Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Slujba inmormantarii
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.01.2010, 21:44:18
GeorgeS GeorgeS is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.10.2009
Locație: Slobozia
Religia: Ortodox
Implicit

Eu nu iau lucrurile chiar asa abrupt. Daca a raposat intre Craciun si Boboteaza, parastasul de 3 zile se face odata cu cel de "tarana", adica imediat dupa inmormantare. Tocmai in aceste zile am avut un astfel de caz , o credincioasa a decedat pe 2 ian. , dupa slujba inmormantarii (pe 4 ian.) am oficiat parastasul de 3 zile si cel de "tarana", iar sambata il vom face pe cel de 9 zile.
Chiar daca depaseste o zi-doua, important este sa se faca parastasele si sa nu se sara peste ele.

Reply With Quote
Vechi 08.01.2010, 00:35:14
o_tzaranca o_tzaranca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.11.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de GeorgeS Vezi mesajul
Eu nu iau lucrurile chiar asa abrupt. Daca a raposat intre Craciun si Boboteaza, parastasul de 3 zile se face odata cu cel de "tarana", adica imediat dupa inmormantare. Tocmai in aceste zile am avut un astfel de caz , o credincioasa a decedat pe 2 ian. , dupa slujba inmormantarii (pe 4 ian.) am oficiat parastasul de 3 zile si cel de "tarana", iar sambata il vom face pe cel de 9 zile.
Chiar daca depaseste o zi-doua, important este sa se faca parastasele si sa nu se sara peste ele.

sarut mana parinte
am gresit eu,sigur ca se face parastasul de 3 zile ,chiar daca e mai tarziu
acum vreau sa intreb (iertare sper sa nu fac iar o gafa) se poate face sambata aceasta 9 ian si parastasul de 3 zile si cel de 9 zile
altfel parastasul de 9 zile se face sambata viitoare,adica ar veni la 13 zile de la deces
Binecuvantati
Reply With Quote
Vechi 08.01.2010, 08:37:06
GeorgeS GeorgeS is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.10.2009
Locație: Slobozia
Implicit

Le faceti sambata si pe cel de 3 zile(daca nu l-ati facut) si pe cel de 9 zile, pt.ca apoi sa-l puteti face si pe cel de 3 saptamani(dupa cca.20 de zile). Este cel mai important parastasul de 6 saptamani(40 de zile), cand raposatului i se stabileste locul unde va merge pana la Judecata de Apoi. Acest parastas se face de obicei putin mai inainte de a se implini zilele de la deces.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2010, 09:13:18
o_tzaranca o_tzaranca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.11.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de GeorgeS Vezi mesajul
Le faceti sambata si pe cel de 3 zile(daca nu l-ati facut) si pe cel de 9 zile, pt.ca apoi sa-l puteti face si pe cel de 3 saptamani(dupa cca.20 de zile). Este cel mai important parastasul de 6 saptamani(40 de zile), cand raposatului i se stabileste locul unde va merge pana la Judecata de Apoi. Acest parastas se face de obicei putin mai inainte de a se implini zilele de la deces.
sarut mana
nu s-a facut cel de 3 zile ,putea fi facut daca nu se facusera colacii de tarana?

dincolo de aceste mici nelamuriri ale mele,sunt cateva obiceiuri la tara ...cum este dresul (a doua zi dupa inmormantare),tamaiatul,cararea apei si altele..pazirea (sa vezi femei de 85 ani care la 3 noaptea vin pe un ger de -15 grade vin sa pazeasca),pe care le pastreaza cu sfintenie taranii ceea ce ma faceau sa cred ca exista o alta Romanie ,o Romanie adanca si profunda de care nu s-a atins nici o oranduire si sociala nici o miscare ecumenica
Binecuvantati
Reply With Quote
Vechi 17.06.2010, 21:54:30
dorinastoica14
Guest

Implicit

Nedumerirea mea este legată de pomenirea morților.Nu știu dacă este strict legată de conținutul acestui topic dar nu am vrut să deschid unul separat pentru această întrebare.

Așadar - pomenirea morților(în biserică) se poate face într-o zi de marți(post fiind) fără Sfânta Liturghie?
Reply With Quote
Vechi 23.10.2010, 18:08:38
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Nedumerirea mea este legată de pomenirea morților.Nu știu dacă este strict legată de conținutul acestui topic dar nu am vrut să deschid unul separat pentru această întrebare.

Așadar - pomenirea morților(în biserică) se poate face într-o zi de marți(post fiind) fără Sfânta Liturghie?
Dupa cate stiu, da- a fost cineva in situatia aceasta.
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 02.03.2011, 23:00:55
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul

Stiu ca mesajul este vechi, dar poate foloseste cuiva: peste tot pe unde am citit eu scrie foarte clar ca parastasul si milosteniile insotesc Sfanta Liturghie.
Va duceti la o manastire sau catedrala, unde se slujeste Sfanta Liturghie in orice zi si pomeniti acolo. Adica, asa se cuvine, ca parastasul sa fie in continuarea Sfintei Liturghii, ca banuiesc ca nu o sa refuze nici un preot sa slujeasca masa. Daca nu, puteti muta data parastasului in sambata de dinaintea zilei in care doreati sa il fixati. Am mai citit ca e mai bine daca se face o slujba colectiva (un parastas in care sunt pomeniti mai multi morti) decat una in care sa fie pomenita o singura persoana - rugaciunile sunt mai puternice, caci se roaga mai multi vii pentru mai multi morti.
Vechi 04.03.2011, 11:59:44
Gina De. Gina De. is offline
Junior Member

Data înregistrării: 08.09.2010
Implicit

Buna ziua
Am nevoie de ajutorul dumneavoastra
Se implinesc 6 luni de la moartea socrului meu si am vrea sa facem pomenirea duminica
E si lasatul secului
Va rog sa ma sfatuiti ce as putea da de pomana pe langa coliva si colac
Se mai poate da carne ?
Multumesc
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Pomenirea la 20 de zile. Oana_A Slujba inmormantarii 4 13.05.2012 16:01:45
Parastasele din fiecare din cei 7ani si inca ceva.... mara2008 Slujba inmormantarii 0 07.09.2010 02:18:39
+pomenirea mortilor+ cristiboss56 Diverse Sarbatori 5 04.04.2010 21:52:04
pomenirea la psaltire onyx235 Generalitati 32 04.11.2009 12:32:10
1noiembrie-pomenirea mortilor mara2008 Generalitati 0 29.10.2008 18:25:56