bune de la Dzeu oare nu le vom primi si pe cele mai putin bune?"
Sunt cateva pers.aici pe forum care vorbesc din experienta lor si dintr-o experienta curat duhovniceasca.S-a dovedit ca atunci cand nu s-au respectat reugulile, canoanele, sfaturile si binecuvantarile duovnicilor s-au intors lucr.impotriva celor care nu s-au luptat lupta cea buna dupa toate regulile stabilite.
Unii oameni au vorbit despre cititul psaltirei, exista niste reguli pt.citirea ei, altfel nespovedit, fara post , fara binecuvantarea duhovnicului nu poti sa-l indepartezi pe vrajmas..ci doar sa-i dai putere sa lupte impotriva ta si sa-ti distruga viata la modul cel mai concret "Sa prigoneasca vrajmasul sufletul meu si sa-l prinda, sa calce la pamant viata mea si slava mea in tarana sa o aseze."
Parintele Arsenia Boca a sfatuit sa nu se citeasca si psalmii care contin blesteme pt.ca acestea se vor intoarce impotriva lor.Sunt lucr. experimentate si dovedite ca fiind adevarate.La fel si cu toate celelalte reguli fixate de sfintele canoane pt. ca din scriptura stim "ca nimic necurat nu va intra in imparatia lui Dzeu" si ca nu doar "cel ce zice Doamne - Doamne" se va mantui...trebuie sa avem lucrare adevarata si sa ne asumam si consecintele credintei pe care ne-am aleso chiar de ne-ar lovi orice greutate...
Referitor la metoda calendarului catamenial dihovnicii imbunatatiti acest lucru sustin;ca nu doresti nu poti creste copii devii abstinent, altfel prin metode contraceptive fie ele de orice fel nu te poti uni cu Hristos prin Sf.Taina a Euharistiei, prin Sf.Impartasanie......deci te tii oarecum la distanta de cele sfinte...dar fiecare poate alege ce doreste.In Eclesiast se spune:
"3. Sa ascultam dar incheierea tuturor invataturilor: Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui. Aceasta este datoria oricarui om.
14. Caci Dumnezeu va aduce orice fapta la judecata, si "judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rau

" Nu știți, oare, că nedrepții nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu? Nu vă amăgiți: Nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiții,
10. Nici furii, nici lacomii, nici bețivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu.
11. Și așa erați unii dintre voi. Dar v-ați spălat, dar v-ați sfințit, dar v-ați îndreptat în numele Domnului Iisus Hristos și în Duhul Dumnezeului nostru.
12. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva.
13. Bucatele sunt pentru pântece și pântecele pentru bucate și Dumnezeu va nimici și pe unul și pe celelalte. Trupul însă nu e pentru desfrânare, ci pentru Domnul, și Domnul este pentru trup.
14. Iar Dumnezeu, Care a înviat pe Domnul, ne va învia și pe noi prin puterea Sa.
15. Au nu știți că trupurile voastre sunt mădularele lui Hristos? Luând deci mădularele lui Hristos le voi face mădularele unei desfrânate? Nicidecum!
16. Sau nu știți că cel ce se alipește de desfrânate este un singur trup cu ea? "Căci vor fi - zice Scriptura - cei doi un singur trup".
17. Iar cel ce se alipește de Domnul este un duh cu El.

18. Fugiți de desfrânare! Orice păcat pe care-l va săvârși omul este în afară de trup. Cine se dedă însă desfrânării păcătuiește în însuși trupul său.
19. Sau nu știți că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveți de la Dumnezeu și că voi nu sunteți ai voștri?
20. Căci ați fost cumpărați cu preț! Slăviți, dar, pe Dumnezeu în trupul vostru "
Ajuta-ne Doamne pe toti sa intelegem cum putem ajunge fiecare sa ne mantuim!
Reply With Quote
Vechi 24.11.2009, 13:15:13
Marimira's Avatar
Senior Member

Implicit

Scuze, din graba am uitat sa inserez ca ultimul fragment dupa Eclesiast era din Sf.Ap.Pavel, Corinteni,cap.6
Reply With Quote
Vechi 24.11.2009, 14:07:33
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Marimira, ce legatura au toate aceste lungi texte cu discutia de pe acest topic, chiar deviata fiind ea cu diverse definitii ale pacatului si discutii despre contraceptie?
Cred ca daca postam texte lungi ar trebui sa facem o mica prezentare si sa spunem de ce le postam, ce contin ele.
Sincera sa fiu, nu am timp sa le citesc.
Vechi 24.11.2009, 14:18:34
Marimira's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Marimira, ce legatura au toate aceste lungi texte cu discutia de pe acest topic, chiar deviata fiind ea cu diverse definitii ale pacatului si discutii despre contraceptie?
Cred ca daca postam texte lungi ar trebui sa facem o mica prezentare si sa spunem de ce le postam, ce contin ele.
Fany,mai intai ma bucur pt.tine si copilas..sanatate si nastere usoara!
Sa va bucurati de copilasi si sa-i cresteti in legea lui Dzeu.
Daca nu ai timp sa le citesti astea e...mie mi s-au parut interesante si ele dezvolta aceasta postare....
orthodoxia.i.thanatos
Senior Member Data înregistrării: 08.05.2009

Citat:În prealabil postat de Fani71
... eu nu contest sau denigrez canoanele in general, da, ele sunt folositoare; ci spun ca nu trebuie absolutizate si ca oricum, trebuie revazut corpul canonic (unul din punctele din planul de lucru al multasteptatului sinod al Bisericii ortodoxe, de altfel).

Al 8-lea consiliu ecumenic care se pune acum la cale de catre bisericile ecumeniste va avea pentru Biserica Ortodoxa exact aceeasi valoare pe care le-au avut toate cele 18 consilii ecumenice tinute de biserica romano–catolica: 0. Atita timp cit este chemat sa re-scrie credinta, chiar daca ar avea si ingeri invitati, nul va fi si blestemat de ortodoxie.
Mi s-a parut important sa stim cu ce ne confruntam..este o problema de mare actualitate!
Toate cele bune, Dzeu sa va ocroteasca!
Reply With Quote
Vechi 24.11.2009, 14:30:37
Marimira's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Are legatura cu aceasta postare:
orthodoxia.i.thanatos

... eu nu contest sau denigrez canoanele in general, da, ele sunt folositoare; ci spun ca nu trebuie absolutizate si ca oricum, trebuie revazut corpul canonic (unul din punctele din planul de lucru al multasteptatului sinod al Bisericii ortodoxe, de altfel).

Al 8-lea consiliu ecumenic care se pune acum la cale de catre bisericile ecumeniste va avea pentru Biserica Ortodoxa exact aceeasi valoare pe care le-au avut toate cele 18 consilii ecumenice tinute de biserica romano–catolica: 0. Atita timp cit este chemat sa re-scrie credinta, chiar daca ar avea si ingeri invitati, nul va fi si blestemat de ortodoxie.

si am postat textul fragmentat asa cum am putut deoarece am sperat sa fie citit parandumi-se extrem de important...alta data cand am facut trimitere la un anumit link....am constat ca nu prea sunt citite.

Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 24.11.2009, 15:06:21
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marimira Vezi mesajul
Are legatura cu aceasta postare:
orthodoxia.i.thanatos

si am postat textul fragmentat asa cum am putut deoarece am sperat sa fie citit parandumi-se extrem de important...alta data cand am facut trimitere la un anumit link....am constat ca nu prea sunt citite.

Doamne ajuta!
Multumesc de explicatie. O sa incerc sa il citesc.
Vechi 24.11.2009, 16:39:43
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marimira Vezi mesajul
Din pct.meu de vedere asumarea credintei si dorinta de a ne mantui nu are legatura cu ...de putem - de nu putem (ne vom ruga sa ne ducem crucea!), sau..de e greu sau de e usor..se intelege ca nu e usor nici comod, nici la indemana ...dar s-a stabilit prin Revelatie din Sf.Scriptura, prind Traditia Apostolica..linia ortodoxiei de la Mantuitorul prin Apostoli si ucenicii lor pana in zilele noastre si prin trairea, prin experienta sfintilor parinti ca doar Hristos este "Calea , Adevarul si Viata" si doar prin acestea stim sigur ca ne putem mantui daca intelegem ca "am ales" sa vietuim curat ortodox, ca aceasta este linia vietii noastre,daca ne dorim mai presus de orice mantuirea prin ortodoxie, care este calea cea mai sigura, singura cale stiuta ca fiind sigura spre mantuire, intrucat de-a lungul celor 2000 de ani, de la Mantuitorul pana in prezent nu a schimbat nimic...atunci alegand de buna voie acest drum trebuie sa suportam consecintele...adica sa ne fie si greu, sa ni se para chiar si imposibil si tot trebuie sa ne luptam pt.a dobandi mantuirea in credinta care de buna voie am aleso.Si cum putem face acest lucru decat respectand dogma si sfintele canoane ale bisericii ortodoxe asa cum au fost ele invatate si experimentate si trasate de sfintii parinti.
In alta ordine de idei Cum spunea Iov? "Daca am primit cele bune de la Dzeu oare nu le vom primi si pe cele mai putin bune?"
Articolul tau este foarte interesant, mi-a lamurit lucruri despre care abia auzisem cate ceva.
Multumim pt efort.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2009, 17:44:54
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit tuturor ortodoxilor traitori

Esenta bisericii ortodoxe a lui Hristos cel neschimbat (pt. ca si in cadrul ortodoxiei exista multa alienare) este tocmai : NESCHIMBABILITATEA ei . Hristos si insasi SF. si Dumnezeiasca Treime este vie si lucratoare in biserica neschimbata, nestricata, si neintinata de nici o filozofie a mintii umane neaflata sub inriurirea Duhului sfint. Cine huleste sf.si dumnezeiestile canoane(sub orice forma : indoire, neacceptare, hulire propriuzisa, tagaduire,desconsiderare,etc) ori dogmele ori cultul public si privat practicat strict canonic,insemnele hristice si bisericesti precum si slujitorii bisericii cu viata si practica strict canonica se face vinovat de hulirea impotriva Duhului sfint(in primul rind)insufletitorul, curatitorul si de viata facatorul. Iar acest pacat stim cu totii ca este cel mai greu pt. ca nu se iarta nici in lumea aceasta si nici in cea viitoare. Eu de multe ori ma tem si ma mir cita inconstienta sau curaj sau ura au multi frati/surori facind astfel deoarece prin acest pacat luat in circa de buna voie (de cele mai multe ori insotit de infatuare si multa rasvratire)nu patimesc numai ei ci si cei apropiati ai lor : copii, nepoti, fini de botez sau cununie,soti, sotii ,etc. Si multi dintre acestia sunt tineri in asteptare de copii, de camine, de locuri de munca, de casatorii, de isbavirea din confruntari cu boli grele, etc. Peste generatii patimesc urmasii greu nemaistiind nici macar de unde le vine raul ! Povestea cu fetita care a scos ochii puisorilor in cuib nu este doar o poveste ...mai ales ca este spusa cu tilc (scop) de un staret mult imbunatatit !!

Revenind, aceasta biserica neschimbata, neintinata si nestricata trebuie sa o lasam intocmai urmasilor ,,invatindu-i sa pazeasca toate cite ne-a spus Hristos si toti ucenicii sai pusi sa invete". Duhul sfint cind a inspirat/insuflat sfintele canoane sfintilor participanti la sinoadele ecumenice nu a urmarit sa-si bata joc de om ,ci din contra sa-i garanteze mintuirea !! Ori noi astazi tocmai pe Duhul sfint il tagaduim ? Pai ce este asta , nebunie !!Umanismul , feminismul, utilitarismul, ecumenismul, homosexualitatea, carierismul, liberschimbismul, nihilismul si cite alte nebunii a mai scornit diavolul ...nu are nici o legatura cu biserica lui Hristos. Sau singura legatura pe care o are este intentia de a o slabi si a o distruge .Dar Hristos, capul Bisericii Ortodoxe, a spus raspicat peste milenii ca ,,portile iadului nu o vor birui". Asta este sigur !

Mi-am adus aminte de articolul despre Institutul Sf. Serghie- Paris postat aici pe site de administrator ,de substanta acestuia, si am corelat evenimentul cu o discutie a mea cu duhovnicul meu in care vorbeam cu satisfactie ca 2 mitropoliti romani au doctoratele date/luate la Sf. Serghie si in care am primit ca si concluzie mustrarea : ,,...ce te miri asa...ce mai este astazi Sf. Serghie ?" Drept este, pt. ca de la infintare o preocupare constanta a slujitorilor de acolo a fost infiintarea si coordonarea MISCARII ECUMENICE (cu ce scop...ia sa vedem daca ghiciti ?). La fel ,s-a acordat o mare atentie colaborarii cu Biserica Catolica(de asta duceau lipsa ...pt. ca nu stiau cine sint acestia...sau poate tocmai din contra !) iar magistrii de la Sf. Serghie au devenit si ai Institutului Catolic Paris . In domeniul dreptului canonic si bisericesc inca de la N. Afanassieff linia clasica a ortodoxiei a suferit modificari.
Asa am inteles ,putin cite putin de ce ,,am fost invatat gresit in scoala mea" si cum ar fi fost MODERN (si nu traditional, corect) sa il marturisesc eu pe Hristos si sa invat si pe altii sa marturiseasca la fel . Ce frumos spunea gheronul Cleopa : ,,... mai, fugi cu otrava ta de aicea de unde ai venit, ca asta nu este stina fara ciini" !!!

Last edited by zaharia_2009; 24.11.2009 at 17:49:18.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2009, 23:46:15
Miha-anca
Guest

Implicit S-a facut lumina-n sat!

Multumesc, Zaharia, ca mi-ai raspuns la multe semne de intrebare, pe care le-am adunat de o vreme incoace.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2009, 23:58:26
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Esenta bisericii ortodoxe a lui Hristos cel neschimbat (pt. ca si in cadrul ortodoxiei exista multa alienare) este tocmai : NESCHIMBABILITATEA ei . Hristos si insasi SF. si Dumnezeiasca Treime este vie si lucratoare in biserica neschimbata, nestricata, si neintinata de nici o filozofie a mintii umane neaflata sub inriurirea Duhului sfint. Cine huleste sf.si dumnezeiestile canoane(sub orice forma : indoire, neacceptare, hulire propriuzisa, tagaduire,desconsiderare,etc) ori dogmele ori cultul public si privat practicat strict canonic,insemnele hristice si bisericesti precum si slujitorii bisericii cu viata si practica strict canonica se face vinovat de hulirea impotriva Duhului sfint(in primul rind)insufletitorul, curatitorul si de viata facatorul. Iar acest pacat stim cu totii ca este cel mai greu pt. ca nu se iarta nici in lumea aceasta si nici in cea viitoare. Eu de multe ori ma tem si ma mir cita inconstienta sau curaj sau ura au multi frati/surori facind astfel deoarece prin acest pacat luat in circa de buna voie (de cele mai multe ori insotit de infatuare si multa rasvratire)nu patimesc numai ei ci si cei apropiati ai lor : copii, nepoti, fini de botez sau cununie,soti, sotii ,etc. Si multi dintre acestia sunt tineri in asteptare de copii, de camine, de locuri de munca, de casatorii, de isbavirea din confruntari cu boli grele, etc. Peste generatii patimesc urmasii greu nemaistiind nici macar de unde le vine raul ! Povestea cu fetita care a scos ochii puisorilor in cuib nu este doar o poveste ...mai ales ca este spusa cu tilc (scop) de un staret mult imbunatatit !!

Revenind, aceasta biserica neschimbata, neintinata si nestricata trebuie sa o lasam intocmai urmasilor ,,invatindu-i sa pazeasca toate cite ne-a spus Hristos si toti ucenicii sai pusi sa invete". Duhul sfint cind a inspirat/insuflat sfintele canoane sfintilor participanti la sinoadele ecumenice nu a urmarit sa-si bata joc de om ,ci din contra sa-i garanteze mintuirea !! Ori noi astazi tocmai pe Duhul sfint il tagaduim ? Pai ce este asta , nebunie !!Umanismul , feminismul, utilitarismul, ecumenismul, homosexualitatea, carierismul, liberschimbismul, nihilismul si cite alte nebunii a mai scornit diavolul ...nu are nici o legatura cu biserica lui Hristos. Sau singura legatura pe care o are este intentia de a o slabi si a o distruge .Dar Hristos, capul Bisericii Ortodoxe, a spus raspicat peste milenii ca ,,portile iadului nu o vor birui". Asta este sigur !

Mi-am adus aminte de articolul despre Institutul Sf. Serghie- Paris postat aici pe site de administrator ,de substanta acestuia, si am corelat evenimentul cu o discutie a mea cu duhovnicul meu in care vorbeam cu satisfactie ca 2 mitropoliti romani au doctoratele date/luate la Sf. Serghie si in care am primit ca si concluzie mustrarea : ,,...ce te miri asa...ce mai este astazi Sf. Serghie ?" Drept este, pt. ca de la infintare o preocupare constanta a slujitorilor de acolo a fost infiintarea si coordonarea MISCARII ECUMENICE (cu ce scop...ia sa vedem daca ghiciti ?). La fel ,s-a acordat o mare atentie colaborarii cu Biserica Catolica(de asta duceau lipsa ...pt. ca nu stiau cine sint acestia...sau poate tocmai din contra !) iar magistrii de la Sf. Serghie au devenit si ai Institutului Catolic Paris . In domeniul dreptului canonic si bisericesc inca de la N. Afanassieff linia clasica a ortodoxiei a suferit modificari.
Asa am inteles ,putin cite putin de ce ,,am fost invatat gresit in scoala mea" si cum ar fi fost MODERN (si nu traditional, corect) sa il marturisesc eu pe Hristos si sa invat si pe altii sa marturiseasca la fel . Ce frumos spunea gheronul Cleopa : ,,... mai, fugi cu otrava ta de aicea de unde ai venit, ca asta nu este stina fara ciini" !!!
Sigur, dogmele nu se schimba, Evanghelia ramane aceeasi.
Am contestat eu vreo dogma?
Parerea duhovnicului tau despre st Serge este o parere. Se pare insa ca multi episcopi si chiar patriarhul Romaniei gandesc altfel, de aceea au si trimis acolo atatia romani sa studieze (este natia majoritara printre studenti), si daca nu ma insel si actualul patriarh Daniel a predat un an sau cateva luni acolo (sau il confund?)
In ortodoxia actuala, canonica (adica, Bisericile care se afla in comuniune) exista mai multe curente si coloraturi. Eu am ales-o pe asta - tu (dupa duhovnicl tau) pe alta. Pana nu decide vreun sinod ca una din ele ar fi eretica, toate sunt in Biserica, deci a ne anatemiza unii pe altii de ecumenisti, modernisti (ispita ta)- sau farisei, rigoristi (ispita mea) nu cred ca este bine si cinstit.

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
ajutati-ma sunt disperata patricia2006 Umanitare 7 02.09.2012 23:47:20
O mama disperata va roaga cu lacrimi in ochi sa ii ajutati baiatul diannaalex Umanitare 5 23.06.2010 09:05:36