![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ...la mine, draga Cristi, e putin mai complicat - maine trebuie sa gatesc pentru mai multi oameni si chiar nu stiu cum sa fac, va trebui sa gust mancarea... ei, saracii, se bucura de orice primesc, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le dau orice, oricum...ce sa fac? poate ar trebui sa gust si sa scuip (pardon, dar n-am gasit alt cuvant). Credinta ... nu stiu cata am...Ajuta Doamne necredintei mele! Domnul sa te ajute sa tii postul pana la capat! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]()
[quote=elizabeta;193991]
...la mine, draga Cristi, e putin mai complicat - maine trebuie sa gatesc pentru mai multi oameni si chiar nu stiu cum sa fac, va trebui sa gust mancarea... ei, saracii, se bucura de orice primesc, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le dau orice, oricum...ce sa fac? poate ar trebui sa gust si sa scuip (pardon, dar n-am gasit alt cuvant). Draga Elizabeta, am vazut la manastire ca daca cineva a trebuit sa guste mancarea, a pus pe limba sa simta gustul, apoi intradevar, a scuipat. E pacat sa-ti fie pofta de o anumita mancare si sa nu te poti abtine, dar ca s-o gusti nu-i bai ca apoi sa o elimini din gura. Dar daca poti face mancarea fara s-o gusti, ar fi minunat, bunul Dumnezeu o va binecuvanta. Doamne ajuta! Post cu folos!
|
|||
|
|||
![]()
Legat de post negru...e f bun, chiar Mintuitorul a zis cind a vindecat indracitul surd si mut "acest neam de demoni nu iesi decit cu post si rugaciune"..Cunosc o maica care in prima saptamina din Postul Mare nu maninca si nu bea nimic, doar seara ia putina anafura si aghiazma mica. Dar bineinteles o face cu blagoslovenie de la duhovnic. Ea si-a luat un canon mai aspru de post tot timpul anului dupa o situatie mai deosebita: l-a impiedicat pe fiul ei sa mearga la minastire si la scurt timp el a murit. patrintele i-a zis "vii tu in locul lui la minastire
" si asa a facut...facind-o ca un canon, cu pocainta bineinteles ca nu e vorba de mindrie in aceasta nevointa a ei...Am mai cunoscut o maica care timp de 40 de zile inainte de moarte nu a mincat si nu a baut nimic!! Doar se impartasea si abia mai putea sa inghita cite picaturi de aghiazma....Deci de la post nimic nu patim,fiti siguri dar trebuiecu dreapta socoteala,cu smerenie .... |
|
|||
|
|||
![]()
Sfintii Parinti sunt si mai precisi:
Cu postul unește și rugăciunea, căci postul trece, dar rugăciunea are vreme. (Ioan Gură de Aur) Postul adevărat nu stă atât în lepădarea de mâncări, cât în lepădarea de păcate .(Ioan Gură de Aur) Postul trimite rugăciunea la cer , dându-i niște aripi pentru a se ridica înspre înalturi .(Vasile cel Mare) ... si, mai important: Postul este un leac, dar dacă leacul nu e luat cum trebuie, ajunge nefolositor.(Ioan Gură de Aur) Postul n-aduce nici un folos, dacă nu e împreunat cu toate celelalte lucruri : pocăință, rugăciune, citirea Sf. Scripturi, milostenia și vegherea. (Ioan Gură de Aur) Deci, este doar un instrument: ori are coada mai lunga, ori mai scurta, important este sa 'dai zapada la o parte', dar 'curtea sa fie toata aranjata, nu doar in ceea ce priveste omatul'. Si, la fel de important, asprimea cu care se tine sa aiba binecuvantare. Pace, bucurie si Sarbatori cu bine tuturor. |
|
||||
|
||||
![]()
A încercat cineva să țină post negru o perioadă mai lungă de timp? Citesc și mă minunez de experiența unor oameni curajoși, nu neapărat creștini: http://romaniaraw.freeforums.org/vie...e35444cfa184aa .
Din cîte înțeleg, o perioadă de 40 de zile în care se bea doar apă nu este ceva irealizabil. Probabil că așa au fost gîndite cele două posturi de peste an la origine, iar în timp s-au modificat prin "pogorămînt" după "neputința" celor care s-au speriat de prima fază mai dificilă a postului. Vorba Lui Hristos: dar din început nu a fost așa... "Pe măsură ce postul cu apă progresează, nevoia de alimente scade aproape spre zero, apărînd din nou, brusc, în momentul în care organismul și-a folosit toate rezervele și e pe punctul de a recurge la proteine. Aceasta are loc undeva între 45 și 120 de zile, deși au fost ținute și posturi mai lungi de atît."
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu dupa o jumatate de zi,simt ca lesin,ca-mi pierd viata;am dureri de cap,slabiciune,ameteli,cred ca si glucoza scade rau;am avut problema asta de mic copil.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
40 de zile post cu apa pe dieta keto http://romaniaraw.freeforums.org/vie...hp?f=12&t=1627 Deci se poate. O pot face oameni obisnuiti, fara ani si ani de induhovnicire si mii de matanii batute pe zi. Cine incearca sa demonizeze astfel de performante o fac in ignoranta de cauza. E ca si cand ai spune ca cel care poate alerga un maraton de 42km este dus pe umeri de draci. Este o chestie de exercitiu (fizic), atata tot si binenteles vointa/motivatie. Daca ai sa citesti postarea respectiva ai sa vezi ca persoana in cauza a ajuns la acel post negru de 40 zile treptat: Citat:
In fiecare miercuri/vineri si nu treci la etapa urmatoare pana nu te simti confortabil cu precedenta. Biologic, orice persoana fara probleme deosebite de santate poate tine post negru chiar si cateva saptamani, doar ca nu este o experienta din cele mai placute, mai ales daca treci brusc de la mese satioase la zero mancare. Apropo, nu cred ca ar fi cazul ca postul negru sa includa si abtinere de la a bea apa, decat rar si pe perioade scurte, cel mult 36ore. Si ca sa nu fiu inteles gresit, postul negru nu este doar un exercitiu fizic, benefic pentru sanatate - mult mai benefic decat isi inchipuie multi pentru care a sari o masa este o problema majora dpdv psihic. Impactul asupra starii mentale si mai ales vietii spirituale (daca este abordat si cu atitudinea corecta) este mai presus de simple cuvinte.
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 25.03.2013 at 13:07:20. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Plus ca nu retin ca acel post negru, sa fie tinut de sfintii care s-au invrednciti doar cu apa.Era un post total, iar periodic luau Sfanta Impartasanie.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Plus că dacă nu ai întîlnit tu în Sfînta Tradiție nu înseamnă că nu era așa la începuturile creștinismului. Chiar și în vremurile dinainte de venirea Lui Hristos postul era abținerea de la mîncarea de orice fel (Judecători 20,26; II Regi 1, 12). Citat:
"Timp de patruzeci de zile, fiind ispitit de diavolul. Și în aceste zile nu a mâncat nimic; și, sfârșindu-se ele, a flămânzit." Da, am citit și eu despre un pustnic care trăia numai cu Sfînta Împărtășanie. El este un exemplu clar că omul poate trăi chiar mai mult de 40 de zile fără mîncare. Evident că oricine ține post în zilele astea triste cum țineau odinioară strămoșii noștri este privit ca un extremist nebun și posedat de duhuri rele, nu?
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cine mai tine post negru?! | Daniel_7 | Generalitati | 55 | 09.02.2018 17:29:45 |
post negru | tigruta25 | Generalitati | 20 | 14.09.2014 01:38:17 |
Postul negru | bogdanc | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 20 | 04.05.2013 15:39:27 |
post negru | cristina mioara | Generalitati | 28 | 29.07.2011 13:40:19 |
Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? | mihailt | Generalitati | 21 | 10.09.2010 10:24:12 |
|