Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.10.2010, 13:10:32
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Religia: Ortodox
Implicit Haina sufletului- binele din noi

Evocam acest subiect- nu haina face pe om. Daca pentru moment putem fi impresionati de o persoana prin vestimentatie- aceasta spune chiar multe despre caracterul nostru-printr-o cunoastere apropiata ni se dezvaluie ,asa cum articolul mentioneaza, haina sufletului. Aceasta poate dobandi o stralucire aparte, pe care o ia datorita trairilor noastre, a faptelor si gandurilor noastre. Dumnezeu in camara sa ne vrea imbracati in haina luminoasa a binelui. Nu ne este strain faptul ca oamenii prefera sa -si faca prieteni dupa comorile lumesti. Haina sufletului ne pregateste pentru mantuire.Ce podoabe suntem in stare sa-i adaugam?

Last edited by Rodica50; 20.10.2010 at 13:40:41.
Reply With Quote
Vechi 20.10.2010, 14:21:49
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Crestinului nu i se cade a sta prea mult cu gandul la propria imbracaminte, la propria hrana etc. El nu trebuie sa caute la ale sale. De ce ar mai pune pret pe ele daca in biserica aude cantandu-se "Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati si-mbracat"?

Mai placut Domnului si mai de folos sufletului este daca acesta se raporteaza la ele din perspectiva milosteniei. Despre unul ca acesta, care cu mai mare usurinta daruieste decat agoniseste, se poate afirma acelasi lucru pe care psalmistul il spune despre Hristos anume, "Domnul S-a imparatit, intru podoaba S-a imbracat. Imbracatu-S-a Domnul intru putere si S-a incins", sau cum spune o cantare din Vinerea Mare, "Pe Tine Cel ce Te imbraci, cu lumina ca si cu un vesmant." Nu este o comparatie fortata de vreme ce este purtator de Hristos.

Dar tare scumpe sunt vesmintele si podoabele virtutilor! Nu sunt multi crestini care si le permit tocmai pentru ca se intemeiaza nu pe agonisire, ci pe renuntare in raport cu cele materiale.

Last edited by Marius22; 20.10.2010 at 14:26:13.
Reply With Quote
Vechi 20.10.2010, 14:28:52
Elesya Elesya is offline
Banned

Data înregistrării: 08.10.2010
Locație: intre doua nemuriri
Implicit De ce?

Este adevarat ce au scris precedesorii mei...haina sufletului primeaza ...Am insa o intrebare....Dc preotii din biserici isi fac vesminte ff scumpe , tesute cu fire de aur...argint si pietre pretioase...vin la biserici cu masini scumpe....unii cer bani ca taxa fixa sa te citeasca la o dezlegare sau maslu...? Cand Iisus a fost atat de simplu..."dupa vorba, dupa port"? Si in plus a zis clar : " in dar ati luat...in dar sa dati"? Cam cum sa fie haina sufleteasca a acestora? Anul acesta la o biserica draga mie Sf. Nicolae...in primavara , un preot nou a dat afara iN TIMPUL Liturghiei..un sarac ...la minte si la punga....Motivul? Paracliserul a zis ca "parintele nu suporta cersetorii"...iar acest sarac cu duhul intinsese mana ca sa i se dea....tamaie ...ca zicea afara plangand "miroase asa de bine"....
Reply With Quote
Vechi 20.10.2010, 15:31:54
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Elesya Vezi mesajul
Este adevarat ce au scris precedesorii mei...haina sufletului primeaza ...Am insa o intrebare....Dc preotii din biserici isi fac vesminte ff scumpe , tesute cu fire de aur...argint si pietre pretioase...vin la biserici cu masini scumpe....unii cer bani ca taxa fixa sa te citeasca la o dezlegare sau maslu...? Cand Iisus a fost atat de simplu..."dupa vorba, dupa port"? Si in plus a zis clar : " in dar ati luat...in dar sa dati"? Cam cum sa fie haina sufleteasca a acestora? Anul acesta la o biserica draga mie Sf. Nicolae...in primavara , un preot nou a dat afara iN TIMPUL Liturghiei..un sarac ...la minte si la punga....Motivul? Paracliserul a zis ca "parintele nu suporta cersetorii"...iar acest sarac cu duhul intinsese mana ca sa i se dea....tamaie ...ca zicea afara plangand "miroase asa de bine"....
Oare cum ar trebui sa apara Preotii nostri in fata lui Dumnezeu- in zdrente? Ce nu stii, draga Elesia, este faptul ca de cele mai multe ori vesmintele preotului sunt un dar de la enoriasii care pot sa faca acest gest - cei avuti.Cat despre cersetorii care bantuie in timpul Sfintei Liturghii impietand - sunt de aceeasi parere- vii la Biserica sa participi la Sfintele Slujbe, nu sa deranjezi in mod grosolan.Stai cuminte pana la sfarsitul Liturghiei, apoi vine si milostenia. Dar ei bantuie de la o Biserica la alta, facandu-si un program din asta. Sunt destui oameni care abia se descurca. O vorba inteleapta spune- sa ne tremure banutul in mana cand il dam- exista oameni sinceri in saracia lor, dar si destui profitori.
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 20.10.2010, 19:20:34
carmina carmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.01.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Eu una cred ca adevarata problema nu sta in cate randuri de vesminte avem, ci in felul in care ne raportam noi la ele, cat de dependenti suntem de toate cele materiale, indiferent ca vorbim despre bautura, tutun sau grija peste masura fata de propriul trup, fata de proprii copii.

Dupa parerea mea, sunt lucruri care prin simpla lor atingere conduc la cresterea brusca a vanitatii : cele de care suntem constienti ca au o valoare mai mare decat cele obisnuita sau cele care nu le aflam pe toate drumurile sau, de ce nu, un lucru obisnuit pe care il capatam mai greu.

Fireste, este ideal sa nu purtam nici o grija fata de ziua de maine, dar pentru asta ni se cere nu doar o credinta puternica ci si statornicie in credinta noastra.
Reply With Quote
Vechi 28.10.2010, 14:06:33
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de carmina Vezi mesajul
Eu una cred ca adevarata problema nu sta in cate randuri de vesminte avem,
ci in felul in care ne raportam noi la ele, cat de dependenti suntem de toate cele materiale.
Adevarat.
Ce'i drept, este mai important cum ne raportam la ele, insa conteaza si ce anume purtam.

Un om duhovnicesc va incepe insa sa'si schimbe si tinuta vestimentara, chiar fara voia lui.
El nu va putea citi Vietile Sfintilor, apoi sa mearga la cumparaturi in cel mai mare Mall din oras.
De asemenea, el nu va putea citi Sfanta Scriptura, apoi sa intre pe internet, sa vada ultimele colectii de moda.

Last edited by windorin; 28.10.2010 at 14:11:46.
Reply With Quote
Vechi 28.10.2010, 15:45:28
o nestiutoare_
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Adevarat.
Ce'i drept, este mai important cum ne raportam la ele, insa conteaza si ce anume purtam.

Un om duhovnicesc va incepe insa sa'si schimbe si tinuta vestimentara, chiar fara voia lui.
El nu va putea citi Vietile Sfintilor, apoi sa mearga la cumparaturi in cel mai mare Mall din oras.
De asemenea, el nu va putea citi Sfanta Scriptura, apoi sa intre pe internet, sa vada ultimele colectii de moda.
Sunt perfect de acord:).
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare