![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ma surprinde sa nu gasesc nimic oficial pe net [foarte posibil nu stiu unde sa caut]. Oare pomana este doar un obicei din popor binecuvantat de preot si fara nici o legatura cu dogma ortodoxa?
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Definitie Pomana=Dar, danie, ofrandă făcute cuiva și servind, potrivit credinței creștine, la iertarea păcatelor, la mântuirea sufletului; milostenie, binefacere. Sau: a) (în mod) gratuit sau la un preț foarte scăzut; b) (în mod) inutil, zadarnic sau neîntemeiat. Sau sinonimul la pomana : parastas=Slujbă religioasă făcută pentru pomenirea celor morți Foloase: Sfântul Ioan Gură de Aur îndeamnă: „Să nu te îndoiești deloc că cei morți se vor folosi duhovnicește, căci preotul nu se roagă zadarnic fie la Proscomidie, fie la Sfânta Masă, pentru cei adormiți în Hristos, cu credință în Dumnezeu Omul”. În finalul ecteniei pentru morți, preotul liturghisitor rostește rugăciunea pentru iertarea păcatelor celor adormiți: „Dumnezeul duhurilor și a tot trupul, Care ai călcat moartea și pe diavolul l-ai surpat și ai dăruit viață lumii Tale, Însuți, Doamne, odihnește și sufletele adormiților robilor Tăi (N), în loc luminat, în loc cu verdeață, în loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și orice greșeală au săvârșit ei cu cuvântul, cu fapta sau cu gândul, ca un Dumnezeu bun și iubitor de oameni, iartă-le lor. Că nu este om care să fie viu și să nu greșească; numai Tu singur ești fără de păcat; dreptatea Ta este dreptate în veac și cuvântul Tău este adevărul”, întrucât Hristos este „învierea și viața și odihna adormiților robi.” Preotul cere odihnă, întru veșnică pomenire pentru adormiți de la Stăpânul mult-îndurat Hristos, rugându-L să treacă cu vederea orice au greșit, ca oameni, în această viață: „și-i iartă lui toate câte a păcătuit cu cuvântul, sau cu lucrul, sau cu gândul, dezlegându-l și de legătura pusă în orice chip asupra lui, cu care el însuși din mânie sau din altă pricină s-a legat pe sine, sau de la arhiereu, sau de la altcineva a suferit o alunecare ca aceasta, prin invidia și prin lucrarea diavolului. Binevoiește, Preabunule și mult-Îndurate, ca sufletul lui să se așeze cu sfinții, care din veac eu bineplăcut Ție, iar trupul să se dea firii celei zidite de Tine.” Biserica a rânduit și slujvâba Litiei pentru morți, care se săvârșește în toate zilele de peste an, seara după Vecernie și dimineața după Utrenie, cu excepția zilelor de sărbătoare sau a duminicilor în care se cântă polieleu și doxologie, precum și a sărbătorilor mari.” În concluzie, rugăciunile pentru cei adormiți au fost practicate de Biserică din veacul apostolic, fiind fundamentate biblic și patristic, fiind conform învățăturii ortodoxe despre starea provizorie a sufletelor după judecata particulară. Astfel, rugăciunile pentru cei adormiți le sunt balsam duhovnicesc, bazându-se pe comuniunea iubirii dintre cei vii și cei adormiți, ceea ce stă la temelia înățăturii și trăirii creștine. Totuși, Biserica nu se roagă pentru cei ce au păcătuit împotriva Duhului Sfânt, cum sunt ereticii, cei nebotezați, necredincioșii și cei ce s-au opus adevărului cu știință și voință, cei ce s-au sinucis sau cei ce au săvârșit păcate de moarte, căci spune Sfântul Ioan: „Este și păcat de moarte; nu zic să se roage pentru acela( I Ioan 5, 16). Biserica învață rugăciuni pentru cei care săvârșit păcate ce pot fi iertate în lumea cealaltă, pe temeiul iubirii veșnice( I Corinteni 13, 3). Daca ai fi citit postarile mele in special link-ul 24 ai fi aflat cea mai oficiala explicatie. ...caci mai oficiala decat atat nu se poate... din pacate in Constitutia Romaniei nu este trecuta pomana/parastasul... Dar cred ca ne pierdem vremea de POMANA si tu cu cautarile si eu cu explicatiile... |
|
|||
|
|||
![]()
Pentru Doriana
Sunt sigura, Doriana, ca esti o persoana daruita de Dumnezeu cu o inteligenta peste medie. Si o sa intelegi ce vreau sa spun Sunt de multa vreme pe acest forum dar am citit mult mai mult decat am scris. De ceva timp si scriu...(mai bine n-as mai face-o...) Insa nu mi-am permis niciodata sa "intru in vorba" fara sa citesc de la inceput toata "conversatia". Spre surprinderea mea, constat acum la tine ca: 1) nu citesti cu atentie ce scriu ceilalti sau 2)m-am inselat in privinta IQ-ului tau - te-am supraestimat sau: 3)esti o iscoada perfida Eu, in privinta atitudinii tale, nu as pune pe seama rautatii ceea ce se poate explica prin prostie. Sa nu te superi draga mea, dar ti-ar fi mai de folos sa fi proasta decat perfida. Sau ti-ar fi si mai de folos sa citesti si cu ochii mintii ceea ce am scris eu, si alti cativa de buna credinta, legat de parastas/pomana Si sa-ti fie de folos |
|
|||
|
|||
![]()
Nu ma supar. Multumesc ca ti-ai spus parerea. Uite, voi mai citi o data tot topicul sa vad daca nu ma incadrez la punctul 1. Daca voi gasi pomana ca dogma ortodoxa, si folosul ei dovedit prin scrierile vreunui parinte sau ceva de acest gen...imi voi cere iertare.
Chiar ii pare rau ca te-ai suparat, dar tu vorbesti despre rugaciunile pentru morti. Le-am inteles. Eu vorbesc de pomeni...stii tu, cand dai cuiva sa fie pentru mort...Sunt doua lucruri diferite, cel putin pentru mine. Ok, mai verific. Sa fii binecuvantata!
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iarta-ma, Doriana, m-am cam aprins. Dar cred ca este o trasatura caracteristica ortodocsilor...uneori buna, alteori nu prea... Suntem patimasi, ce sa facem. Iarta-ma, te rog! Pomana este sinonim cu parastas, iar sensul de daruire de mancare sau haine celor saraci al termenului pomana este strans legat de rugaciunile facute de preot explicate mai sus (definitie si foloase).Exista si parastase fara impartit de mancare in stanga si-n dreapta ( la saraci in special,si de preferinta) Insa daruirea de mancare ,haine, etc. se face ca gest de milostenie pt nevoiasi, ca bucurandu-i sa se roage si ei impreuna cu noi pt iertarea pacatelor celor repausati (adormiti intru Domnul). E un gest frumos, evident, facut cu un oarecare interes... dar tot nobil: eu te miluiesc ca sa te rogi si tu pentru iertarea pacatelor celor morti, pentru ca rugaciunile noastre impreuna sa fie implinite de Domnul. Imi pare rau ca te-am repezit... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Expresia " sa fie pentru mort" este des folosita si este cam... ma rog... Nu este vorba ca mancarea ce o dau de pomana va ajunge din stomacul tau in gura mortului ca-i este foame pe lumea cealalta. Nici vorba. Stim si noi ca acolo nu trebuie mancare ci rugaciuni la Domnul pentru mantuirea sufletelor adormitilor. Ca uneori ii visam pe cei adormiti din neamurile noastre, ii visam ca ne cer de mancare si ne grabim sa dam ceva de pomana, este ok, facem un gest frumos dar in ortodoxie nu se crede in vise. |
|
|||
|
|||
![]()
Cum sa intrebi asa ceva?
Ajuta f mult ajutorul e cu 2 folosuri pt pomenirea adormitilor si pt saraci care se bucura de pomana ta si dupa cum stiti pomana se da fara sa spunem la t lumea si fara vazul lumii pomana mai consta in haine si mancare s bani si sa nu uitam ca la pomenirea adormitilor se spune si rugaciuni ale maicii domnului cel mai bine intrebati duhovnicul sau orice preot mihail florin |
|
|||
|
|||
![]()
Sa de-a Dumnezeu sa fie plina lumea de oameni care sa se aprinda dar apoi sa stie sa se si pocaiasca asa cum o faci tu mai sus!
Last edited by penticostalulmantuibil; 28.05.2010 at 23:58:39. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sunt departe de pocainta, mai am mult de "lucrat" la asta... Dar sa te auda Dumnezeu! Pace de la Domnul si o noapte linistita! |
|
|||
|
|||
![]()
Fii linistita, toti suntem oameni ...Daca as fi inconjurata de oameni perfecti nu ar fi prea bine de mine, caci m-as simti tare inferioara, stiindu-ma rea. Si eu m-am luat de cativa pe aici, norocul meu ca au avut intelepciunea sa taca si sa nu se puna la mintea mea.:))
Cum spuneam, voi reciti maine topicul. Noapte buna!
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Pomana mortului demna de luat in seama? | Yasmina | Slujba inmormantarii | 46 | 27.02.2017 15:56:13 |
Pomana ,instrumentele,SF Canoane | Gyulia | Generalitati | 22 | 13.09.2010 12:00:26 |
Miercuri pomana | roman2010 | Slujba inmormantarii | 7 | 11.09.2010 21:38:31 |
nunta-se poate da de pomana? | nicosim | Nunta | 2 | 03.02.2010 18:57:58 |
poti face pomana inainte de nunta | andreea81 | Nunta | 1 | 03.03.2008 13:56:56 |
|