Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.12.2010, 11:08:22
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
Semnul Crucii a variat mult in primul mileniu.
Initial, se facea pe frunte cu degetul mare, apoi s-a facut si pe buze si pe piept de la stanga la dreapta (aceasta s-a pastrat in Biserica Romano-Catolica la citirea Evangheliei).
Mai tarziu, datorita ereziilor cu privire la natura Mantuitorului a inceput sa se faca semnul Crucii cu doua degete (natura divina si umana) de la frunte la piept, si de la stanga la dreapta.
Cu timpul s-a mai adaugat un deget, ca simbol al Sfintei Treimi, cum a ramas in Rasarit.
In Apus, in secolul al XII-lea, datorita evlaviei crestinilor la cele Cinci Rani Mantuitoare (picioarele, mainile si coasta) a inceput sa se faca cu toate cele cinci degete.

Diferenta intre catolici (stanga - dreapta) si ortodocsi (dreapta - stanga) se face datorita efectului de oglinda.
Preotul, cand da binecuvantare (atat cei rasariteni, cati si cei apuseni), face semnul Crucii de la stanga la dreapta.
In rasarit, crestinii au inceput sa imite semnul in totalitate si cand preotul/episcopul isi misca mana spre stanga, credinciosii duceau mana spre dreapta si asa s-a facut diferenta (dreapta celui din fata este in dreptul partii noastre stangi).
In Apus s-a pastrat: cand clericul ducea mana in stanga, credinciosii o duceau tot in stanga.

[din raspunsul dat pe un alt forum de un preot]
asa este. multumim pentru raspunsul concis.
Doamne ajuta.
Reply With Quote
Vechi 30.12.2010, 12:14:13
Melissa
Guest

Smile

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
asa este. multumim pentru raspunsul concis.
Doamne ajuta.
Cu placere!
Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 30.12.2010, 22:08:28
Vlad-Alexandru91 Vlad-Alexandru91 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.09.2010
Locație: București
Implicit

Până la urmă semnul Sfintei Cruci se face până la piept sau până aproape de buric? Eu am auzit ambele variante, dar acum chiar nu știu care din ele este corectă...Poate mă ajutați voi...Doamne ajută!
Reply With Quote
Vechi 31.12.2010, 10:58:10
camy_d camy_d is offline
Banned

Data înregistrării: 14.11.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Vlad-Alexandru91 Vezi mesajul
Până la urmă semnul Sfintei Cruci se face până la piept sau până aproape de buric? Eu am auzit ambele variante, dar acum chiar nu știu care din ele este corectă...Poate mă ajutați voi...Doamne ajută!
Citat:
În prealabil postat de camy_d Vezi mesajul
Ce mă enervați, unul zice să faci cruce până la piept, altul că să faci până la buric, piept, buric... și majoritatea călugări. Ba mai mult, dacă nu-ți faci cum trebuie, se bucură necuratul. Din experiența mea personală, care mi-am făcut cruce și până la piept și până la buric, am tras concluzia că oricum este bine, dar mai bine până la piept, că dacă faci o cruce prea mare poți sminti credincioșii (asta mi-a zis-o duhovnicul și am intuit-o și eu) și parcă totuși am simțit mai mult har așa. Oricum nu îmi iese crucea răsturnată, ci cu linia orizontală la mijloc.

În acest articol n-am găsit răspunsul la întrebarea lansată.

Poate te ajută răspunsul meu.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Crucea Sf. Apostol Petru vs. crucea satanica camy_d Sfintii Apostoli Petru si Pavel 19 14.04.2011 04:23:25
o curiozitate roxicka Generalitati 6 13.09.2010 17:56:18
Curiozitate... zoridezi Generalitati 18 04.06.2009 19:09:46
Curiozitate... heaven Generalitati 98 13.12.2008 15:03:52
CURIOZITATE Clausemi Generalitati 26 05.07.2008 08:54:07