Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 15.03.2010, 21:08:49
zoridezi zoridezi is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.04.2009
Mesaje: 729
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
As avea o intrebare: Daca eu as picta un drum serpuit...la capatului caruia ar fi pozitionata o casa cu luminile stinse si peretii neingrijiti...si as prezenta compozitia astfel: Drumul= Diavolul= Ispita....care a patruns in sufletul omului, si care acum nu mai poate cunoaste lumina...si e cufundat in intuneric si boala...cum v-ar parea, este ca ati vedea ce v-as transmite eu in principal...si mai putin un peisaj banal?
Pai asta era si ideea. :) Pentru multi, majoritatea scenelor dintr-un film par doar o succesiune banala de intamplari, dar pentru initiati, filmul are un mesaj mult mai profund si cat de poate de coerent. Nu se rezuma doar la entertainment.
Si ca tot era vorba de Pinocchio, copiii nu vad in el decat o simpla marioneta, care dupa ce e inghitita de balena, incepe sa capete insusirile unui baiat real. Dar pentru initiati, marioneta reprezinta omul, in natura sa inferioara, care porneste intr-o calatorie spirituala in scopul regasirii sinelui.
Bineinteles, nu toate filmele au mesaje din astea ascunse :)

Last edited by zoridezi; 15.03.2010 at 21:41:59.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 15.03.2010, 22:58:35
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.748
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zoridezi Vezi mesajul
Pai asta era si ideea. :) Pentru multi, majoritatea scenelor dintr-un film par doar o succesiune banala de intamplari, dar pentru initiati, filmul are un mesaj mult mai profund si cat de poate de coerent. Nu se rezuma doar la entertainment.
Si ca tot era vorba de Pinocchio, copiii nu vad in el decat o simpla marioneta, care dupa ce e inghitita de balena, incepe sa capete insusirile unui baiat real. Dar pentru initiati, marioneta reprezinta omul, in natura sa inferioara, care porneste intr-o calatorie spirituala in scopul regasirii sinelui.
Bineinteles, nu toate filmele au mesaje din astea ascunse :)
Ideea mea era legata de faptul ca o interpretare venita din partea unui unui om, poate perverti de fapt ceva pozitiv...sau chiar banal, fara o multitudine de conotatii si mesaje subliminale poate...inoculandu-si modul de perceptie a lucrurilor, sau jucandu-se doar cu perceptia celorlalti...desi oamenii ar trebui sa isi pastreze originalitatea si sa inteleaga ca un lucru poate fi vazut chiar asa cum este, frumos..sau urat ( dar nu numai negativ in tot cazul si privit cu scepticism) iar cel care ajunge sa vada in orice lucru banal...numai simboluri obscure...nu e bine.

Tu ai citit aceasta interpretare a personajului Pinocchio...si ti se pare chiar plauzibila, dar la fel de bine poate avea si conotatii crestine...suflul vietii, cresterea duhovniceasca...trezirea pacatosului impietrit la viata, si a aflarii lui Dumnezeu si drumului drept...de ce nu si asa?

Legat de compozitia imagionata de mine: Poteca aia serpuita poate sa nu semnifice Sarpele=Pacatul...ci aflarea starii crestinului adevarat, drumul spre aceasta stare, de smerenie si care nu mai este preocupat de aspectul exterior, ci isi intoarce ochii spre interior...care se roaga la lumina unei lumanari difuze, in liniste si izolat de un anumit segment al lumii...dar mai aproape de Dumnezeu.

Alice, din ce stiu eu face trimitere la maturizarea copilului, la evolutia lui ca om, a omului in general de fapt...la modul cum lupta cu pericolele societatii, cu mentalitatea si temerile adultului...la incearcarea de a intelege regulile societatii, cunoscand noi sentimente pe masura ce creste...si luptand cu tranformarile prin care trece....deci din nou o alta perspectiva asupra unui personaj...si nicidecum ceva negativ, de speriat....

Acestea fiind spuse, imi rezerv dreptul de a avea si criteriile mele de perceptie a lucrurilor, de a mi se parea ceva interesant sau nu, de a parcurge un anumit calup de informatie...ca pe ceva informativ, si astfel nu pot oferi intotdeauna credit variatelor interpretari venite din diverse unghiuri, si cu cine stie ce scopuri...pentru ca nu toate imi par demne de luat in considerare.

Si apoi...putem fi si noi originali, nu sa cititim numai interpretarile altora!!!
Reply With Quote
  #3  
Vechi 15.03.2010, 23:02:16
mihailt mihailt is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.194
Implicit

Vezi ca pe siteul BO antiohiene chiar se vorbeste de Pinocchio ca e educativa pentru copii crestini ortodocsi:
http://www.antiochian.org/node/17073
Reply With Quote
  #4  
Vechi 16.03.2010, 09:27:01
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Mesaje: 5.788
Implicit

Noi ii dezbatem pe Pinochio, Chip si Dale, Donald, Mickey Mouse si altii ca ei, iar copii nostri se uita la toate porcariile de pe Cartoon Network, ca sa nu mai vorbesc de ce gasesc pe net.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 16.03.2010, 12:49:34
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.090
Implicit

Copiii sunt foarte impresionabili, si nu atat fantezia e "problematica", ci emotiile pe care un copil i le asociaza. Totul are importanta, de la continut pana la forma in care acest continut e prezentat - ilustratiile din carti, de exemplu, desenele, culorile, totul ne influenteaza chiar daca nu ne dam seama pe moment.

Dupa douajde ani inca mai mai lupt - fix asta e cuvantul - cu ramasite ale fascinatiei din copilarie si adolescenta pentru fanteziile pagane, celti, vraji, magie, castele medeivale si alte elemente ale unui univers fantezist care nu avea nici o legatura cu realitatea si cu Adevarul. Pe fondul acestei fascinatii si simtind ca toate lucrurile astea cu care m-am delectat la varste mai mici, mi-au distorsionat cumva perceptia, am ajuns sa joc ani de zile World of Warcraft, am imbratisat Harry Potter - ambele exploateaza filonul asta magic, din care ma adapam cu ani in urma.

Si dupa luni de zile de la renuntarea la WoW si la pagan folk metal si alte chestii de genul asta, ceva din mine inca mai tanjeste - si resimt lucrul asta nu ca pe ceva ce-mi imbogateste viata, ci ca pe o suferinta nealinata, care n-are leac, ca in sinea mea stiu ca ele nu exista si ca nu sunt bune, dar tot le vreau - dandu-mi o stare pe care-o simt incompatibila cu Dumnezeu si cu Iisus Hristos si care-mi face praf orice dorinta de-a ma mai ruga. Nu prea-ti vine sa zici Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ma pe mine pacatoasa cand te uiti la Harry Potter :)

Daca mi-as putea feri copiii de drama asta, as face-o. Ca poate e hazliu si minunat sa te joci de-a zanele spiridusii si magia cand esti copil, dar nu stii unde te pot duce lucrurile astea cand ajungi la varsta adulta, si in ce situatii te vei regasi dorindu-ti sa nu fi avut niciodata contact cu ele.

In schimb, atmosfera din basmele noastre clasice mi se pare de o magie mult mai "tamaiata" decat cea descrisa mai sus, nu exclude - ba pe alocuri, chiar implica - elemente de crestinism ortodox. Cel mai mic si mai smerit se arata la sfarsit castigator asupra raului, nu stiu, in orice caz am impresia ca basmele transmit un cu totul alt mesaj, mai viu si mai compatibil cu valentele sufletului nostru crestin.

Nu voi sti niciodata cum as fi fost daca as fi primit o educatie religioasa mai serioasa in familie, daca primele mele contacte cu "sacrul" ar fi fost mai substantiale, daca as fi fost dusa mai des la biserica, petrecand printre icoane si preoti exact in acea perioada a vietii mele cand deschiderea spre ceea-ce-e-dincolo-de-ce-se-vede imi era la cote maxime. Sunt sigura ca as fi trait ortodoxia cu totul altfel decat o fac acum, mult mai natural decat in prezent, cand incerc sa ma dezbrac de toate reflexele rationale si emotionale cu care m-am impovarat atatia ani. Ce mai, as fi fost cu totul alta persoana :)

Copiii nu percep mersul si intalnirea cu Doamne Doamne asa cum o facem noi, adultii. Lor icoanele nu li se par stilizate, simbolizand ascetismul, ci le vad ca fiind vii, si cei reprezentati in ele sunt acolo, pentru ei Imparateasa cerului si a pamantului e wooow -- in legatura cu Maica Domnului, trebuie efectiv sa regresez in copilarie, pentru a o privi asa cum am facut-o cand eram mica, pentru ca altfel, cu ochii mei de-acum, pur si simplu nu pot.

In concluzie, mare atentie la lucrurile cu care populam mintea si fantezia copiilor, pentru ca daca mai tarziu, 2 ore de Lord of the Rings, de Harry Potter sau orice alti spiridusi si zane li se vor parea de preferat celor 2 ore de Liturghie, si orice alt loc mai atragator decat o Biserica, aia va fi vina noastra. Unde te simti bine, fericit si uimit in copilarie, acolo iti vei dori sa te intorci si cand esti adult.
__________________
„Ca o carpa lepadata toata dreptatea noastra” (Is 64,5)
Reply With Quote
  #6  
Vechi 16.03.2010, 14:31:48
anna21 anna21 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.451
Implicit

@ Zori de zi.. scuze ca te-am lasat singura pe-aici cu morile de vant.

@ Fani, Andrusca, Mihailt
Eu nu-mi pun prolema daca anumite filme prezinta ritualuri de initiere masonice (sau sunt derivate din, fac trimitere la ele etc.). STIU ca asa este.
Imi pun problmea cum sa contracarez asta.
Daca pinocchio este mai treaca, mearga.. Alice in tara minunilor este o carte bolnava (in opinia mea), am citit-o de doua ori in copilarie, nu numai ca nu am inteles la ce se refera, ci imi dadea o stare de disconfort psihic). Sa fie din cauza ca autorul era pedofil si mason (nu-mi spuneti ca un om care face fotografii cu fetite goale in epoca victoriana nu este pedofil, ca nu cred!).

Revenind la drumul initiatic, eu vad lucrurile asa: cand particip ca cititor, spectator la un ritual de initiere, sunt co-participant la acel ritual, chiar daca nu inteleg ce se intampla (involuntar, inconstient). Asa este sau nu?
(Daca nu este asa, de ce se fac ritualuri initiatice in public, fara stirea spectatorilor care participa? )

Cat despre ceea ce inteleg copiii.. ieri vorbeam cu baietelul meu despre curcubeu si ma intreaba din senin daca verde este culoarea vrajitorilor.. de unde pana unde? (de fapt intrebarea nu este aiuristica, a primit corect mesajul din filme, desene, ilustratii din povesti..). De ce nu a asociat verdele cu primavara, de ex? Copiii inteleg mult mai mult decat ne dam noi seama.
Reply With Quote
  #7  
Vechi 16.03.2010, 17:59:50
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.748
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zoridezi Vezi mesajul
Pai asta era si ideea. :) Pentru multi, majoritatea scenelor dintr-un film par doar o succesiune banala de intamplari, dar pentru initiati, filmul are un mesaj mult mai profund si cat de poate de coerent. Nu se rezuma doar la entertainment.
Si ca tot era vorba de Pinocchio, copiii nu vad in el decat o simpla marioneta, care dupa ce e inghitita de balena, incepe sa capete insusirile unui baiat real. Dar pentru initiati, marioneta reprezinta omul, in natura sa inferioara, care porneste intr-o calatorie spirituala in scopul regasirii sinelui.
Bineinteles, nu toate filmele au mesaje din astea ascunse :)
Si daca pentru toti acestia multi, scenele sunt doar o insiruire banala de intamplari...care dintre cei multi care nu recepteaza nici un mesaj de genul ala, si "initiati" sunt afectati de fapt?

Calatoriile astea initiatice pot fi privite ca insasi viata omului, evolutia lui, drumul crestinului, drumul parcurs de el, deci termenul sa primeasca practic sensurile normale din partea unui crestin, si nu sa ii fie proiectate automat numai un set de informatii din intregul lor?

Bun, copiii citesc Pinochio...ei ( si eu...deci eu nu sunt de acord cu acea interpretare pur si simplu, si e alegerea mea daca aleg sa cred in interpretarea cuiva..sau sa mi se para hilara) nu vad decat o simpla marioneta dintr-o poveste, un personaj... si nimic despre natura inferioara a omului, care porneste intr-o calatorie spirituala in regasirea sinelui...pana la urma cine vede aceste lucruri, copilul...sau adultul care citeste aceasta interpretare care ajunge sa i se para plauzibila?

Ai vazut, sunt oameni care nu vad aceste lucruri, dar vad altele...tu de ce crezi ca acea interpretare e singura adevarata, si nu..una din interpretari doar?

In orice basm e vorba de niste calatorii ( insa cei "initiati" automat le percep ca fiind initiatice...nu e o problema deja?), dar absolut toate personajele pornesc in niste calatorii( nu poti crea un basm al carei actiuni sa aiba loc intr-o camera, pentru ca trebuie sa fie dinamic)..deci toti cauta ceva, indeplinesc niste conditii, traiesc niste aventuri, trec prin diverse experiente/teste, care mai de care mai complexe...dar de ce as vedea eu in calatoria lui Harap Alb in vederea aducerii salatii din gradina ursului ceva masonic, sau in calul nazdravan/spanul...pe diavol, daca eu nu pot interpreta la modul asta...ma obliga cineva sa vad anumite lucruri, sau noi avem si perceptia noastra de fapt, si doar unii sunt influentati de perceptia altora...pentru ca aleg asta?
Reply With Quote
  #8  
Vechi 16.03.2010, 18:21:11
anna21 anna21 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.451
Implicit @ Andrusca

Tu ai avea dreptate daca si numai daca simbolistica din filme/basme s-ar adresa ratiunii.
Dar se adreseaza subconstientului
Deci.. nu stii in ce fel subconstientul tau le decodifica.
Si cred ca asta este ideea de baza a povestilor scrise de cei din org. oculte.
Apropo.. stiati ca autorul povestii Vrajitorul din Oz era membrul societatii teosofice (aia a lui Blavatsky).. chiar critici care nu au surprins radacinile oculte ale povestii, au remarcat ca vrajitorul din Oz este un manifest ateist.
Reply With Quote
  #9  
Vechi 16.03.2010, 20:43:26
zoridezi zoridezi is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.04.2009
Mesaje: 729
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Dupa douajde ani inca mai mai lupt - fix asta e cuvantul - cu ramasite ale fascinatiei din copilarie si adolescenta pentru fanteziile pagane, celti, vraji, magie, castele medeivale si alte elemente ale unui univers fantezist care nu avea nici o legatura cu realitatea si cu Adevarul. Pe fondul acestei fascinatii si simtind ca toate lucrurile astea cu care m-am delectat la varste mai mici, mi-au distorsionat cumva perceptia, am ajuns sa joc ani de zile World of Warcraft, am imbratisat Harry Potter - ambele exploateaza filonul asta magic, din care ma adapam cu ani in urma.

Si dupa luni de zile de la renuntarea la WoW si la pagan folk metal si alte chestii de genul asta, ceva din mine inca mai tanjeste - si resimt lucrul asta nu ca pe ceva ce-mi imbogateste viata, ci ca pe o suferinta nealinata, care n-are leac, ca in sinea mea stiu ca ele nu exista si ca nu sunt bune, dar tot le vreau - dandu-mi o stare pe care-o simt incompatibila cu Dumnezeu si cu Iisus Hristos si care-mi face praf orice dorinta de-a ma mai ruga. Nu prea-ti vine sa zici Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ma pe mine pacatoasa cand te uiti la Harry Potter :)
Cand te-am citit, am avut impresia ca ma privesc intr-o oglinda. :)
Doar ca eu sunt cu muzica electronica, dar cu jocurile de strategie si eu le am
Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Cat despre ceea ce inteleg copiii.. ieri vorbeam cu baietelul meu despre curcubeu si ma intreaba din senin daca verde este culoarea vrajitorilor.. de unde pana unde? (de fapt intrebarea nu este aiuristica, a primit corect mesajul din filme, desene, ilustratii din povesti..). De ce nu a asociat verdele cu primavara, de ex? Copiii inteleg mult mai mult decat ne dam noi seama.
Anuco, eu iti recomand o carte foarte buna despre cum trebuie sa te porti cu copiii.
"Ne vorbeste Parintele Porfirie" se numeste si abordeaza mai multe probleme, nu numai despre copii. Mie mi-a placut foarte tare!
Sper sa iti fie de folos :)
Reply With Quote
  #10  
Vechi 16.03.2010, 20:59:02
zoridezi zoridezi is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.04.2009
Mesaje: 729
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Si daca pentru toti acestia multi, scenele sunt doar o insiruire banala de intamplari...care dintre cei multi care nu recepteaza nici un mesaj de genul ala, si "initiati" sunt afectati de fapt?

Calatoriile astea initiatice pot fi privite ca insasi viata omului, evolutia lui, drumul crestinului, drumul parcurs de el, deci termenul sa primeasca practic sensurile normale din partea unui crestin, si nu sa ii fie proiectate automat numai un set de informatii din intregul lor?

Bun, copiii citesc Pinochio...ei ( si eu...deci eu nu sunt de acord cu acea interpretare pur si simplu, si e alegerea mea daca aleg sa cred in interpretarea cuiva..sau sa mi se para hilara) nu vad decat o simpla marioneta dintr-o poveste, un personaj... si nimic despre natura inferioara a omului, care porneste intr-o calatorie spirituala in regasirea sinelui...pana la urma cine vede aceste lucruri, copilul...sau adultul care citeste aceasta interpretare care ajunge sa i se para plauzibila?

Ai vazut, sunt oameni care nu vad aceste lucruri, dar vad altele...tu de ce crezi ca acea interpretare e singura adevarata, si nu..una din interpretari doar?

In orice basm e vorba de niste calatorii ( insa cei "initiati" automat le percep ca fiind initiatice...nu e o problema deja?), dar absolut toate personajele pornesc in niste calatorii( nu poti crea un basm al carei actiuni sa aiba loc intr-o camera, pentru ca trebuie sa fie dinamic)..deci toti cauta ceva, indeplinesc niste conditii, traiesc niste aventuri, trec prin diverse experiente/teste, care mai de care mai complexe...dar de ce as vedea eu in calatoria lui Harap Alb in vederea aducerii salatii din gradina ursului ceva masonic, sau in calul nazdravan/spanul...pe diavol, daca eu nu pot interpreta la modul asta...ma obliga cineva sa vad anumite lucruri, sau noi avem si perceptia noastra de fapt, si doar unii sunt influentati de perceptia altora...pentru ca aleg asta?
Conform dex:
INIȚIÁT, -Ă adj., s.m. și f. (Persoană) care a primit primele) cunoștințe într-un domeniu (într-o religie, într-un cult secret, într-o știință etc.)

Nu era nevoie sa mai pui intre ghilimele. Nu ma refeream la 'hiluminati', stai linistita
Eu sunt neoriginala, nu stiu de ce iti mai bati capul cu mine.
Si am si o leneeeeeee teribila
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Din lumea animalelor! UNNOOM Teologie si Stiinta 19 17.07.2014 23:07:04
Carnavalul copiilor( Mosul copiilor din centrele de plasament) mirela1990 Umanitare 0 11.12.2010 23:27:05
Lumea 100% ortodoxa coralina Generalitati 103 10.10.2010 20:42:28
LUMEA ANIMALELOR Catalina Generalitati 5 06.06.2007 15:46:44