![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Repet, cred ca despre conceptia asupra pacatului originar ar trebui vorbit mai intai.
|
||||||
|
||||||
|
Citat:
Nu prea mi se pare multumitoare explicatia. O trimitere la o informare mai ampla? Citat:
Citat:
Pe de alta parte, parca n-ar vrea sa inchida usa in nas unor oameni care au pus o anumita ambitie in lucrul asta. Ambitiile refulate pot da rezultate neasteptate. Si neplacute. Citat:
Citat:
Daca problemele dogmatice ar fi ramas inghetate la nivelul de la 1054 lucrurile ar fi fost mai simple. Dar de atunci lucrurile s-au inrautatit si asta tind sa consider ca dintr-o ambitie care nu prea are legatura cu mantuirea. Citat:
Din motive cred eu, destul de evidente. |
|
|
||||
|
||||
|
Legături spre pagini catolice în românește despre acest domeniu nu am. Iată una spre o pagină în englezește, având imprimatur arhieresc: http://www.catholic.com/library/Filioque.asp
Citat:
Dar vedem că ortodocșii reneagă chiar și sinoadele ecumenice la care au acceptat să vină, cum ar fi cel de al XVII-lea de la Ferrara-Florența, deși nu numai că au fost, dar au și semnat documentele, în afară de Marcu al Efesului care a făcut opinie separată. Inclusiv episcopul ortodox al Moldovei a fost acolo, s-a unit cu Biserica Romei și cu ceilalți episcopi în comuniune cu ea, apoi a revenit în scaunul mitropolitan al Moldovei și a mai domnit mulți ani în pace și onor, murind ca bun ortodox și ca bun catolic. Așa cum am mai spus, nu poate fi înghețată activitatea Bisericii, inclusiv pe tărâm dogmatic, la anul 787, când la Conciliul al VII-lea s-a clarificat controversa asupra icoanelor. Controverse vor fi mereu și mereu Biserica va fi chemată să le răspundă. Până la sfârșit, "când toate se vor da în vileag". A fi conservator nu înseamnă a fi om închis și căzut în captivitatea trecutului, ci înseamnă a da răspunsuri înțelepte în baza tezaurului tradiției la probleme, frământări (și, adesea, provocări) ale lumii de azi. Spre exemplu: este utilizarea anticoncepționalelor permisă sau interzisă moral ? Nci Biblia, nici Sfinții Părinți sau Magisteriul anterior nu dau răspunsuri explicite la asta. Deocamdată, la câțiva ani de la apariția anticoncepționalelor, a apărut deja o enciclică papală în care, în baza Tradiției, se stabilește că practica adminsitrării anticoncepționalelor (cu anumite excepții și limite) este interzisă moral. Dacă se vor găsi episcopi care să conteste această învățătură, Biserica ar putea, în principiu, să convoace un Sinod Ecumenic cu această problemă pe agendă. Sau un Sinod Ecumenic cu tema hirotoniei femeilor, dacă învățătura lui Ioan Paul al II-lea potrivit căreia Biserica nu poate hirotoni în mod valid femei ar fi contestată în mod serios din interior. Mereu se va întâmpla asta. Mereu Biserica va trebui să facă efort de reflecție teologică pe schema "ce ar spune Isus, ce ar spune apostolii dacă....(și aici completați cu orice problemă de azi). Noi credem că în adunările lor solemne și sub inspirația Duhului Sfânt, episcopii vor găsi mereu răspunsuri negreșelnice la aceste lucruri.
|
|||
|
|||
|
"Ce este născut din trup, trup este; și ce este născut din Duh, duh este". (Ioan 3.6) Acest verset are legatura cu cele discutate, avand in vedere ca Maria s-a nascut cu trup omenesc, deci si cu pacatul adamic.
Pe Iisus Hristos nu-L putem compara cu Maria pentru simplul fapt, ca S-a nascut din Tata Dumnezeu, El fiind Om si Dumnezeu totodata. Trebuie sa tinem cont de acest lucru, caci este de importanta majora, nu numai pentru omenire, dar si pentru curatia Mariei. Din clipa in care ea si-a dat acordul, spunand "Fie!", Fiul lui Dumnezeu a curatit-o permanent, dandu-i puterea de a-I da nastere. Catolicii spun ca Fecioara Maria a fost curata de la nastere. E drept ca bula Inefabilis Deus din 8. dec. 1854 declara ca "fecioara Maria a fost prezervata de orice pata a pacatului originar din prima clipa a conceperii", "in virtutea meritelor lui Iisus Hristos"; dar prin aceasta catolicismul savarseste doua abateri de la ordinea generala a lucrarii harului mantuitor al lui Iisus Hristos, abateri, care nu fac decat sa reliefeze conceptia lui, ca Maria s-a mantuit in afara de Hristos: - admite in cazul Mariei o lucrare mantuitoare a harului lui Hristos, inainte de a fi existat Hristos Insusi, adica Dumnezeu-Omul; - admite in cazul Mariei, ca harul lui Hristos insusi izbaveste pe om de pacatul stramosesc dupa ce s-a nascut cu el, dar el il fereste chiar de a se naste cu el. De aceea recunoaste si dogma Ineffabilis Deus ca gratia, care a ferit-o pe Maria de a se concepe cu pacatul stramosesc, e o "gratie speciala", nu gratia mantuitoare ordinara. In orice caz gratia aceasta n-a venit in Maria prin Hristos si n-a fost aceeasi gratie pe care o primesc toti care se izbavesc de pacatul stramosesc. Deci, catolicii scotand pe Maria de sub legea nasterii cu pacatul stramosesc, o scot si de sub necesitatea de a se mantui prin Iisus Hristos. Pentru ea Iisus Hristos nu mai este unicul Mijlocitor si Mantuitor. Ea s-a mantuit inainte de a veni pe lume Fiul lui Dumnezeu; nu prin harul adus de Iisus Hristos. Si de aici alte si alte implicatii... Credinta ortodoxa afirma, ca tot omul nascut in trup mosteneste si pacatul adamic. Eliberarea de pacatul stramosesc nu o poate obtine nici un om altfel decat prin unirea cu Hristos, Dumnezeu-Omul. Fiul lui Dumnezeu, devenind ipostas omenesc, dar fiind si unul din Treime, a revarsat in semeni energia necreeata a dumnezeirii Sale. Numai prin omenitatea lui Hristos curge iarasi harul in omenire. Numai asa a obtinut si Fecioara Maria curatia. Din prima clipa a zamislirii Sale ca om, curatenia de pacat a firii Sale umane, inceputa a se forma, a trecut si asupra Maicii Sale. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
As vrea sa zic doar atat: Nu am spus ca er fi erezie neaparat aceasta dogma. Din cate stiu nu se spune nici in BO in general ca ar fi erezie, ci ca este o doctrina care provine dintr-o conceptie rationalista asupra pacatului originar (vazut ca un fel de vina si nu ca un fel de boala, slabiciune a naturii umane) care poate duce si a dus de altfel la o punere a Maicii Domnului undeva deasupra tuturor oamenilor, ceea ce a dus in occident si la unele exagerari ale 'cultului marial'. Or noua tuturor ni se cere sa il primim pe Hristos in noi, bineinteles nu la fel ca Maica Domnului. Insa ea desi este 'mai marita decat heruvimii..' este om, este omul mantuit prin excelenta si inaintemergatoarea noastra in sfintenie. Asta asa foarte pe scurt.. Cum spuneam nu am timp din pacate. M-ar interesa unde spune sf Grigore Palamas despre imaculata conceptie. (stiu ca suna ironic dar nu este)
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| renuntare la religie | 111111111111 | Intrebari utilizatori | 30 | 08.08.2013 22:12:16 |
| Religie alternativa | CristanN29 | Despre Biserica Ortodoxa in general | 8 | 25.11.2010 13:05:42 |
| Ce fel de religie sa imi doresc? | MariaB | Biserica Romano-Catolica | 42 | 18.10.2010 03:17:29 |
| Religie | Darkanian | Pocainta | 4 | 07.12.2009 13:20:13 |
|
|