![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Zis-a avva Alonie: de nu va zice omul intru inima sa ca eu singur si Dumnezeu suntem in lume, nu va avea odihna.
Zis-a iarasi : de nu as fi stricat tot, n-as fi putut sa ma zidesc; adica, de n-as fi lasat tot ce mi se pare bun din vointa mea, n-as fi putut sa dobindesc faptele bune. Zis-a iarasi: de va voi omul, de dimineata pana seara ajunge in masura dumnezeiasca. |
|
|
||||
|
||||
|
Un frate gresind, s-a despartit de la biserica de catre preot. Iar avva Visarion sculandu-se, a iesit impreuna cu el, zicind ca si el este pacatos.
Acestasi a zis: cand esti in pace si nu ai alta lupta, atunci mai mult te smereste, ca nu cumva bucurie straina intrand, sa ne laudam si sa fim dati la razboi. Ca de multe ori Dumnezeu pentru neputintele noastre, nu ne lasa sa fim dati spre lupta, ca sa nu pierim. |
|
|
||||
|
||||
|
Zis-a un Batran: voiesc sa fiu biruit si sa am smerenie decat sa fiu biruitor si sa am mandrie.
:)
|
||||
|
||||
|
Avva Veniamin, cand avea sa moara, a zis fiilor sai: acestea faceti si puteti si va mantuiti. Totdeauna bucurati-va, neincetat va rugati, pentru toate multumiti !
|
|
|
|||
|
|||
|
Foarte bun topic, de cand il astept! Cuvinte cu adevarat intaritoare! Va multumesc!
|
|
|
||||
|
||||
|
A zis avva Gherontie cel al pietrei ca multi suparandu-se pe poftele trupasti, neapropiindu-se de trupuri, cu mintea au curvit. Si trupurile pazindu-li-se fecioresti, cu sufletele curvesc. Pentru aceasta bine este, o iubitilor, sa faca fiecare ceea ce este scris si cu toata pazirea sa-si pazeasca inima sa.
|
|
|
||||
|
||||
|
E propriu celor inalti cu cugetul sa rabde cu barbatie si cu bucurie ocarile; dar e propriu celor sfinti si cuviosi sa treaca nevatamati prin laude.
Si comentariul lui Savatie Bastovoi. :) "Laudele nu dor, spre deosebire de jigniri, de aceea multi, din prostie, zic ca nu sunt atinsi de laude. Daca vrea cineva sa stie daca se trufeste la laude, sa vada daca se amaraste cand e jignit sau vorbit de rau pe nedrept, pentru ca a nu te amari de la vorbirea de rau este mai putin decat a nu te inalta de la laude."
|
||||
|
||||
|
Un frate a intrebat pe avva Pimen, zicand : ma tulbura gandurile si nu ma lasa sa ma grijesc de pacatele mele si ma fac sa iau aminte la neajunsurile fratelui. Si i-a spus lui batranul avva Dioscor, ca era in chilie, plangandu-si pacatele sale, iar ucenicul lui sedea in alta chilie. Deci cand mergea la batranul, il gasea pe el plangand si ii zicea lui : parinte , de ce plangi ? Iar batranul zicea : pacatele mele imi plang. Deci, ii zicea lui ucenicul : nu ai pacate, parinte ! Si a raspuns batranul : cu adevarat, fiule de ma voi lasa sa vad pacatele mele, nu sunt deajuns alti trei, sau patru, sa le planga.
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| intamplari gasite in pateric | donisaadriana | Calugarul | 13 | 18.01.2015 07:42:43 |
| Pilde si istorioare cu folos duhovnicesc | ionel | Stiri, actualitati, anunturi | 7 | 14.05.2014 08:26:38 |
| Viata crestina in pilde | OvidiuO | Generalitati | 66 | 03.04.2014 09:45:03 |
| Pilde | LapetiteMoc | Din Vechiul Testament | 6 | 03.03.2010 15:42:17 |
| Cuvinte din Pateric | phradmon | Despre Biserica Ortodoxa in general | 34 | 22.11.2008 16:35:23 |
|
|