Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.07.2010, 11:55:24
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Aceeași confuzie între material și spiritual care dă valențe de-a dreptul blasfemiatoare concepției ortodoxe. Cum să muști și să guști din Dumnezeu (Doamne iartă-mă!), El care e de neatins și de esență spirituală (nu fizică) pe de-asupra?
Eu nu vorbesc in numele meu personal, eu doar marturisesc credinta ortodoxa.

Hristos este Dumnezeu adevarat si EL nu este de neatins, ci EL ne cheama sa ne unim cu EL atat trupeste cat si sufleteste (spiritual).
Hristos cel inviat din morti a mancat in fata ucenicilor (Luca 24) pentru a sublinia fara echivoc ca a inviat in trup si chiar i-a indemnat pe ucenici sa il atinga (sa il pipaie) ca sa se convinga ca EL este intreg, trup (carne si oase) si suflet spiritual (Ioan 20). Hristos ne chema sa IL mancam efectiv (nu simbolic) "caci trupul Meu este ADEVARATA mancare si sangele meu este ADEVARATA bautura" Ioan 6,55

"Dar pentru că suntem dubli și compuși trebuie ca și nașterea să fie dublă; tot astfel și mâncarea compusă. " Sf. Ioan Damaschin – Dogmatica, cartea a-IV-a, cap 13.

Am subliniat foarte clar invatatura ortodoxa conform careia omul fiind trup si suflet anre nevoie de o hrana atat trupeasca cat si sufleteasca.
Hrana spirituala (sufleteasca) o ia in Duhul Sfant din Sfanta Scriptura iar hrana trupeasca este adevarat trupul si sangele Domnului Iisus Hristos in Sfanta Taina a euharistiei.

Desigur se ridica aici o alta problema telogica, anume ca majoritatea cultelor neoprotestante nu accepta existenta sufletului in om, ca substanta spirituala nemuritoare (asa cum marturiseste ortodoxia), ci sufletul este considerat doar suflarea de vitata (care anima si pe care o au toate animalele) si care se pierde in momenul mortii.

Nu ma intelegei gresit, nu vreau sa "convertesc pe nimeni la ortodoxie", nu judec pe nimeni caci doar Dumnezeu este judecator drept... ci doar marturisesc ortodoxia si doresc sa purtam discutiile intr-un cadru civilizat.
Este evident ca nu vom rezolva noi aici problemele teologie... . Stim foarte bine ca nu suntem de acord unii cu ceilati in ceea ce priveste invatarura... faptele noatre vorbesc si Dumnezeu ne va judeca drept pe fiecare in parte...

Last edited by Eugen7; 02.07.2010 at 11:58:23.

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Noi avem nou martir mihaiB Stiri, actualitati, anunturi 9 07.11.2012 19:51:45
BOR, rabinii si cooperarea pentru "binele comun" Decebal Biserica Ortodoxa Romana 4 10.09.2012 21:07:28
Ce au miscarea legionara si musulmanismul in comun? mihailt Generalitati 14 02.11.2010 21:35:34
Avem Patriarh danyel Stiri, actualitati, anunturi 34 11.02.2009 22:03:42