![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Zis-a avva Serin: mi-am facut vremea mea secerand, cosind, impletind si, cu toate acestea, de nu m-ar fi saturat mâna lui Dumnezeu, nu puteam sa ma satur.
|
|||
|
|||
|
Un iubitor de Hristos, mergand pentru o trebuinta, a intalnit pe cale un sarac gol si, facandu-i-se mila de dansul, i-a daruit lui haina sa. Iar saracul ducandu-se, a vandut-o. Iar acela instiintandu-se de ceea ce facuse saracul, s-a intristat. In noaptea urmatoare, Hristos a stat inaintea lui, in vis, purtand acea haina si aratand-o a zis:" Nu te scarbi, ca iata, port ceea ce Mi-ai dat!"
|
|
|
||||
|
||||
|
Zis-a iarasi: de vei tacea, vei avea odihna in tot locul unde vei locui.
Zis-a iarasi despre avva Pior, ca in fiecare zi punea inceput. Un frate l-a intrebat pe avva Pimen, zicand: de va cadea omul in vreo greseala si se va intoarce, este iertat de Dumnezeu? A zis batranul: dar Dumnezeu, Cel ce a poruncit oamenilor sa faca aceasta, nu mai vartos va face? Caci a poruncit lui Petru, zicand: Iarta de saptezeci de ori cate sapte fratelui tau! Un frate l-a intrebat pe avva Pimen, zicand: bine este a ne ruga? I-a zis batranul ca a zis avva Antonie: glasul acesta vine de la fata Domnului, zicand: mangaiati pe norodul Meu, mangaiati! (Isaia, 40,1)
|
||||
|
||||
|
Adevar graieste Sfantul Antonie cel Mare!
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul) |
|
|
||||
|
||||
|
Un frate l-a intrebat pe avva Pimen: de voi cadea in vreo ispita, ma roade cugetul si ma invinuieste: pentru ce am cazut? I-a zis lui batranul: in orice ceas va cadea omul in greseala si va zice: AM GRESIT, indata a incetat.
Un frate l-a intrebat pe avva Pimen, zicand: Cum de nu ma lasa sa vorbesc slobod cu parintii despre gandurile mele? I-a zis lui batranul ca a zis avva Colov: de nimic nu se bucura asa tare vrajmasul ca de cei ce-si arata gandurile lor.
|
|||
|
|||
|
A zis iarăși (Avva Moise): de nu va avea omul în inima sa cum că este păcătos, Dumnezeu nu-l ascultă pe el. Și a zis fratele : ce este aceasta, a avea în inimă că este păcătos. Și i-a zis lui bătrânul : cel ce-și poartă păcatele sale, nu le vede pe ale aproapelui său. (Patericul egiptean)
|
|
|
||||
|
||||
|
Zis-a iarasi: de nevoie este castigarea cartilor crestinesti la cei ce pot sa le dobandeasca. Ca si singura vederea cartilor mai pregetatori catre pacat ne face pe noi si catre dreptate ne indeamna sa ne ridicam.
Zis-a iarasi: mare intarire spre a nu pacatui este cinstirea Sf.Scripturi. Zis-a iarasi:mare vanzarea a mantuirii este a nu sti nici una din dumnezeiestile legi. P.S. Pentru cei care vor sa citeasca mai multe pilde, aveti http://www.pateric.ro/. Eu le copiez din cartea primita de la Veilur, ca asa mi-este mai usor sa le selectez.
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| intamplari gasite in pateric | donisaadriana | Calugarul | 13 | 18.01.2015 07:42:43 |
| Pilde si istorioare cu folos duhovnicesc | ionel | Stiri, actualitati, anunturi | 7 | 14.05.2014 08:26:38 |
| Viata crestina in pilde | OvidiuO | Generalitati | 66 | 03.04.2014 09:45:03 |
| Pilde | LapetiteMoc | Din Vechiul Testament | 6 | 03.03.2010 15:42:17 |
| Cuvinte din Pateric | phradmon | Despre Biserica Ortodoxa in general | 34 | 22.11.2008 16:35:23 |
|
|