Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Vechiul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.01.2011, 23:36:47
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Am putea face, oare, o legătură între acest pasaj enigmatic și cel, la fel de enigmatic, din Noul Testament, în care Apostolul le îndeamnă pe femei să aibă capul acoperit "din cauza îngerilor" ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 23.01.2011, 23:48:12
Scotsman
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Am putea face, oare, o legătură între acest pasaj enigmatic și cel, la fel de enigmatic, din Noul Testament, în care Apostolul le îndeamnă pe femei să aibă capul acoperit "din cauza îngerilor" ?
I Corinteni 11:10.Buna intrebare,profunda abordare,lunga discutie.La fel ca si analizele pe care le am la dispozitie in acest sens.Ar fi mult de tradus.O sa fac tot posibilul sa fac o sinteza(sunt mai multe aspecte)dar as fi extrem de entuziasmat daca mai multi dintre cei de aici s-ar pronunta,din orice perspectiva doresc.
Reply With Quote
Vechi 24.01.2011, 11:48:23
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Stiu ca "fiii lui Dumnezeu" sunt urmasii lui Set (cel nascut in locul lui Abel).
Iar fiicele oamenilor sunt urmase ale lui Cain.
Este interpretarea care se gaseste si la Sfantul Ioan Gura de Aur, daca nu ma insel.
"Fiii lui Dumnezeu" erau aceia credinciosi, iar "fiii oamenilor" erau aceia trupesti.

Reply With Quote
Vechi 24.01.2011, 12:35:21
Scotsman
Guest

Implicit

1.Un argument impotriva teoriei despre ingeri ar fi in Matei 22: 30 ,,Căci la înviere, nici nu se însoară, nici nu se mărită, ci sunt ca îngerii lui Dumnezeu în cer.".Acesta abordare ar elimina ideea din Geneza 6: 2 :,,Fiii lui Dumnezeu, văzând că fiicele oamenilor sunt frumoase, și-au ales dintre ele soții, care pe cine a voit."Problema este ca in Matei 22:30 se vorbeste de ingerii din Cer si nu de ingeri cazuti.

2.Cu toate acestea ar mai fi un argument care ar putea elimina varianta ingerilor cazuti:acestia sunt fiinte spirituale,nu sunt umani si prin urmare ar fi,asa cum a observat si Chiril al Alexandriei,o unire nefireasca> ,,Îngerii oare nu sunt toți duhuri slujitoare, trimise ca să slujească, pentru cei ce vor fi moștenitorii mântuirii?"(Evrei 1:14).Insa si acest pasaj prezinta o problema daca ne uitam la Marcu 16: 5: ,,Și, intrând în mormânt, au văzut un tânăr șezând în partea dreaptă, îmbrăcat în veșmânt alb, și s-au spăimântat.". Daca acela era un inger inseamna ca pot lua si infatisare umana.

3.In favoarea variantei cu ingerii s-a sustinut argumentul pedepsei.Pentru faptele din Geneza 6:1-4 urmeza judecata din Geneza 6:5-7,care va fi drastica.Prin metoda comparativa acelasi gen de judecata drastica a avut loc si in cazul la ce era sa se intimple in Geneza 19:1-5.Stim toti ce au vroiau sa faca cei din Sodoma,nu intru in prea multe detalii.

Sunt multe posibilitati de interpretare.O posibilitate ar fi analizarea in context,adica sa se verifice,in Vechiul Testament,in ce circumstante era folosita acesta expresie si cu ce sens.Poate fi un indiciu util cu privire la intentia celui care a utilizat termenul.

Last edited by Scotsman; 24.01.2011 at 13:23:53.
Reply With Quote
Vechi 24.01.2011, 12:43:23
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Este interpretarea care se gaseste si la Sfantul Ioan Gura de Aur, daca nu ma insel.
"Fiii lui Dumnezeu" erau aceia credinciosi, iar "fiii oamenilor" erau aceia trupesti.
si uriasii cine erau?
Reply With Quote
Vechi 24.01.2011, 13:22:52
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
si uriasii cine erau?
Nu stiu... inca.

Reply With Quote
Vechi 24.01.2011, 13:28:33
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
Nu stiu... inca.
pai cum e posibil ca impreunarea omeneasca sa dea nastere la uriasi?sau o fi uriasii, viteji , numiti asa pentru statura vitejiei lor?se vb de uriasi si dupa potop...
Reply With Quote
Vechi 24.01.2011, 13:32:56
Scotsman
Guest

Implicit

Citat:
Nu stiu... inca.
Eu cred ca nu este o problema daca cineva nu poate da o solutie clara. Este greu sa dai explicatii ample acolo unde Sfanta Scriptura nu spune prea mult. Si este si riscant. Poate acesta este si mesajul (ma gandesc eu): sa intelegem morala situatiei, semnificatia ei si modul cum Cel de Sus a procedat. In acest caz putem evita greselile.Daca stiu cu exactitate(eu am inclinat o perioada spre interpretarea lui Philon din Alexandria in acest caz>interpretare alegorica) daca au fost oameni/ingeri nu stiu cat de mult ne va ajuta asta in mantuire dar o intelegere corecta a greselilor ne poate ajuta mai mult. S-ar putea ca nu detaliile sa fie importante in acest pasaj ci imaginea de ansamblu.

Last edited by Scotsman; 24.01.2011 at 13:52:36.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cand si cum se cere ajutorul oamenilor? cred_cu_adevarat Generalitati 1 21.11.2012 14:14:12
Fiii lui Dumnezeu si fiii oamenilor,... voxdei55 Generalitati 18 12.02.2010 10:47:53
Mila lui Dumnezeu si a oamenilor pentru salvarea unui copil sfantul_calinic Umanitare 0 15.10.2008 22:17:54
Nadejdea oamenilor in Dumnezeu! spinu Generalitati 7 04.05.2008 00:27:38
Care este misiunea oamenilor pe pamant? Andreea_Oana Generalitati 14 27.06.2007 14:01:51