Citat:
În prealabil postat de Fani71
Daca cineva vrea sa se impartaseasca des, nu inseamna neaparat ca se considera fara de pacat. Poate insemna ca isi stie slabiciunile sio alearga la medicamentul care i le poate vindeca.
A nu te spovedi in fiecare saptamana nu inseamna neaparat a cere putin de la tine.
Creintele si nevointele nu se masoara numai in zile de post si minute petrecute la spovedanie.
|
Mai sus se spunea ca la spovedanie ne cerem iertare pentru pacatele mari; la impartasanie ni se iarta cele usoare. Sa inteleg ca prin deasa impartasanie ma ingrijesc mai mult de pacatele mici, decat de pacatele mari?!?
Viata, pe care o traim in lume, este vrand-nevrand, plina de pacate, mai mari si mai mici. Respingem insa indreptarul de spovedanie; cum aflam atunci care ne sunt pacatele? Ne bucuram din plin de viata; ce dam de la noi, pentru iertarea pacatelor? Ne credem mai curati decat suntem; chiar credem ca ne mantuim in felul acesta?
Acestea sunt intrebari retorice.
As vrea sa va aduc aminte, ca nu toti, care citesc sfaturile voastre privind deasa impartasanie, sunt chiar atat de constienti de importanta despatimirii, de pacatele facute si probabil ca nu se considera deloc pacatosi, "ca doar nu au omorat pe nimeni". Sa ne gandim si la acestia, atunci cand facem enunturi despre deasa impartasanie. Poate ca sunt preoti, care se ocupa indeaproape de fiecare enorias, ma refer la cei din diaspora; dar din cate stiu eu, ei nu au cum sa faca acest lucru, caci o liturghie pe luna e prea putin, pentru a realiza acest deziderat. Din ce am vazut eu, sunt oameni, care au fost de fiecare data la biserica (de 11 ori pe an timp de peste 20 ani), dar care nu s-au impartasit niciodata, caci nu s-au spovedit niciodata!
Anul trecut au venit si aici mai multi preoti, care in aceste conditii si fara o apropiere prealabila de enoriasi, pentru a-i cunoaste, indemna la impartasanie saptamanala.
Sunt f recunoscatoare colegilor de forum, de la care am invatat f multe lucruri, altfel nu pricepeam nimic din toate acestea si ma lasam si eu dusa de val.