![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Toti spuneti ca iadul nu a fost creat de Dumnezeu. Dar nu am vazut nici un cuvant scris folosit ca argument. Am sa va dau eu unul si apoi sa imi explicati si mie ce inseamna: "Mat 25:41 Atunci va zice și celor de-a stânga: Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, care este gătit diavolului și îngerilor lui" ?
Cine a pregatit acest foc? Diavolul singur spre propria pedeapsa? Eu zic ca nu. Conceptia despre iad include doua mari curente: cea fizica si cea spirituala. In conceptia fizica iadul este un loc. Acest loc este focul cel vesnic, gheena, locul scrasnirii dintilor. Acest loc a fost pregatit pentru diavol si ingerii sai, caci Dumnezeu in mila sa doreste sa piarda nici un om. Din pacate unii oameni vor ajunge acolo. A doua conceptie este spirituala, locul departarii maxime de Dumnezeu, singuratatea prin excelenta. Fie una fie alta, acest loc exista cu ingaduinta lui Dumnezeu si a fost pregatit pentru diavoli si oamenii rai. Ambele se impletesc si dau o definitie pe cat se poate. Va dau un fragment din Nicolae Velimirovici: "Este foarte limpede faptul că Domnul a pregătit focul cel veșnic numai pentru diavol și îngerii aceluia, și că El a pregătit Împărăția pentru toți oamenii de la întemeierea lumii. Pentru că Dumnezeu voiește ca toți oamenii să se mântuiască (I Timotei 2:4; cf. Matei 18:14; Ioan 3:16; II Petru 3:9; Isaia 45:22) și pentru ca nici măcar unul să nu piară. De aceea, Dumnezeu nu i-a sortit pe oameni să piară, ci să se mântuiască; Dumnezeu nici nu a pregătit pentru ei dinainte focul diavolului, ci, El Și-a pregătit Împărăția Sa, și numai pe aceasta a pregătit-o. De aici este limpede faptul că gândesc greșit, cei care spun despre păcătos: "el este sortit să fie păcătos". Dacă omul ar avea o astfel de sortire, aceasta nu ar fi de la Dumnezeu, ci numai de la omul însuși. Faptul că nu este sortire de la Dumnezeu, se vede din faptul că Dumnezeu nu a pregătit dinainte nici un loc anume pentru chinurile oamenilor, ci numai pentru diavol. De aceea, la Judecata de Apoi, Judecătorul cel drept nu va avea nici un loc anume unde să-i trimită pe păcătoși, decât numai împărăția întunecată a diavolului. Și faptul că aceasta este dreptatea Lui, ca Judecătorul să-i trimită acolo, este limpede din faptul că aceștia, în timpul vieții lor pământești, au căzut de la Dumnezeu și s-au pus în slujba diavolului." Treceti de etapa cu iadul un loc cu cazane unde fierb oamenii sau unde diavolul cu coada si copite de tap pune smoala pentru mai buna perpelire. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
"Iar Sfantul loan Damaschin spune: "Dumnezeu ofera si diavolului, pururea, cele bune. Dar acesta nu voieste sa le primeasca. si in veacul viitor ofera tuturor cele bune. Caci este izvorul celor bune, din care izvoraste bunatatea. Dar fiecare participa la cele bune dupa cum s-a facut pe sine capabil de ele"46. De aceea nu Dumnezeu e cauza chinurilor eterne ale diavolului, ci acesta "de la sine se chinuieste" "si s-a facut el insusi pricina siesi de pedeapsa, mai bine zis se pedepseste pe sine insusi, dorind cele ce nu sunt". |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Deci nimic despre cine a creat iadul. Aceasta nu sprijina sau infirma afirmatiile voastre. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Iadul nu face parte din actul creatiei lui Dumnezeu, cum lumina sa fie cauza intunericului? |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
2. Dupa parerea ta cine a pregatit totusi iadul pentru diavol si ingerii sai? 3. Ma bucur pentru tine ca ce ai gasit in Staniloaie si Damaschin te-a lamurit. Pe mine nu m-a lamurit deloc. Probabil imi scapa unele subtilitati. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Din teologia Sfintilor Parinti reiese ca Dumnezeu nu este creatorul iadului. Am dat un exemplu din teologia Sfantului Ioan Damaschin. Cum ii pedepseste Dumnezeu pe demoni sau pe cei din iad? Textul amintit de sfantul Ioan Damaschin m-a multumit. astept un raspuns. Last edited by georgeval; 18.01.2010 at 17:20:01. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
"Dintre aceste puteri ingeresti, inainte statatorul cetei terestre, caruia Dumnezeu i-a incredintat pazirea pamantului, nu a fost facut rau prin natura, ci a fost bun, a fost facut pentru bine si nu avea in el de la creator nici cea mai mica urma de rautate; cu toate acestea n-a suferit luminarea si cinstea pe care creatorul i-a daruit-o, ci, prin vointa lui libera, s-a indreptat de la starea sa naturala la o stare contra naturii sale si s-a ridicat impotriva lui Dumnezeu care l-a facut... ... Demonii nu au nici stapanire, nici putere contra cuiva, decat numai daca li se ingaduie de Dumnezeu in scopul mantuirii... ... Toata rautatea si patimile necurate au fost nascocite de ci. Li s-a ingaduit sa ispiteasca pe om, dar nu au putere sa forteze pe cineva. Caci noi avem facultatea de a primi ispita sau de a nu o primi. Pentru acest motiv s-a pregatit diavolului si demonilor lui si celor care il urmeaza, focul nestins si pedeapsa vesnica (Matei XV, 41.). Dar trebuie sa se stie ca ceea ce este moartea pentru oameni, aceea este caderea pentru ingeri. Dupa cadere ei nu mai au posibilitatea pocaintei, dupa cum nu o au nici oamenii dupa moarte." Vei ingadui asadar sa acceptam ca aceasta pregatire implica un motiv, o cauza initiala, o premeditare, adica cineva a creat totusi iadul asta, nu s-a facut singur. Tinand cont ca gramatica permitea o alta exprimare daca diavolul insusi si-ar fi pregatit singur pedeapsa vesnica, conchidem ca nu el e cauza. Daca luam in considerare ca e putin probabil ca Adam sa fie autorul ne ramane o singura concluzie. Ori acceptam ca Dumnezeu sau unul din ingerii sai a facut aceasta, ori declaram iadul cu autor anonim. Putem presupune totusi ca nu mai era altcineva prin preajma, deci socotesc eu ca Dumnezeu a creat iadul. Cred ca am afirmat undeva ca iadul a fost parte a creatiei. Daca am facut asta am gresit. Nu a fost parte a creatiei, iadul a fost facut dupa. Dupa caderea lui Lucifer, pana la momentul ispitirii Evei si a lui Adam. Deci nu discut de idei catolice, creatie continua sau altceva. Nu face parte din creatie, a fost creat de Dumnezeu dupa caderea ingerilor. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Zorica Latcu - Iad Trecand prin sapte nopti fara de vad, Cu Ingerul m-am pogorat la Iad; Nici foc, nici fum, nici clocote de zmoala- O vesnicie neteda si goala... Stau trupuri langa trupuri, prinse-n chin Ca boabele de struguri in ciorchin. Nici ploi de plumb, nici aspra biciuiala- O muceda, cumplita lancezeala, Ca nu se misca-n veci nimic din loc, Nici flacara de dor, nici gand de foc. Ca-n aerul patruns de far' de lege Nu poate val de cantec sa se-nchege Si-n cuget pangarit si necurat Cuvantul sfant nicicand nu s-a-ntrupat. O piatra-ncremenita-n nemiscare Puteri sa dea viata noua n-are. In noaptea fara margini totu-i sters, Culoare, forma, armonie, vers. Din goluri care fara fund se casca, Nu poate frumusetea sa se nasca; In duhurile oarbe de pacat Nu straluceste chipu-i luminat. Cu Ingerul treceam prin Iad in pripa, Vedeam durerea care nu mai tipa. Pe-ntinsul infiorator de mut Se tes sabranice de chin tacut. Stau osanditi-n crunta neclintire, Cu trupu-nvesnicit in zvarcolire, Cu ranjetu-mpietrit pe fata lor, Cu rani, ce ard adanc, dar nu-i mai dor. Se-nchiaga-n jar, ca gheturile-n rauri, Serpi otraviti cu pofte si desfrauri. Petrec in sanul Marei Uraciuni Multime nemiscata de nebuni. Pe toti i-a sters din Cartile Vietii Pacatul impotriva Frumusetii. Zicea pr Teofil Paraian ca lui i se pare o poezie inspirata. Mie mi se pare tabloul asta mai infricosator decat cel despre foc si smoala. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Cu alte cuvinte, Dumnezeu il va face knock-out pe individ, il va elimina definitiv. Last edited by almaris; 11.03.2010 at 15:01:26. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Din textul de la Iezechiel nu trebuie sa intelegem nimicirea ca exterminare sau incetare a existentei, ci ca o moarte vesnica. Altfel s-ar contrazice cu Apocalipsa: Și diavolul, care-i amăgise, a fost aruncat în iezerul de foc și de pucioasă, unde este și fiara și proorocul mincinos, și vor fi chinuiți acolo, zi și noapte, în vecii vecilor. ... Și fumul chinului lor se suie în vecii vecilor. Și nu au odihnă nici ziua nici noaptea cei ce se închină fiarei și chipului ei și oricine primește semnul numelui ei.
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| De ce ne-a creat Dumnezeu? | Templier Knight | Generalitati | 6 | 17.03.2011 17:56:39 |
| De ce Dumnezeu ne a creat? | KittyNou | Generalitati | 186 | 13.09.2010 21:47:09 |
|
|