Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 19.12.2010, 22:33:38
cristian67
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit lista pacatelor mantuitoare

  • Neinfranati la pofta duhovniceasca
  • Lacomi la a face milostenie
  • Zgarciti la a vorbi de rau
  • Barfitori de bine
  • Nepasatori la razbunare
  • Risipitori de iubire cu aproapele
  • Avari cu desfatarile lumesti
  • Impietriti la desfranare
  • Lenesi la cearta
  • Defaimatori ai gandului viclean
  • Batjocoritori ai dracestilor invataturi
  • Uratori de nedreptate
  • Neascultatori de clevetiri
  • Necredinciosi fata de minciuna
  • Necinstitori de lucruri desarte
  • Neiertatori cu patimile noastre
  • Maniosi pe toata faradelegea din noi
  • Intoleranți cu păcatele noastre,
  • Răzvrătiți împotriva tuturor ispitelor,
  • Intristați după Dumnezeu,
  • Mândrii de virtuțile celorlalți,
  • Incăpățânați în păstrarea dreptei credințe,
  • Deznădăjduiți de statornicia celor pământești,
  • Temători de dreptatea lui Dumnezeu,
  • Nepricepuți la viclenii,
  • Incapabili de a ne aminti greșelile semenilor,
  • Nestatornici în rău,
  • Dezinvolti în mărturisirea credinței,
  • Lacomi de virtuti,
  • Dependenti față de iubirea lui Hristos,
  • Extremiști în blândețe,
  • Neîncrezători în erezii și superstiții,
  • Trădători ai patimilor,
  • Neatenti la mânie,
  • Nerăbdători de a dobândi Împărăția lui Dumnezeu!
Așadar, precum ne învață Sfinții Părinți ai Bisericii, orice tendință aparent negativă din sufletele noastre poate fi transfigurată într-o sursă de virtuți creștine. Potrivit Sfinților Părinți, partea irascibilă a sufletului, pe care o utilizăm spre săvârșirea păcatului mâniei, ne-a fost dăruită de către Creatorul nostru, pentru a o folosi în practicarea virtuții curajului, iar tendința de a pofti este utilă pentru aprinderea iubirii față de Hristos. De asemenea, toate celelalte facultăți ale sufletului, pe care Dumnezeu le-a pus în ființa noastră, pot fi folosite în mod pozitiv (cu scopul împlinirii voii divine), sau în mod contrar naturii noastre (spre săvârșirea răului), în funcție de liberul arbitru al fiecăruia dintre noi.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 20.12.2010, 10:36:21
cristian67
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit galceava de cuvinte-ARSENIE BOCA

Mult necaz s-a intamplat intre oameni de pe urma neințelegerii in cuvinte. Nu toți ințeleg prin același cuvant, același lucru. Cat despre ganduri, neințelegerea e și mai mare. Urechea auzitorilor parcă ar fi o adevărată răsucitoare a cuvintelor, iar mintea, vartelniță a ideilor. S-a intamplat că lucruri clare ca lumina zilei să fie ințelese de oameni cu totul pe dos. Istoria ne stă mărturie: Cel care a avut mai mult de suferit de pe urma oamenilor, răstălmăcitori și suciți de minte, a fost Dumnezeu insuși. Orice s-ar spune, El știa să vorbească limpede; unii, insă, destul de mulți, au ințeles că le vorbește un ieșit din minte (Ioan 6, 60), un indrăcit (Matei 12, 24), un hulitor de Dumnezeu (Matei 26,65). De aceea L-au și osandit la moarte.
Primejdia, care nu s-a isprăvit, are și o formă intoarsă. Mulți, in zilele noastre, zic că cinstesc pe Dumnezeu hulindu-I crucea, sfinții, Biserica, Tainele, și, intrucat S-a făcut și om adevărat, și pe Sfanta Sa Maică (Apocalipsa 12, 13-17). Aceștia fac același lucru, adică II osandesc la moarte.
La galceava se incaieră și următoarele perechi de termeni: sufletul cu trupul, rațiunea cu instinctul, știința cu credința, sau mai binezis, neștiința cu credința. Iar cu Dumnezeu se galcevesc făpturile Sale: ingerul căzut și omul decăzut.
La randul său, omul decăzut, cată vreme stăruie in decăderea sa, inseamnă că nu vrea să priceapă deosebirea intre virtute și păcat, ci, după mintea lui, totul e natură și nimic mai mult. Ce nu vede, nu există. Dumnezeu, nemurire, inviere, judecată, diavol și iad, - astea-s vorbe de amețire a minții, bune pentru proști. (Deși nu știu cum s-ar părea la minte omul care, nărăvit să judece așa, ar sta impotrivă, zicand de pildă despre piramidele Egiptului că nu există, fiindcă nu le-a văzut el!)
Da, el e măsura lumii; nu știam. Oare cine-1 ține din umbră, că cele pămantești le crede - de vreme ce nu s-a răsculat nimeni impotriva piramidelor Egiptului - pe cand cele cerești și veșnice nu vrea să le primească?
Dar felul ăsta de oameni, nu cred nici ce văd; vederea lor nu plătește nimic. Mai mult s-ar folosi să fie orbi, decat orbi fără să știe și să se țină că văd. Din nefericire asta e tragedia in care se cufundă mulțime de oameni, dar mai cu deosebire oamenii mărginași in știință și crescuți unilateral in cunoștințe. Nu e bine așa, ci precum urmărim o armonie intre facultățile sufletești, tot așa trebuie să urmărim o armonie și intre cunoștințele din cat mai multe domenii, precum și o sinteză a acestora cu viața. Multă știință apropie pe om de Dumnezeu, puțină știință il indepărtează și de știință și de Dumnezeu. Iar omul atata prețuiește cată apropiere de Dumnezeu și-a caștigat in sine. Dumnezeu i-a dat o valoare mare, insă trebuie și el să și-o caștige. Dar dacă nu vrea, Dumnezeu nu are nici o vină.
Știința, filosofia, medicina și celelalte discipline ale preocupărilor omenești, chiar și dreptul, care pune crucea pe masa de judecată, toate la un loc nu pot să dovedească, nici că există Dumnezeu, nici că nu există. Toate aceste discipline ale științei sunt insă folositoare cand iși cunosc marginile și cand nu trec intr-o altă zonă a existenței, unde nu au competență și nici mijloace de cercetare.
In știință e savantul care sondează necunoscutul prin teorii și le verifică pe urmă, dacă aduc lumină și corespund realității sau ba. Savantul se ajută de teorie, teoremă, noțiuni, experiențe, concluzii, care formează o bază pentru noi cercetări. Adevărul lucrurilor, insă, e mult mai mult decat atata; depășește măsurile omului. Revelația n-are a ține pas cu vremea; nu e cazul adaptării Bisericii la spiritul timpului intrucat toate științele trebuie să ajungă la ce a revelat Dumnezeu.
In credință, in religie este sfantul, care are alte mijloace de aflare a adevărului. Lui i se revelează, i se descopere o lume mai mare, temelia lumii acesteia. In cunoștința lui, nu are teorii, nici aparate, ci e angajată viața lui. Sfantul nu cercetează. Viața lui curată e mijlocul de cunoaștere a unei realități pe care cercetătorul savant n-o poate prinde niciodată.
Știința nu angajează viața, de aceea nici n-o poate pricepe și nici n-o poate crea.
Sfințenia insă tocmai viața o angajează. Iar sfantul desăvarșit, care și-a angajat viața și a arătat că o poate și crea, inviind morți și tăcand ochi unde nu erau1, e singur Iisus. De ce oare nu-L recunoaște medicina? Ba nici măcar nu-L pomenește.
Poate fiindcă Iisus e de-o mărime uluitoare, care ar pricinui spaimă migălelii omenești.
De aceea, in interesul cunoașterii vieții și sub unghiul vremelniciei și sub al veșniciei – lucru care depășește puterea și cunoștința omenească - a venit la noi Dumnezeu insuși și ne-a spus cele de dincolo de știință, de filosofie și de medicină, oricat s-ar desăvarși acestea.
Credința are revelația cu care omul credinței nu se tocmește. Dumnezeu ne insoțește mereu și, pe măsură ce-L cunoaștem, viața noastră biologică și psihologică se străbate tot mai tare de adevăr și de lumina cunoștinței. Asta e ceea ce posedă credinciosul printr-o cale mult prescurtată, cunoștința pe care savantul n-o poate prinde prin știință, ci numai dacă și-a impins știința pană la toate marginile și i-a recunoscut neputința.
Dumnezeu se revelează smereniei.
Deci, dacă e să ințelegem și să folosim ceva, să incetăm galceava.
Drept aceea incerc o lămurire armonioasă a unei porunci a lui Dumnezeu, porunca a șaptea - o problemă de biologie - cu cele cateva cunoștințe ce mi s-au intamplat la indemană. Porunca aceasta e o măsură preventivă a lui Dumnezeu, prin care vom dovedi că urmărește stăvilirea degenerării, a stricăciunii și a toată jalea făpturii omenești.
(Pr. Arsenie Boca - Cararea Imparatiei)
Reply With Quote
  #3  
Vechi 04.01.2011, 14:18:01
cristian67
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Cararea imparatiei-ARSENIE BOCA

,,Cata vreme mergem in voia valurilor,in voia firii povarnite spre pacat,n-avem nici o lupta,nu ne trezim din cursele vrajmasului;stam de buna credinta ca mergem bine,ne ispravim zilele in fericire si coboram cu pace la iad!Dar de indata ce aflam ce inzestrare avem si ne trezim spre ce trebuie sa fim,puterile iadului vor sari sa ne ceara socoteala ptr. nesupunere.Dar nu vor sari cu toata urgia rautatii,ca nu ne lasa DUMNEZEU,ci cu viclesuguri si curse,cu minciuni si infricosare si cu alte nemaipomenite zavistii.Pe de alta parte,se vor folosi de unele de-ale lor,oameni amagiti de ei,care le-ar face toate ce-i invata dracii-daca ar fi dupa ei.De aceea zice inteleptul:Fiule,cand vrei sa te apropii sa slujesti Domnului,gateste sufletul tau spre ispite''
Reply With Quote
  #4  
Vechi 04.01.2011, 14:21:34
cristian67
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Baudelaire

,,orice opera mare si severa nu se poate incrusta in amintirea oamenilor si nici nu-si poate cuceri locul in istorie,fara impotriviri crancene.oamenii nu stiu cu ce rabdare si indarjire a inzestrat preovidenta pe cei carora le-a incredintat o misiune.''
Reply With Quote
  #5  
Vechi 04.01.2011, 14:33:31
cristian67
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Cararea imparatiei-ARSENIE BOCA

Sfintii Parinti au zis ca singura noastra avutie cu adevarat sunt pacatele.DUMNEZEU a facut faptura,iar faptura a facut pacatul.Omul a putut sa faca ceea ce DUMNEZEU nu poate,adica raul.Faptul ca cei pacatosi sunt inchisi in chinurile haosului vesnic,nu e o razbunare din partea lui DUMNEZEU,ci o consfintire a libertatii si a deciziei viciate a omului,ptr. ca acesta sa fie impreuna cu creatia sa iubita,PACATUL,in infinitul eternitatii.Pacatul,aceasta mamona nedreapta a omului,trebuie risipit,cerand iertare lui DUMNEZEU ptr. atare agoniseala,precum si ajutor ptr. a o imprastia.Preotii sunt iconomii tainelor lui DUMNEZEU,care scad ptr. semenii lor,aceasta mamonica agonisire,iertandu-le din datorie.De aceea Lucifer ridica para mare asupra lor inaintea lui DUMNEZEU,zi si noapte,si le rascoala impotriva toate urgiile impotrivirii.De aceea,avea dreptate Sfantul IOAN GURA de AUR,zicand ca,,Mi multe sunt furtunile care zbuciuma sufletul preotului,decat talazurile care bantuie marea''.Iconomii tainelor,slujitorii Sf.Liturghii,sunt si ei in masura iubirii,jertfa neincetata,arsa in lumea aceasta,ptr. mantuirea lumii.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 04.01.2011, 14:53:15
cristian67
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit parintele STANILOAIE despre lumea de dincolo

Mi-aduc aminte că cineva a convins un ateu de existența lui Dumnezeu prin simplul gest de a-i arăta stelele…Dacă nu există viață dincolo, cum de Dumnezeu ne-a dat atâtea stele în jur, miliarde de astre?Infinitatea!…Nu cumva, aceste astre sunt acele ,,lăcașuri multe” de care vorbește Sfânta Scriptură?….După acest credincios, Același Dumnezeu care a permis ca în prezent să fim șase miliarde de oameni care nu semănăm unul cu celălalt, Același are puterea – relevată tocmai prin această unitate în diversitate – de a ne da suflet călător, o misiune și după încheierea vieții pământești. Dacă finalitatea a toate este moartea cum spun necredincioșii, cum se face că suntem înconjurați de atâta viață și planetele roiesc în jurul nostru mărturisind prin mersul lor ca de ceasornic despre Creatorul lor?…
Tot în legătură cu lumea de dincolo, Părintele Stăniloae avea o vorbă. Părintele avea două nepoate călugărițe, pe care le vizita constant la Țigănești (mânăstire din Prahova). La plecare părintele le spunea mereu așa; ,,Aveți grijă că ați pierdut deja lumea aceasta, să nu cumva să o pierdeți și pe cealaltă”. Mi-aduc aminte și de vorbele excelentului pedagog George Pruteanu. Acesta mi-a mărturisit într-un intreviu următoarele: ,,Dincolo, eu cred, va fi ca la hanul spaniol..Fiecare va avea ce a adus cu el…”
Reply With Quote
  #7  
Vechi 04.01.2011, 14:53:53
NECTARIE NECTARIE is offline
Banned
 
Data înregistrării: 27.11.2010
Locație: BRASOV
Religia: Ortodox
Mesaje: 326
Implicit

Sufletul avand deci trei parti, precum s-a aratat mai inainte (caci trei sunt partile lui: ratiunea, iutimea si pofta, daca in iutime este dragoste si iubire de oameni si in pofta, curatie si neprihanire, ratiunea este luminata; iar daca in iutime este ura de oameni si in pofta desfranare, ratiunea este intunecata). Deci ratiunea atunci este sanatoasa si cumpatata si luminata, cand are afectele supuse si contempla ratiunile fapturilor lui Dumnezeu duhovniceste (curat) si e inaltata catre fericita si Sfanta Treime. Iar iutimea atunci se misca dupa fire, cand iubeste pe toti oamenii si nu are fata de nici unul dintre ei suparare sau pomenire de rau. In sfarsit pofta, cand a omorat patimile prin smerita cugetare, infranare si neavere, adica a omorat placerea trupului, dorinta dupa avutie si dupa slava trecatoare, si s-a intors spre dragostea dumnezeiasca si nemuritoare. Caci pofta spre acestea trei isi are miscarea: sau spre placerea trupului, sau spre slava desarta, sau spre castigarea de avutie. Iar prin dorinta aceasta nesocotita dispretuieste pe Dumnezeu si poruncile lui dumnezeiesti, uita de nobila sa obarsie dumnezeiasca, se salbaticeste fata de aproapele, isi intuneca ratiunea si n-o mai lasa sa priveasca spre adevar.Sfantul Ioan Damaschin
Reply With Quote
  #8  
Vechi 05.01.2011, 13:33:41
NECTARIE NECTARIE is offline
Banned
 
Data înregistrării: 27.11.2010
Locație: BRASOV
Religia: Ortodox
Mesaje: 326
Implicit

Cel ce s-a nascut orb nu vede lumina soarelui. Tot asa cel ce nu e calauzit de trezvie nu vede cu imbelsugare razele harului de sus, nici nu se va slobozi de lucrurile, de cuvintele si de gandurile rele si urate de Dumnezeu. Acesta la moarte nu va scapa liber de capeteniile tartarului. Isihie Sinaitul
Reply With Quote
  #9  
Vechi 05.01.2011, 20:02:01
cristian67
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Reply With Quote
  #10  
Vechi 06.01.2011, 13:16:28
NECTARIE NECTARIE is offline
Banned
 
Data înregistrării: 27.11.2010
Locație: BRASOV
Religia: Ortodox
Mesaje: 326
Implicit

Atentia e linistea neincetata a inimii fata de orice gand. Ea rasufla si cheama pururea si neincetat numai pe Hristos Iisus, Fiul lui Dumnezeu si Dumnezeu, si impreuna cu El se impotriveste cu barbatie vrajmasilor. Si numai Lui se marturiseste, care are toata puterea sa ierte pacatele. Dar imbracandu-se neincetat, prin aceasta chemare, in Hristos, care singur cunoaste in chip ascuns inimile, sufletul incearca in tot felul sa ascunda de toti oamenii dulceata lui si lupta dinauntru, ca nu cumva vicleanul sa faca sa inainteze rautatea lui si sa surpe, pe nebagate de seama, lucrarea cea buna.Isihie Sinaitul
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
cuvinte de folos mirelat Pocainta 1181 29.04.2017 11:47:01
Cuvinte de folos aurel1211 Resurse ortodoxe on-line 15 27.07.2012 20:07:11
Cuvant de folos pentru suflet monica.miholca Rugaciuni 0 06.02.2009 21:58:04