Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.04.2010, 15:19:12
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
Interesant. Nu stiam ca sunt prevazute astfel de reguli despre cum trebuie stat in Biserica.

Ma intreb de unde vine dorinta asta de a sistematiza si a reglementa totul. Nu ma refer doar la acest caz, ci in general, se pune foarte mare accent pe disciplina. Aici e o diferenta destul de mare fata de manifestarea Ortodoxa, si ma intrebam daca voua, credinciosilor catolici chiar va place acest aspect, sau doar respectati aceste reguli din necesitate.

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Reguli sunt și în Biserica Ortodoxă. Dealtfel, din cauză că sunt puține Liturghiere, folosim frecvent Liturghierele ortodoxe (pentru litughiile în rit răsăritean). Acolo sunt multe lucruri rânduite.

Disciplina, chiar dacă nu e întotdeauna plăcută, e întotdeauna utilă. Ea împiedică gândul să zboare aiurea, stimulându-l să zboare acolo unde trebuie. În plus, creează simțământul de unitate. Când vezi congregația că se ridică în picioare ca sub bagheta unui dirijor, ai simțământul că nu face fiecare ce vrea.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 01.04.2010, 15:28:28
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Reguli sunt și în Biserica Ortodoxă. Dealtfel, din cauză că sunt puține Liturghiere, folosim frecvent Liturghierele ortodoxe (pentru litughiile în rit răsăritean). Acolo sunt multe lucruri rânduite.
Da, e adevarat ca sunt multe randuieli, dar multe se refera la preoti si cantareti. Eu ma refeream la credinciosi.

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Disciplina, chiar dacă nu e întotdeauna plăcută, e întotdeauna utilă. Ea împiedică gândul să zboare aiurea, stimulându-l să zboare acolo unde trebuie. În plus, creează simțământul de unitate. Când vezi congregația că se ridică în picioare ca sub bagheta unui dirijor, ai simțământul că nu face fiecare ce vrea.
Da, stiu ce zici, asta am vazut si eu si mi-a placut in Grecia. Si sunt si la noi multe Biserici care se comporta astfel, in general acelea in care comunitatea e unita.
Dar spre diferenta de un set de "reguli", acolo unde se intampla acest fenomen la ortodocsi este din pricina faptul ca credinciosii chiar se simt ca un singur trup, si reactioneaza astfel.

Pe de alta parte, disciplina impusa poate duce foarte repede la formalism. Asta o vedem iarasi in unele biserici unde multe gesturi ale credinciosilor se fac "ca asa trebuie", fara sa aiba de fapt o motivatie de traire duhovniceasca.

Eu am ramas un pic neplacut impresionat de exemplu cand am vizitat Notre-Dame din Paris in timpul unei slujbe. Mi s-a parut un duh foarte rece. Toata lumea statea pe scaune cu o hartiuta in mana. De cantat canta doar o soprana. Din cand in cand le facea semn si credinciosilor, care atunci "aveau voie" sa cante si ei un refren. Mi s-a parut ca seamana mai degraba cu un spectacol de teatru decat cu o slujba.

In fine, e alta spiritualitate.
Reply With Quote
Vechi 16.04.2010, 12:25:34
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
In fine, e alta spiritualitate.
Asa este, mintea si inima omului difera de la un loc la altul.
Ceea ce ma bucura insa e faptul ca sfintii au avut aceeasi minte si aceeasi inima, oriunde si in orice timp ar fi trait ei.

Reply With Quote
Vechi 16.07.2010, 16:43:44
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Imi pare rau sa vad ca omul este nemultumit ca nu gaseste scaune in biserica. Iar pentru ca preotul nu s-a ingrijit si de acest aspect ce mi-a fost dat sa vad in duminica aceasta - oameni care veneau de acasa cu scaune pliante, scaune pe care le vad des la pescari, identice cu cele de pe vremea lui Ceausescu cand stateam la cozi.

De-am arde de dragoste pentru Dumnezeu, nu am mai veni cu scaune de acasa, am sta ore intregi si nu ne-am simti obositi. Dar pentru ca suntem lipsiti de aceasta dragoste, consideram ca slujba e destul de lunga si cand avem parte de scaune. Pacat.
Reply With Quote
Vechi 16.07.2010, 17:53:11
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Imi pare rau sa vad ca omul este nemultumit ca nu gaseste scaune in biserica. Iar pentru ca preotul nu s-a ingrijit si de acest aspect ce mi-a fost dat sa vad in duminica aceasta - oameni care veneau de acasa cu scaune pliante, scaune pe care le vad des la pescari, identice cu cele de pe vremea lui Ceausescu cand stateam la cozi.

De-am arde de dragoste pentru Dumnezeu, nu am mai veni cu scaune de acasa, am sta ore intregi si nu ne-am simti obositi. Dar pentru ca suntem lipsiti de aceasta dragoste, consideram ca slujba e destul de lunga si cand avem parte de scaune. Pacat.
Vezi totusi ce bine ne-a prins faptul ca am stat la cozi de 4-5 ore si suntem un popor de oameni stringatori, acum nu mai plecam de la Liturghiile de doua ore cocosati in dureri si rupti de shale. Pina la urma tot raul (Ceausescu) este inspre bine!

Eu nu intelg de ce, in lipsa scaunelor, nu sta lumea pe jos?
Reply With Quote
Vechi 16.07.2010, 21:10:18
Iubirea's Avatar
Iubirea Iubirea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.06.2010
Locație: Bucuresti in C.I
Implicit

De ce nu avem banci?
Adevarul ca banci ne mai trebuia in biserici, ca daca tot dormim, macar sa fie cat mai comod :))))

In rest eu sunt fericita asa cum e la noi la ortodocsi...mic, inghesuit, fara banci...dar cu atata simtire dumnezeiasca, atat de intim si de profund...ce vreti mai mult???
Vechi 16.07.2010, 22:30:58
eodor nastasa's Avatar
eodor nastasa eodor nastasa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.03.2010
Locație: ...
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iubirea Vezi mesajul
De ce nu avem banci?
Adevarul ca banci ne mai trebuia in biserici, ca daca tot dormim, macar sa fie cat mai comod :))))

In rest eu sunt fericita asa cum e la noi la ortodocsi...mic, inghesuit, fara banci...dar cu atata simtire dumnezeiasca, atat de intim si de profund...ce vreti mai mult???
Ei cum, un mic barulet, daca se poate intr-un colt intim, pentru adulti, pentru odrasle, un game-cube/nintendo/sega/play-station, o palsma cu televiziunea lu' poporu', pentru batranele, si, un ring de "keyone" pentru adolescenti...si, ar mai fi ceva, in spatiul central, niste divane, asa, pentru tihna "sufleteasca/trupeasca", nu de alta, da lung mai fu drumu' pana "Casa lu' Domnu'". A, uitam, la bar daca se poate, numai daca, sa se serveasca si ceva "iarba" , asa pentru intrarea'n atmosfera, si, eventual si lcd-u' cu campionatu' lu' mondiala de fol'tbal...ei, pentru'nceput, cam atata', mai vedem noi in parcurgere, daca mai trebe' niscavai ceva-uri.

P.S. Uitasi de preot, daca e posibil sa slujeasca in gand, ca sa nu streseze mirenii, si, eventual sa o faca, de la doua-trei ulite distanta...

Last edited by eodor nastasa; 16.07.2010 at 22:34:15.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Noi avem nou martir mihaiB Stiri, actualitati, anunturi 9 07.11.2012 19:51:45
Cu credinta la raspantie - cata nevoie avem de biserica si preot? sophia Biserica Ortodoxa Romana 95 05.09.2012 21:13:29
S.O.S ptr cei care au credite la banci , noua ordonanta annajanette Generalitati 7 01.07.2010 04:41:02
Cum fac bani marile banci internationale pe spinarea prostimii (World Stupid People) razvan_m Generalitati 36 13.07.2009 22:41:16