Ce spui tu aici se leaga de actiunea Duhului Sfant si de misiunea apostolica... nu s-a plimbat el prin lume dupa bunul plac si nici nu avea cum sa le ceara oamenilor sa se faca evrei sau romani... asta e o calitate nativa, pe care nimeni niciodata nu o poate schimba! Cetatenia din acte e altceva... si pare-mi-se ca si Apostolul a folosit-o numai intr-un scop juridic.
Nimic nu e intamplator pe lumea asta. Daca Dumnezeu a hotarat sa te nasti in Romania, intr-o familie de ortodocsi sau daca, dimpotriva, a hotarat sa te nasti in Haiti si sa mori la cutremur, stie el de ce a facut-o. Evident ca fiecare are sansa lui la mantuire, dar aceasta este foarte determinata de multe elemente extrinseci, printre care si statul. Mie mi se pare logic sa fim intrebati ce am facut pentru comunitate in sensul larg al cuvantului... pentru tara. Ca uite, daca nu erau inaintasii nostri care sa se jertfeasca pentru noi, in diferite feluri (nu doar pe campul de lupta, in inchisori sau revolutii, nu!jertfe nestiute) ca sa pastreze credinta, mai aveam eu biserici la care sa ma duca bunica cand eram bebe? Mai aveam eu ore de religie, mai aveam carti? Nu ar trebui sa dau si eu ceva inapoi, sa rascumpar cumva bogatia pe care am primit-o?