Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.03.2010, 01:32:03
cherub cherub is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2007
Religia: Ortodox
Question si alte cateva '(ne)lamuriri'

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
”ceea ce li se spune” ... - "se spune" = diateza reflexivă pronominala
ok, poate o fi la diateza reflexiva pronominala etc, dar aici are sens pasiv (sau nu?! si e verb reflexiv impersonal etc) (ceea ce ati omis sa mentionati), de unde si confuzia initiala... cred

Citat:
a zgârâia” - indicativ prezent:
eu zgârâi
tu zgârâi
el zgârâie
noi zgâriem
voi zgâriați
ei zgârâie
Din cate stiam (dar poate ca nu stiam eu bine), conjugarea corecta a verbului 'a zgaria' - la indicativ prezent, ar fi:
La singular:
Eu zgarii
Tu zgarii
El/ea zgarie
Restul, la cele de la plural, idem ca si in postarea de mai sus (doar singularul acestui verb fiind ceva mai 'problematic'):
Noi zgariem
Voi zgariati
Ei/ele zgarie

Poate ca exista unele divergentze de opinie si parerile sunt impartzite, si aici, in privinta folosirii corecte a acestui verb... In sfarsit, ideea initiala era ca ambele exemple fusesera utilizate incorect (nu era corect 'li se spun', cum a fost folosit initial) etc...

Last edited by cherub; 31.03.2010 at 02:07:32.
Reply With Quote
Vechi 11.04.2010, 09:54:37
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Lightbulb poate sunt doar mofturi

Desi nu exista reglementari in nicio sursa autorizata de Academia Romana referitoare la cuvintele Dumnezeu, Domnul, Doamne! (in vocativ), imi creeaza disconfort cand intalnesc formulari precum "D-zeu", "D-zeule", "D-ne fereste" etc.

Voua cum vi se par?
Reply With Quote
Vechi 11.04.2010, 10:39:04
mishi55's Avatar
mishi55 mishi55 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.03.2010
Locație: Bucuresti
Implicit Doamne ajuta!

Citat:
Desi nu exista reglementari in nicio sursa autorizata de Academia Romana referitoare la cuvintele Dumnezeu, Domnul, Doamne! (in vocativ), imi creeaza disconfort cand intalnesc formulari precum "D-zeu", "D-zeule", "D-ne fereste" etc.

Voua cum vi se par?
Ai pus degetul pe inca o rana! Tare urate-mi mai sunt si mie acele prescurtari! Si nu este vorba doar de disconfort, ci mi se pare de-a dreptul o impietate! Se cuvine sa scriem nu doar corect, ci si frumos, cu smerenie, cu evlavie - ca doar scriem numele Domnului!
Vechi 11.04.2010, 14:52:22
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:

Voua cum vi se par?
E nepoliticos si sa prescurtezi numele unei persoane, gen Ctin in loc de Constantin sau Th. in loc de Theodor, daramite numele lui Dumnezeu, desi recunosc ca si eu mai prescurtez cand iau niste notite...

Thread Tools
Moduri de afișare