![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Citind postarile voastre pline de pasiune si de ...gind bun , mi-aduc aminte de parerile voastre postate la threadul despre cinstirea icoanelor . Acolo aveati pareri mai laxe, mai liberale , mai ingaduitoare despre modul in care se ,,trateaza" o icoana .
Ba chiar mi-aduc bine aminte cum un frate chiar spunea ca si in toaleta este loc pt. icoane( ce are aface...cine interzice ?) mai ales ca acolo se poate linisti si reculege mai bine pt. subiecte importante . O sora iubitoare i-a sarit acestuia in ,,ajutor" si a spus ca nu i se pare nimerit a pune in toaleta icoane tocmai pt. ca nu este ,,igienic". Ma gindeam atunci, ca si acum : ce are aface icona cu duhul lui D.zeu in ea (curatitorul a toate si de viata facatorul) cu...igiena ??? Mi-aduc aminte si despre voi fratilor care postati acum ca atunci nu erati atit de puritani ,de aparatori si cinstitori dupa dreptate a icoanei si facind cabotinaj ... spun ca nu mai inteleg mai nimc ! Dar , una peste alta, este totusi bine ca exista aparatori seriosi ai icoanei . |
|
|||
|
|||
![]()
Da, frate Zaharia, icoanele trebuie protejate chiar si cu pretul vietii...
Uite, sa-ti povestesc ceva - cand prietenii nostri "caldicei" veneau pe la noi, se uitau cam piezis la multitudinea de icoane din micul nostru apartament. La un moment dat, cineva ne-a intrebat: "dar draga, mai bine puneti si voi mai multe poze cu familia, cu prietenii, peisaje..." la care sotul meu, foarte serios, i-a raspuns: "pai acestia sunt familia noastra!" Acuma nimeni nu mai comenteaza...ba chiar ne cer sa lea ducem si lor, de pe unde mergem... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by elizabeta; 17.12.2009 at 12:20:39. |
|
||||
|
||||
![]()
Nu ai scris in datele tale biografice clar daca esti ortodoxa (de ce ?) iar din postari nu se deduce intotdeauna f. clar . Eu ma gindeam, nici macar nu iti propun(chipurile, ,,ca sa nu ma renegi ca prieten" !!!!) , ca pt. a fi un melanj perfect at trebui ca in coltul opus celui catolic sa existe si o biblie protestanta iar din cind in cind sa se arda in casa betisoare parfumate budiste pt. comuniunea cu ,,toti" sfintii universali ! ...Sau nu am inteles eu bine despre ce este vorba ??
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sunt casatorita cu un barbat ortodox practicant (si nu doar de dumineca), am fost botezata ortodox, dar educata de parintii mei in ritul romano-catolic. Si stai linistit, nu pot sa ma supar pe tine (desi uneori imi vine ( ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Stiu ca am chipul unui necredincios ,,de duminica" dar asta este o parte din crucea mea ... de, asa nu ne citim noi reciproc. Vorba ta , mindrie multa , sau ca sa folosim termeni contemporani : ,,smerenie mindra". Sti, nu putem sa spunem noi insine ca nu suntem smeriti, pt. ca asta nu da bine ! Este adevarat ca ma nelinistisem un pic pt. ca te-ai fi putut supara pe mine , desi cel putin instinctiv s-ar putea intimpla asta, dar sa sti ca nu urmaresc sa intru la /in sufletul nimanui in mod expres, nici sa nu deranjez cumva vreun ,,prieten" mai vechi sau nou prin parerile mele . Eu stiu bine doua lucruri : scopul meu este sa marturisesc drept pe Hristos si sa ma feresc de meschinaria ,,benefica" fata de aproapele ... cu toate ca in totdeauna adevarul a deranjat nascind pasiuni ! Cred ca oarecum am cazut de acord, nu ? Sau poate nu ! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si acum, ca sa nu raman datoare, o sa citez anumite fragmente din postarile mele, pentru ca sa-mi fac datoria si sa-mi spal pacatele referitoare la lipsa descrierii: -Sunt botezata ortodox (daca nu va plictisiti si chiar va intereseaza, o sa va si spun cum s-a intamplat), dar am fost crescuta in religia catolica (romano-catolica). M-am casatorit in biserica ortodoxa (in virtutea botezului) cu un baiat foarte foarte bun, practicant ortodox cu-adevarat si care, cu multa blandete, imi explica multe lucruri." -"Un lucru insa stiu - parintii mei (Dumnezeu sa-i ierte) m-au educat in dragostea fata de Dumnezeu si fata de aproapele. Din pacate, din vina mea si doar din vina mea, nu traiesc la inaltimea invataturii pe care mi-au dat-o. De la preotul copilariei mele (catolic, Dumnezeu sa-l ierte) am invatat delicatetea fata de semeni, nu din vorbe doar, ci din exemplul lui personal, am invatat importanta inegalabila a sacrificiului Mantuitorului nostru. Tot de la acest preot am invatat s-o iubesc, de fapt s-o ador pe Preacurata Fecioara Maria. Din viata Sfantului Anton de Padova si a Sfantului Francisc am invatat ca saracii sunt dragi Domnului si ca trebuie tratati cu foarte mare consideratie. Datorita acestei educatii sunt acum ceea ce sunt!!!" -"Cand s-au casatorit parintii mei, niciuna dintre familii n-a fost incantata - bunica mea din partea mamei a fost foarte atacata de alegerea mamei mele, "cum, te mariti cu-n papistas, cu un pagan?" La fel, bunica din partea tatalui meu a comentat negativ evenimentul "Dar bine, draga, n-ai gasit si tu o fata catolica, ce ti-a trebuit fata asta de la tara?" Dar casatoria lor a dainuit pana la moartea tatalui, au avut de infruntat singuri o multime de obstacole, primul lor pat a fost o saltea donata de o familie de prieteni, primul meu patut a fost un ... fotoliu, iar de-a lungul anilor, parintii mei au ajutat foarte mult ambele familii - pe fratii si surorile mamei i-au tinut la liceu, iar pe batrana bunica din partea tatalui au ajutat-o financiar pana in ultima clipa. Si in tot acest timp, au inghitit jigniri si insulte, pe care le-au rabdat ca adevarati crestini, desi inima lor era franta... ...dar dragostea lor a biruit..." Cred ca ajunge, asta ca sa nu te plictisesc... Last edited by elizabeta; 17.12.2009 at 13:14:15. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Acum vezi ca cei care spuneam in firul la care faci aluzie ca viata noastra privata se poate si chiar trebuie sa se desfasoare in fata icoanelor, nu necinsteam prin asta icoanele, nu implicam ca ar fi doar bucati de lemn. Acolo era alta discutie, in care se punea problema daca 'sacrul' este un domeniu despartit de 'profan'. Eu zic ca nu ar trebui sa fie asa. Aici este vorba despre sfintire, in ce consta ea, si prin ce anume icoanele sunt sfintite: prin rugaciunea de sfintire, sau prin insasi imaginea reprezentata?
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sfintirea icoanei | costel | Generalitati | 8 | 25.01.2012 12:11:34 |
Sfintirea icoanelor | georgeval | Generalitati | 7 | 20.05.2011 17:58:46 |
Despre sfintirea obiectelor | strajeru | Secte si culte | 43 | 21.01.2011 09:16:58 |
AGHIASMA (Sfintirea apei) | pui | Preotul | 23 | 22.01.2009 17:50:35 |
|