![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
De vreun an mă frământă o întrebare și nu am cui s-o pun, profit de acest topic... Există diferite "diete", în funcție de ordinele călugărești, ori alte criterii? Vreau să spun există mănăstiri unde de exemplu să se mănânce carne, să se bea băuturi alcoolice, etc.?
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Monahii, în mănăstirile tradiționale, nu mănâncă carne deloc, iar în zilele obișnuite de peste an sau sărbători, care nu cad în zi de post (cu excepția sărbătorilor legate de Mântuitorul Iisus Hristos), pot mânca ouă, brânză, lactate în general (pentru mireni, se adaugă carnea). Mai există și alte perioade când există dezlegări în zilele de luni, miercuri și vineri. De asemenea, pentru mireni, uleiul se poate folosi (mai nou, de nu știu eu câte decenii sau mai mult?) în orice zi de post. (Sunt scutiți de post copii, călătorii etc., alții cu binecuvântarea duhovnicului). După știința mea, băuturile alcoolice nu au ce căuta pe la călugări. P.S. Dacă vei căuta, sigur vei găsi pe net și alte informații cu privire la postul ortodox.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
in toate minastirile din cuprinsul patriarhiei romane se bea vin sau bere in zilele de post dar cind exista o asemenea deslegare precum si in zilele de frupt(hart) in caz de munci grele fizice , pt. intarirea putina a trupului si nu pt. desfatarea cu licoarea in cauza ! Alte bauturi sunt excluse, este vorba de bauturile distilate. De asemenea se pot bea cidruri(bauturi alcolizate obtinute din diverse fructe de padure : macese, porumbe, coacaze). Despre minacre : in calugaria adevarata este interzis mincatul carnii , exceptie facind pestele care se consuma in zilele de post atunci cind este deslegare sau in zilele de frupt. Mai exista si calugaria pseudoadevarata (fals adevarata) in care se consuma chipurile doar carne de pasare sau alte minastiri in care , tot chipurile, doar putin orice fel de carne. Daca se cerceteaza cu minutiozitate minastirile in care se maninca alta carne decit cea de peste se poate sesiza , mai fin, sau mai direct necazurile care se intimpla acolo . Doresc sa vorbesc doar atit . Bine inteles ca cei care maninca carne se acopera cu tot felul de lucruri slabe cica in favoarea lor , dar este de retinut ca monahii mincatori de carne sunt cei mai putini si nu cei mai multi, adica este un accident si nu un lucru firesc.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
unele care mananca peste, doar la hram. nu stiu cum este in toate manastirile. dar pe unde am fost eu, nu se mananca carne. asta nu inseamna ca vei gasi farfuriile pline cu branza si oua, dimpotriva. singura "dieta" generala este postul. in afara de cele randuite, se tine post luni, miercuri si vineri, cand se mananca o singura data pe zi, la ora 15, bucate de post Last edited by Dumitru73; 10.01.2011 at 18:28:38. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mancarea de post care INGRASA. | AndreiM | Postul | 132 | 03.01.2018 10:22:41 |
Poza calugarilor ce au slujit cu latinii | spre_rasarit | Generalitati | 32 | 17.02.2012 23:32:08 |
Marele meu pacat: Mancarea | Mihailescu-Marin Daniel | Generalitati | 47 | 14.04.2011 12:28:54 |
"Plasul calugarilor'' | monica73 | Arta bisericeasca in general | 1 | 16.04.2010 12:35:44 |
mancarea in post este rugaciunea.atentie | yulyan | Generalitati | 0 | 15.11.2007 15:54:23 |
|