Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 09.04.2010, 01:59:57
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned
 
Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.900
Lightbulb alivencile bunicii

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Din cate am auzit, francezii ii spun bulgare de zăpadă (boulle de neige). Este desertul meu favorit. Pe locul al doilea, dar la mare distanță, se află crema de zahăr ars. Pe locul al treilea este ceva specific Moldovei și care nu seamănă cu nimic: alivanca. O prăjitură care are mămăliga la bază, dacă vă puteți imagina.
Sunt moldoveanca la baza, iar alivenci, poale-n brau si invartita am mancat din belsug in copilarie.

Se poate ca "boulle de neige" sa fie o alta prajitura. Din reteta pe care a afisat-o d-na Laura, seamana foarte bine cu ce am mancat aici drept "ile flotante". Si mai poate fi un aspect: "boulle de neige" in Nordul Frantei (ca doar e mai mult rece decat cald in acele regiuni), si "ile flotante" in Sud (unde locuitorii sunt excesiv de mandri de soarele din regiune si boteaza totul ca sa para specific local). Maria si palaria...

Ce bine ca mi-ati amintit de alivenci! Eheee, amintiri, amintiri!

Last edited by LapetiteMoc; 09.04.2010 at 02:03:18.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 09.04.2010, 03:32:02
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.809
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
Sunt moldoveanca la baza, iar alivenci, poale-n brau si invartita am mancat din belsug in copilarie.

Se poate ca "boulle de neige" sa fie o alta prajitura. Din reteta pe care a afisat-o d-na Laura, seamana foarte bine cu ce am mancat aici drept "ile flotante". Si mai poate fi un aspect: "boulle de neige" in Nordul Frantei (ca doar e mai mult rece decat cald in acele regiuni), si "ile flotante" in Sud (unde locuitorii sunt excesiv de mandri de soarele din regiune si boteaza totul ca sa para specific local). Maria si palaria...

Ce bine ca mi-ati amintit de alivenci! Eheee, amintiri, amintiri!
Eheee ce mai vremuri cu alivenci, invartita cu nuca multa si foile unse cu miere de albine,cozonaci moldovenesti,placinte poale in briu,dovleac copt in rola,cirnati uscati in pod si cite mai cite.Nu stiu altii cum sint da eu moldoveanca de la baza la virf cind imi amintesc imi lasa gura apa..........
__________________
Rugaciunea care-i plansa
In a lacrimei parau,
Te sfinteste si te-nalta
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
  #3  
Vechi 09.04.2010, 11:28:39
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned
 
Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.900
Lightbulb amintiri moldave

Citat:
În prealabil postat de Hartford Vezi mesajul
Eheee ce mai vremuri cu alivenci, invartita cu nuca multa si foile unse cu miere de albine,cozonaci moldovenesti,placinte poale in briu,dovleac copt in rola,cirnati uscati in pod si cite mai cite.Nu stiu altii cum sint da eu moldoveanca de la baza la virf cind imi amintesc imi lasa gura apa..........
Eheee, draga Vasi, ce faci aici? Punem carnatii pe jar? Cand? ... Va veni si ziua aceea, de n-ar intarzia...

A propos de cozonaci. Ai vreo reteta de-a noastra, moldoveneasca, care-i desface in fasii pufoase ce se topesc de dragul nostru cand ii mancam?

Te imbratisez si, vorba Jenicai, "bucurie!"
Reply With Quote
  #4  
Vechi 09.04.2010, 14:04:41
mirabela mirabela is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.03.2009
Locație: germania
Religia: Ortodox
Mesaje: 487
Implicit

Cei mai buni cozonaci i-am mancat in Moldova, pur si simplu se topeau in gura. Si io vreau reteta :D:D:D:D:D:



Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
Eheee, draga Vasi, ce faci aici? Punem carnatii pe jar? Cand? ... Va veni si ziua aceea, de n-ar intarzia...

A propos de cozonaci. Ai vreo reteta de-a noastra, moldoveneasca, care-i desface in fasii pufoase ce se topesc de dragul nostru cand ii mancam?

Te imbratisez si, vorba Jenicai, "bucurie!"
Reply With Quote
  #5  
Vechi 09.04.2010, 15:46:35
aureliapopescu aureliapopescu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.11.2005
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 104
Implicit Special pentru Zaharia

Ciorba de perisoare
In 2 l de apa se pune la fiert un os de vita cu sare. Se spumuieste bine se mai adauga o lingura rece de apa pentru a se ridica toata spuma. Se curata un morcov, un patrunjel radacina, o felie groasa de telina, o ceapa marisoara.Se taie cubulete si se pune in oala.Se lasa la fiert la foc mic. Din carne tocata de vita sau pasare( piept) se amesteca cu ceapa taiata marunt, marunt, orez, o lingura bulion si verdeata(marar, patrunjel). Se amesteca foarte bine carnea cu toate aceste ingrediente. Se introduc la frigider si se lasa cam 15-20 minute.E bine defapt ca acest lucru sa se faca inainte de a pune oala la fiert cu osul de vita. Se taie o rosie, 1 ardei gras galben si codite de leustean, se pun si ele in oala si se da in clocot. Dupa ce zarzavaturile au fiert se scoate osul de vita, se pune o cana de bors de tarate rece si se aseaza oala pe un ochi mic de aragaz dat la jumatate. Se scoate carnea se formeaza perisoare mici si se pun in oala. Se lasa la fiert pana cand perisoarele se ridica la suprafata.Se inchide aragazul si cat ciorbita este calda se bate un ou spuma cu o cescuta de smantana si se adauga in oala.Se amesteca cu grija ca sa nu se sfarame perisoarele si se adauga leustean verde tocat.
Se aseaza in farfurie si se serveste cu smantana si leustean verde alaturi de ardei iute si paine putin prajita. Pofta buna!

Friptura de miel la cuptor
Se alege o pulpa de miel se spala , se indeparteaza pielitele si se fac mici crestaturi in carne cu un cutit in care se introduc felii de usturoi si slaninuta afumata. Se sareaza si se tine la frigider cam 2-3 ore. Se scoate tava, se pune untura in tava si peste carnea de miel si se baga la cuptor la foc potrivit si cuptorul incalzit in prealabil. Se mai curata cativa catei de usturoi , sau fire de usturoi verde si se aseaza in tava. Se scoate tava si se pune cu lingura sos peste carne. Daca scade prea mult sosul se mai poate adauga putina apa. Spre final nu se mai pune deloc sos peste pulpa ca sa capete o culoare frumoasa aurie,maronie. Se serveste cu sosul din tava si salata verde si ridichi , ceapa, usturoi , patrunjel...etc.
Cine doreste poate inlocui apa cu vin alb.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 09.04.2010, 19:15:53
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.809
Implicit cozonaci

Citat:
În prealabil postat de mirabela Vezi mesajul
Cei mai buni cozonaci i-am mancat in Moldova, pur si simplu se topeau in gura. Si io vreau reteta :D:D:D:D:D:
Cam asa era reteta mamei mele in plus stiu ca ea adauga zeama de shofran pe care il crestea in gradina, colecta florile vara le usca si avea pentru cozonaci, cred ca le fierbea putin si adauga zeama aia colorata in faina.

Ingrediente: 1 kg de faina, 10 galbenusuri, drojdie de bere, 100 g untura, 200 ml ulei, sare, 300 g zahar tos, o lingura de zahar farin, vanilie, 300 de g nuci macinate, 2 linguri de rom, 100 g stafide, 1 lingura cacao, 3 linguri de zahar, 500 ml lapte.

Mod de preparare: Se cerne faina intr-un vas adinc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 de ml lapte se adauga zaharul, se amesteca si se lasa sa se raceasca.
Cu 250 ml de lapte clocotit se amesteca 4 linguri de faina cernuta proaspat (separat de faina pentru framintat). Se freaca drojdie de bere cit o nuca cu o lingura de zahar, se pune pasta obtinuta peste faina oparita, se amesteca si se lasa pe marginea plitei la dospit.
Galbenusurile, peste care s-a pus sare, se pun peste faina, se adauga maiaua crescuta si se incepe framintatul. Se pune laptele caldut peste faina, se amesteca intii bine ouale in aluat, se framinta un sfert de ora, dupa care se adauga ulei pus putin cite putin si untura de porc proaspata. Se framinta o ora, adunind aluatul spre centrul vasului de framintat. Se lucreaza la temperatura ridicata si se framinta cel putin trei sferturi de ora. Este gata atunci cind aluatul face basici.
Ca aroma, pentru cozonac se foloseste cu precadere coaja de lamiie sau de portocala rasa, romul sau esenta de vanilie. Aroma se adauga in lapte, inainte de a incepe framintatul.
Cit aluatul sta la dospit, acoperit cu un prosop curat, pe marginea plitei calde, se trec nucile prin masina de tocat, se amesteca intr-un vas adinc cu cacao cernuta proaspat, cu trei linguri de zahar tos, cu stafide si doua linguri de rom.
Amestecul se intinde pe foaia de aluat pusa pe planseta unsa cu grasime. Se ruleaza foaia de aluat ca un sul si se pune intr-o tava unsa cu grasime.

Imi amintesc ca mama mea punea aluatul si in oale adinci si compozitia dedea pe marginea oalei aratau foarte frumosi copti.

Se lasa tava pe marginea plitei inca o ora dupa care se coc cozonacii in cuptorul cald, cu focul mic un sfert de ora, ca sa aiba timp sa mai creasca. Se face focul mare, pentru o jumatate de ora si se coc fara sa se inchida ermetic usa cuptorului.

Cind se introduc in cuptor, cozonacii se ung cu ou, se presara pe toata suprafata cu zahar tos si se parfumeaza cu putina vanilie. Restul de vanilie se amesteca cu o lingura de zahar farin si se cerne peste cozonacii calzi.
Cozonacii nu se taie calzi si nu se pastreaza decit in camere aerisite si curate.
__________________
Rugaciunea care-i plansa
In a lacrimei parau,
Te sfinteste si te-nalta
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
  #7  
Vechi 09.04.2010, 19:55:16
laraG laraG is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.10.2008
Locație: timisoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 425
Implicit Reteta de alivenci

400 g branza de vaca, 4 oua, 4 linguri de malai, 2 linguri de faina alba, 2 linguri de smantana, 1 lingura de unt topit, sare;o ceasca de smantana pentru servit.
Intr-un castron se pune branza si se mixeaza pana devine ca o crema.Se pun ouale pe rand si in continuare celelate ingrediente amestecandu-se bine compozitia si se toarna intr-o tava unsa cu unt.Se coace la foc mic.Se taie in bucati, se serveste imediat , fierbinte, cu smantana proaspata, altfel se intareste.Pofta buna !
__________________
"Nu va temeti de cei care ucid trupul si dupa aceea nu pot face nimic mai mult...Temeti-va de acela care , dupa ce a ucis , are putere sa arunce in gheena;adevar spun, temeti-va de acesta"(Lc.12,4-5)
Reply With Quote
  #8  
Vechi 11.04.2010, 15:16:14
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.703
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
Eheee, draga Vasi, ce faci aici? Punem carnatii pe jar? Cand? ... Va veni si ziua aceea, de n-ar intarzia...

A propos de cozonaci. Ai vreo reteta de-a noastra, moldoveneasca, care-i desface in fasii pufoase ce se topesc de dragul nostru cand ii mancam?

Te imbratisez si, vorba Jenicai, "bucurie!"
Cred ca secretul este acela ca se pun in aluat cat mai multe oua, 10-12.... cu cat mai multe oua, cu atat mai pufos!
__________________
Pe noi inșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Istoria Bibliei romanesti Alustor Intrebari utilizatori 3 09.10.2012 14:48:27
Fototeca ortodoxiei romanesti cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 2 09.02.2012 12:08:09
costume populare-traditii romanesti lore86 Generalitati 9 18.12.2011 11:22:37
Pastorale ale IPS Mitropoliti ai Bisericilor Ortodoxe Traditionale razvan.mn Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 7 20.04.2010 20:14:32
23 canale romanesti pentru cei din strainatate patinina34 Stiri, actualitati, anunturi 4 10.08.2009 19:26:26