![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
||||
|
||||
![]()
Oamenii (până la degringolada modernistă) au înălțat Domnului biserici după puterile lor. Unii, mai mari, alții, mai mici, atât în răsărit cât și în apus. Sfânta Sofia nu mi se pare tocmai o bisericuță, ci mai degrabă un proiect ciclopic despre care se știe că a costat Împărăția atât de mult, că la sfârșit nu mai erau bani nici pentru cumpărat uleiul de candele. Dar așa au înțeles împărații creștini că e bine să aducă venerație Împăratului lor: dând cât puteau în bani și în măiestria meșterilor. Puțini știu că la Constantinopol a mai existat o a doua biserica ciclopică: cea a Sfinților Apostoli, care nu s-a păstrat.
Motivul pentru care în România bisericile au fost mai mici este bugetul și nu grija pentru căldură. Nici Moldova, nici Valahia nu se comparau cu imperiile creștine, iar Ștefan cel Mare ori Mavrocordații nu aveau banii lui Leopold sau ai Comnenilor, că dacă aveau, făceau biserici mai mari.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Insa, inima mea nu poate spune decat... slava Domnului pentru lipsa de fonduri, in prezent. Nu de maretii arhitectonice avem nevoie, ci de inimi mari si calde. Acestea sunt cea mai mare pierdere a lumii de azi, iar nu zidurile ! Daca odinioara, banii reuseau sa izvorasca minuni din mainile mesterilor si ale domnitorilor crestini, ei (banii) astazi nu pot decat sa isi bata joc de adevarate valori crestine de arhitectura si traditie. Slava Domnului pentru manastirile moldave si cele de prin Valcea, care ne arata inca si acum puterea de creatie sfanta a romanilor, de arhitectura, de pictura in fresca, de sculptura, si toate celelalte ale lor. De am fi avut mai mult, am fi putut mai mult, desi cat au putut domnitorii nostri este mai mult decat mii si mii de alte cladiri si biserici din lume. Astazi avem alte nevoi. Schitul Darvari, din Bucuresti, este biserica mea de suflet, desi merg acolo mult prea rar. Nimic nu ii lipseste, nu este nici prea mare, nici prea mica... este tocmai potrivita inimii mele. Nu am nevoie nici de statui, nici de cladiri uriase, nici de colosi de piatra, nici de linii drepte. Tot ce am nevoie gasesc in micutele bisericute romanesti. ![]() ![]()
"Va spun ca pentru orice cuvant desert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteala in ziua judecatii." (Matei 12,36) Last edited by windorin; 06.04.2010 at 10:40:23. |
|
||||
|
||||
![]()
La câteva străzi de Schitul Dârvari este și bisericuța mea de suflet, închinată Sf Vasile cel Mare:
http://www.catehism.ro/vedere%20de%20ansamblu1.jpg
|
|||
|
|||
![]()
sa te feresti de catolici??
BOR e unica Biserica? cred ca nu aveti cultura religioasa deloc. Va luati pe pfofesori de religie facuti pe banda, care nu stiu nici crezul, sau mai bine-zis originea lui. N-ai inteles ce inseamna erezie daca sustii asta; mai bine te intreb eu ceva concret: cand te-ai spovedit ultima oara? si asa iti demonstrez cat pui tu in practica religia ta cea adevarata. Asa-i ca te spovedesti cel mult o data, de 2 ori pe an? ei bine draguta, sa stii ca membrii catolici ai bisericii se spovedesc cel putin o data pe luna sau cand incalca una din cele 10 porunci. Tu de cate ori spuneai? si multe altele, esti credincioasa in suflet doar, cica... |
|
|||
|
|||
![]()
Ma refeream a caldura sufleteasca, la credinta, nu la calorii.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Perceptiile personale sunt de cele mai multe ori subiective, si nu au nicio legatura cu realitatea, iar astfel de pareri vei gasi in toate cultele, in ciuda faptului ca adevarul este unu. Cum tu resimti caldura ( am inteles perfect la ce te referi) in BOR, eu si familia mea am renuntat la BOR tocmai pt raceala pe care o percepeam, si devierea de la adevar, iar caldura pe care o pomenesti am gasit-o in Biserica Romano Catolica ( unde eu ma simt acasa), in schimb parintii mei se simteau ok si in Biserica Greco Catolica. Pana la urma, aceste perceptii personale nu au nicio relevanta.... |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Folosirea optima a functiilor forumului | tabitha | Reguli generale de utilizare a forumului | 48 | 15.11.2024 22:28:24 |
Folosirea limbajului | costel | Generalitati | 3 | 02.06.2011 22:40:57 |
Folosirea calendarului Iulian | sunsray | Generalitati | 3 | 13.04.2010 06:05:32 |
folosirea materialului genetic | cozia | Generalitati | 12 | 25.02.2010 17:53:14 |
|