![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Este adevarat ca un preot isi asuma responsabilitati mari, este adevarat si ca nu putem noi sa judecam ce fac altii. Insa tin sa spun ca acest argument il am de la preoti. Unu, parintele Alexandru Schmemann, care era si preot, si al doilea, chiar duhovnicul meu - care este si el un preot asa cum il descrii. El spune ca daca punem conditii atat de grele pentru impartasania mirenilor, atunci nu se mai poate impartasi nimeni, si atunci cum poate el, preotul, sa se impartaseasca? Ca doar si el este la fel de pacatos ca si noi si nu tine aceste reguli la fiecare impartasanie (postul de o saptamana etc) Asta nu inseamca ca nu respect preotii, si de aceea i-am si vorbit la plural etc desi noi pe forum ne tutuim. Preotul trebuie respectat pentru functia pe care o are insa aceasta functie nu il pune pe un piedestal, pe care fiind, nu ar mai putea fi intrebat nimic. Cred ca suntem de acord, nu?
|
||||
|
||||
|
Citat:
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin! Sunt un mandru, un fatarnic, si-un viclean! Fac ceva bun ca sa ma vada altii, si astept sa fiu laudat! "Gustati si vedeti ca bun este Domnul". |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Noi vorbim aici de faptul ca pacatul de opreste de a te impartasi, chiar si cel mai mic pacat. Acest lucru nu vad de ce nu ar fi valabil si pentru preoti. Preotii savarsesc tainele insa sunt tot oameni, nu sunt exclusi de la slabiciunea omeneasca. Deci, din acest punct de vedere ma pun pe picior de egalitate cu el (bineinteles, nu ma compar cu nimeni personal, vorbesc in general) Orice preot bun se simte nevrednic de tainele pe care le savarseste, de altfel.
|
|||
|
|||
|
Nici eu nu inteleg deplin ce inseamna a fi preot, dar argumentul tau schioapata.
Cred ca un preot ar trebui sa vorbeasca despre astfel de lucruri. Si nu, nu ne putem compara cu ei. Ei au fost chemati de Dumnezeu sa-I slujeasca Lui. Prin ei se savarsesc Tainele Bisericii. Ei fac multe lucruri pe care mirenii nu le pot face. Ei intra in altar.. inseamna ca ai voie si tu sa intri in altar ca esti si tu om.. si ce mai spui acolo? Exista reguli clare. Le intelegem sau nu, mai putin conteaza, in primul rand trebuie sa ne supunem lor ca altfel nu ne asemanam cu Hristos, ci cu vrasmasul Lui. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Una este functia, si alta este persoana. Datorita functiei - hirotoniei - preotul poate face lucruri in numele credinciosilor, poate savarsi tainele. De asta tine tot ce face in altar, si de aceea credinciosii nehirotoniti nu ar trebui sa intre in altar. Insa el, ca om, face parte tot din randul credinciosilor. Ba de la el se cer si mai multe decat de la un alt credincios, pe plan duhovnicesc, nu mai putine (mai putina spovedanie, in cazul asta). Imi pare rau ca parintele George nu vrea sa mai raspunda intrebarilor. Poate alt preot o va face. Vei vedea ca si ei isi pun poate aceasta intrebare (repet, eu o stiu de la preoti).
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii) Last edited by Fani71; 13.01.2010 at 12:47:31. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
In zilele noastre nu primesc o punere a mainilor decat preotii si diaconii. Insa nu inseamna ca aceste slujiri nu mai exista. Si in general, orice viata traita pentru Dumnezeu si aproapele este o viata de slujire. Nu trebuie exagerat nici rolul preotului si nu trebuie pus undeva sus, sus, de parca numai el ar avea acces la tainele lui Dumnezeu. Altfel ajungem la un clericalism searbad.
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Post de bucate sau post de pacate...??? | geo.nektarios | Pocainta | 160 | 19.03.2016 14:34:53 |
| Icoana Mantuitorului nu se mai saruta daca te-ai impartasit? | Heurtebise | Impartasania (Taina Euharistiei) | 23 | 06.05.2011 13:32:42 |
| MITROPOLITUL CORNEANU S-A IMPARTASIT CU CATOLICII | orthodoxis | Stiri, actualitati, anunturi | 3 | 28.05.2008 16:37:58 |
| Sarbatori fericite! | ancah | Generalitati | 57 | 01.01.2008 22:49:47 |
| Slujba post Craciun | motiff | Generalitati | 1 | 20.11.2006 13:18:10 |
|
|