În prealabil postat de Mihnea Dragomir
1. Da, deși Biserica este orientată "pe verticală", soarta oamenilor și a omenirii în ansamblul ei, inclusiv în plan temporal și nu numai spiritual, nu-i poate fi indiferentă. Prin urmare, Biserica trebuie să acționeze pentru a combate involuția omului.
Acuma, părerea mea personală este că involuția corespunde unei legi inexorabile. Pe de altă parte, asta nu înseamnă că nu trebuie acționat, existând posibilitatea frânării, suspendării pentru o vreme ori chiar a reversiei pe termen scurt.
2. Biserica acționează în multe feluri în combaterea involuției omului, nu numai în plan spiritual și moral, unde este domeniul ei predilect ci și în celelalte. Biserica Catolică este de departe cea mai mare instituție de binefaceri de pe mapamond, deținând peste 100 000 (una sută de mii) de unități spitalicești și de îngrijire a bolnavilor și bătrânilor. Nenumărate grădinițe, școli, licee și universități din lume. Spre exemplu, în SUA și Canada peste un sfert din școli sunt catolice. Valori inestimabile din patrimoniul artistic și cultural al omenirii sunt deținute de Biserică. Oamenii Bisericii au făcut mereu mecenat artistic și s-au preocupat de starea științelor. Nu putem vorbi despre aceste lucruri fără să vorbim despre realizările excepționale ale ordinelor călugărești. Ordinul iezuiților deține charismă specială pentru cercetare științifică și deține universități și institute de prestigiu, numeroase fiind descoperirile științifice de-a lungul timpului ale căror autori sunt frații iezuiți. Deținerea unui titlu de doctor al "Loyola University" este o garanție a seriozității științifice oriunde în lume. Numeroase ordine feminine au drept charismă îngrijirea bolnavilor, până acolo încât cuvântul "soră" a devenit similar celui de îngrijitoare în așezăminte spitalicești. Crucea Roșie este creație a Bisericii. Cavalerii de Malta, care intervin peste tot în lume în caz de dezastre sunt creație a Bisericii. Dominicanii au charismă specială în educație, au fost și sunt prezenți în numeroase școli pe care le-au și întemeiat.
Și în România, primele cărți în care s-a scris românește cu caractere latine au apărut sub tiparnițele Bisericii. Primele școli au fost confesionale și în ele au predat oameni ai Bisericii. Acest lucru este valabil nu numai pentru Biserica Catolică din Ardeal, făuritoare de cultură și educație națională, ci și pentru Biserica Ortodoxă din Valahia și Moldova. Când vine un străin în vizită, prea mare lucru nu avem ce-i arăta, dar ne vin imediat în minte mănăstirile din Bucovina și nu numai. Când spunem "Iași" spunem "Trei Ierarhi". În absolut toate satele săsești, precum și în Cele 7 Orașe, în locul cel mai înalt din sat (oraș) vom afla biserica, lângă care este școala, de multe ori unite printr-un culoar.
Acestea sunt numai o parte din tot, ca să aveți imaginea efortului Bisericii pentru creșterea oamenilor și omenirii.
|