![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Daca simti neputinta,si sfintii au simtit-o inaintea ta!Si s-au rugat lui Dumnezeu sa ne ajute pe noi,cei cu totul neputinciosi.Deci citeste rugaciunile compuse de ei,si iti vei regasi propria neputinta in ele .
Daca te simti strivit de pacatele tale, si sfintii s-au simtit la fel inaintea ta. Deci acelasi indemn,citeste rugaciunile de pocainta pentru pacate,si vei invata cum trebuie sa te pocaiesti . Deci rugaciunile sunt doar un ajutor,gata scris,pentru stari ale noastre,care le-au avut si altii inainte,dar care prin transmitere prin intermediul traditiei,au avut si harul de a fixa in scris ,pentru noi,aceste rugaciuni Iar despre rugaciunile spuse din inima fiecaruia ,cu sinceritate si recunoastere deplina a starii noastre ,acestea cred eu sunt cele mai puternice. Pentru ambele feluri de rugaciune:citita sau compusa din inima,e nevoie de sinceritate absoluta cu tine insuti si in fata lui Dumnezeu,ca Dumnezeu sa nu vada nici un gand ascuns in tine. Doar asa,prin rugaciune,prin vorbirea fata catre fata cu Dumnezeu (spiritual vorbind), putem sa miscam corabia intepenita de pacate,de tristete si de deznadejde a sufletului nostru,si rugaciunea este vantul care o face sa mearga inainte. |
|
|
||||
|
||||
|
Paul Evdokimov ( 1901-1970 ) spunea intr o carte de a sa ca icoana cea mai raspandita in catacombe este cea a unei femei rugandu-se . Ea reprezinta adevarata atitudine de rugaciune a sufletului omenesc . nu este de ajuns sa posedam arta rugaciunii , trebuie sa devenim rugaciune , rugaciune intrupata . Nu este de ajuns consacrarea unui timp pentru rugaciune , caci fiecare act , fiecare gest , chiar si un suras , trebuie sa devina un imn de adorare , o ofranda , o rugaciune . Trebuie sa oferim nu ceea ce avem , ci ceea ce suntem . Lumea are cea mai mare nevoie nu de oameni care spun rugaciuni cu o mai multa sau mai putina regularitate , ci de oameni ce sunt ei insusi " rugaciune " . In Biserica ORTODOXA , ca si in alte traditii crestine se poate vorbi in general de trei categorii ce trebuie considerate nu atat ca etape succesive , ci ca moduri de rugaciune intrebuintate in diferite circumstante : rugaciunea buzelor ( orala ) , rugaciunea mintii ( mintala ) si rugaciunea inimii ( rugaciunea mintii coborate in inima ) , despre care am mai avut ocazia de a discuta aici pe forum cu ceva timp in urma . Invocarea numelui lui Iisus incepe , ca de altfel orice rugaciune , prin rostirea orala a cuvintelor , printr un efort deliberat al vointei . In acelasi timp , si tot ca un efort de vointa , mintea se concentreaza asupra sensului cuvintelor rostite . Cu timpul si cu ajutorul lui Dumnezeu , rugaciunea devine din ce in ce mai launtrica . Un sfant parinte , bine remarca ca un om nu este definit numai prin mintea sa . In afara creerului si a capacitatii de ratiune , omul este caracterizat si prin emotiile si afectiunile sale , prin sensibilitatea sa estetica , precum si prin latura instinctiva a personalitatii sale . Toate acestea au importanta lor in rugaciune , caci omul este chemat sa participe in toata fiinta sa la actul adorarii lui Dumnezeu . << Ca o picatura de cerneala cazuta pe o hartie permeabila , actul rugaciunii trebuie sa se raspandeasca din centrul constiintei si al ratiunii in fiecare parte a fiintei , impregnand-o cu puterea sa >>( Paul Evdokimov )
|
||||
|
||||
|
In ispite , sufletul omului este slab si neputincios fara arma de pret care este rugaciunea . Rugaciunea da sufletului ajutorul ceresc , dupa cum graia si David : " Voi chema pe Domnul meu in ajutor si voi fi mantuit de toti vrajmasii mei " ( Ps. 17 , 4 ) . Sfantul Ioan Gura de Aur ne spune si el ca : " Rugaciunea e o arma gata sa invinga orice asalt al duhurilor rele ; este fortareata care rezista la orice primejdie ; e portul care ne scapa de furtuna ; este comoara care ne procura toate bunatatile " . Multi oameni nu indraznesc sa se mai apropie de Dumnezeu din pricina pacatelor , crezand ca nu au dreptul sa mai ceara ceva de la Milostivul , uitand ceea ce Insusi ne spune prin Isaia proorocul : " O , oameni , veniti la Mine si cu toate ca sufletele voastre sunt patate , indrazniti . Eu le voi face sa albeasca intocmai ca zapada " ( Is. 1 , 18 ) . Ca sa vedem cat de importanta este rugaciunea , trebuie doar sa ascultam glasul Scripturii . Iata cateva dintre multele indemnuri la rugaciune : " Indata ce am deschis gura la rugaciune , am primit ajutor de la Dumnezeu " ( Ps. 118 . 131 ) . " Striga-Ma si iti voi raspunde " ( Ier. 33, 3 ) . " Cheama-Ma si Eu te voi scapa "( Ps. 49 , 15 ) . " Cereti si vi se va da voua ; cautati si veti gasi ; bateti si vi se vadeschide " ( Mt. 7 , 7 ) . " Caci tot cel ce cere , capata , si cel ce cauta , gaseste " ( Lc. 11 , 10 ) . " Toate cate le veti cere prin rugaciune , sa credeti ca le veti primi , si vi se vor intampla voua " ( Mc. 11 , 24 ) . " Adevar , adevar zic voua : De veti cere ceva de la Tatal in numele Meu , va va da voua " ( Ioan 16 , 23 ) . " Sa nu va impovarati cu nici o grija ,ci in toate lucrurile , cererile voastre sa fie aratate lui Dumnezeu prin rugaciune si inchinaciuni unite cu multumiri " . ( Filip. 4 , 6 )
|
|||
|
|||
|
Folositoare cuvinte cristi,multumim.
|
|
|
||||
|
||||
|
Sfantul Ioan Gura de Aur scrie ca El este gata pururi sa asculte rugaciunile noastre , si ne asculta mai inainte ca noi sa fi sfarsit a ne ruga , precum ne-a fagaduit : " Si inainte de a ma chema pe mine , Eu le si voi raspunde , si inainte de a grai Eu ii voi auzi " ( Is. 65,24 ) . " Domnul este aproape de toti cei ce-l cheama , de toti cei ce-l striga din toata inima . El implineste dorintele celor ce se tem de El si aude strigatul lor si-i mantuieste " ( Ps. 144 , 18 ) . De aceea Moise , gandindu-se la acest lucru si bucurandu-se zicea : " Nu este alt popor care sa aiba mai aproape pe Zeii lui , cum este Dumnezeul nostru de fata la toate rugaciunile noastre " ( Deut. 4, 7 ). " Doamne , zicea David , asa am cunoscut ca Tu esti Dumnezeul meu , numai bunatate si mila , fiindca ori de cate ori am alergat la Tine , indata m-ai auzit " ( Ps. 55,10 )
|
||||
|
||||
|
Cand se intalneau Sfintii Parinti din vechime obisnuiau sa se te intreband nu de sanatate si nici de altceva , ci de rugaciune : " Cum merge , cum lucreaza rugaciunea ? " Lucrarea rugaciunii era pentru ei semnul vietii duhovnicesti , si o numeau " respiratia duhului " . Trupul respira , deci traieste , iar daca respiratia inceteaza nu mai este in trup nici viata . Sfantul Teofan Zavoratul ne indeamna : " Ca rugaciunea noastra sa devina mijloc eficace de a educa in noi rugaciunea , trebuie sa o savarsim in asa fel ca si gandul , si inima sa primeasca continutul rugaciunilor ce o alcatuiesc . Iata trei metode foarte simple : sa nu purcezi la rugaciune fara a te pregati , macar putina vreme , pentru aceasta ; sa nu o savarsesti la nimereala , ci cu luare aminte si cu simtire ; dupa incheierea rugaciunii sa nu treci indata la indeletnicirile tale obisnuite " .
|
||||
|
||||
|
Am gasit prin lecturile parcuse , cateva cuvinte ale Parintelui Staniloae referitoare la Rugaciune ce mi s-au parut de mult folos sufletelor noastre : " . . . Numai Dumnezeu , cu nesfarsirea Lui , poate tine sufletul absorbit adica in liniste , fara trecerea necesara de la un lucru marginit la altul . . . Rugaciunea il elibereaza pe om , il degaja de natura exterioara si de sine insusi . In acest fel, ea tine sufletul deschis catre Dumnezeu ca Persoana . Cel ce nu se roaga ramane rob , inchis in mecanismul complex al naturii exterioare si al inclinatiilor patimilor sale , care il domina pe om mai mult decat o face natura . Rugaciunea asigura libertatea . . . In acelasi spirit , Sfantul Grigorie Sinaitul arata in una din scrierile sale ca :" Rugaciunea este lucrarea credintei , aratarea celor nadajduite , iubirea realizata , miscarea ingereasca , puterea celor fara trupuri , descoperirea inimii , nadejdea mantuirii , semnul sfintirii , devenirea sfinteniei , cunoasterea lui Dumnezeu , unirea Duhului Sfant , bucuria lui Iisus , veselia sufletului , mila lui Dumnezeu , semnul impacarii , pecetea lui Hristos , steaua de dimineata a inimilor , descoperirea lui Dumnezeu , izvorul tacerii , pecetea lacasului ingeresc ". . . Rugaciunea o putem defini si ca unitate de masura a dragostei !
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie. (Părintele Alexander Schmemann) Last edited by cristiboss56; 19.04.2010 at 22:56:56. |
|
|
||||
|
||||
|
Cu cât ne rugăm mai mult cu atât sufletul se golește de plăcerile lumești, de poftele acestei lumi și se umple de bunurile cerești. Sfântul Nectarie al Pentapoliei accentuează:"Dumnezeu împlinește dorințele voastre în modul în care voi nu știți. Deci, liniștiți-vă și chemați-L pe Dumnezeu. Rugăciunile și implorările voastre nu vă duc la desăvârșire ele însele. La desăvârșire conduce Domnul , Care vine și se sălășuiește înlăuntrul nostru, când împlinim poruncile lui".
|
||||
|
||||
|
Foarte frumos si mult de folos! Multumesc!
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul) |
|
|
||||
|
||||
|
Rugaciunea ca forma de dialog este un mijloc prin care biruim egoismul, iar prin staruinta vom intelege ca este hrana pentru sufletul nostru, care flamanzeste si inseteaza dupa Dumnezeu.
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Intrebare Importanta | ggmarius | Generalitati | 5 | 19.07.2011 11:26:09 |
| puterea rugaciunii | mihaisepo | Rugaciuni | 5 | 24.02.2011 16:11:06 |
| Puterea rugaciunii | Rodica50 | Generalitati | 20 | 02.02.2011 12:19:37 |
| o nelamurire importanta | padrevicentiu | Generalitati | 5 | 12.09.2007 11:07:11 |
|
|