Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Vezi rezultatele sondajului: Este legea veche abrogata?
Da 15 35,71%
Nu 22 52,38%
Nu stiu 5 11,90%
Votători: 42. Nu poti vota in acest sondaj

Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.02.2011, 14:46:51
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Psalmul 117 a fost compus fie în legătură cu celebrarea Sărbătorii Corturilor pe timpul lui Neemia (vezi Neemia 8,14-18) și deci aplică expresia "aceasta este ziua" la evenimentul acela, fie în legătură cu o zi oarecare de bucurie pe care psalmistul urma să o celebreze. În niciun caz nu se face vreo referire la o prezumtivă sărbătoare săptămânală, care culmea să mai fie și diferită de ziua sâmbetei!
Ne puteti spune de unde aveti aceste informatii referitoare la ocazia compunerii psalmului 117 ?
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 14:54:19
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz Vezi mesajul
Ne puteti spune de unde aveti aceste informatii referitoare la ocazia compunerii psalmului 117 ?
Din context și din comentariile făcute de precursori. De exemplu, versetul 24 (cel de la care a pronit disputa) a fost comentat de-a lungul veacurilor de Athanasius, Adam Clarke, Albert Barnes (susținători ai tezei duminicale); precum și de Augustin, Luther, Calvin și mulți traducători moderni (cei care resping ideea referirii la închinarea duminicală în acest verset).
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 15:09:02
Senior Member

Implicit

Citat:
Din context și din comentariile făcute de precursori. De exemplu, versetul 24 (cel de la care a pronit disputa) a fost comentat de-a lungul veacurilor de Athanasius, Adam Clarke, Albert Barnes (susținători ai tezei duminicale); precum și de Augustin, Luther, Calvin și mulți traducători moderni (cei care resping ideea referirii la închinarea duminicală în acest verset).
Va rog sa-mi citati surse mai apropiate de secolul lui Neemia, sau macar de secolul apostolic. Cei citati de dvs. au trait la prea multe secole dupa Hristos ca sa poata sa fie de vreun real folos.
Chiar dvs. ati spus ca va practicati credinta , citez:
Citat:
pe baza Scripturii, așa cum ne-a învățat Hristos (Ioan 5,39). Desigur aveam la îndemână VT, în plus îi aveam în viață pe sfinții apostoli care propovăduiau doar învățătura curată a lui Hristos fără imixtiuni păgâne. Iar doar peste câțiva ani, aveam la îndemână și celelalte scrieri ale Scripturii: epistolele lor și Evangheliile.
Deci, eu unul nu ma pot lasa in baza celor citati de dvs., fiindca nu ei au scris vreo carte din Biblie, nu ei au fost apostolii. Daca cunosterea invataturii crestine la dvs. incepe cu Athanasius, Adam Clarke, Albert Barnes, Augustin, Luther, Calvin și mulți traducători moderni, atunci cred ca tocmai v-ati contrazis in privinta invataturii curate a lui Hristos si a apostolilor.
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 15:27:42
Banned

Implicit

Citat:
Va rog sa-mi citati surse mai apropiate de secolul lui Neemia, sau macar de secolul apostolic. Cei citati de dvs. au trait la prea multe secole dupa Hristos ca sa poata sa fie de vreun real folos.
Chiar dvs. ati spus ca va practicati credinta , citez:

Deci, eu unul nu ma pot lasa in baza celor citati de dvs., fiindca nu ei au scris vreo carte din Biblie, nu ei au fost apostolii. Daca cunosterea invataturii crestine la dvs. incepe cu Athanasius, Adam Clarke, Albert Barnes, Augustin, Luther, Calvin și mulți traducători moderni, atunci cred ca tocmai v-ati contrazis in privinta invataturii curate a lui Hristos si a apostolilor.
Mă puneți să aduc dovezi irelevante de la niște autori în definitiv irelevanți. Pentru mine contează principiul scripturistic. Iar aceasta (Scriptura) nu conține (nici în context, nici în subtext) vreo referire cu privire la "porunca duminicală". Aceasta este inexistentă pentru mine și pentru Scriptură. Dacă aveți vreo dovadă contrarie, sunteți liber s-o aduceți, însă nu mai veniți cu plăsmuiri de genul "aceasta este ziua"! Evreii (din timpul lui Moise, Neemia, ori Hristos) nu au serbat niciodată prima zi a săptămânii. E absurd ce pretindeți dvs.!
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 16:10:47
Senior Member

Implicit

Citat:
Mă puneți să aduc dovezi irelevante de la niște autori în definitiv irelevanți. Pentru mine contează principiul scripturistic. Iar aceasta (Scriptura) nu conține (nici în context, nici în subtext) vreo referire cu privire la "porunca duminicală". Aceasta este inexistentă pentru mine și pentru Scriptură. Dacă aveți vreo dovadă contrarie, sunteți liber s-o aduceți, însă nu mai veniți cu plăsmuiri de genul "aceasta este ziua"! Evreii (din timpul lui Moise, Neemia, ori Hristos) nu au serbat niciodată prima zi a săptămânii. E absurd ce pretindeți dvs.!

D-le, eu nu am pretins nimic si nu am venit cu nici o asertiune legata de duminica. Unde vedeti aceasta in intrebarile mele ?
Cu ce plasmuire am venit eu ?? Nu cumva ma identificati cu alt user ??

Eu doar voiam sa lamuresc aspecte legate de Biblie.
Si daca e vorba de plasmuiri... nu cred ca eu sunt cel care renunta brutal la proprii martori ai afirmatiilor facute pe topic.
Dvs. mai intai veniti cu o lista de nume ca sa va argumentati un raspuns, apoi spuneti ca acea lista nu are nici o relevanta. Eu ce sa inteleg ? ca ce era valabil acum 3 ore nu mai e valabil la ora asta ?
Ca pana la ora 12 era relevant Luther pt. dvs, iar la ora 16 nu mai este ?
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 23:24:16
Banned

Implicit

Citat:
D-le, eu nu am pretins nimic si nu am venit cu nici o asertiune legata de duminica. Unde vedeti aceasta in intrebarile mele ?
Cu ce plasmuire am venit eu ?? Nu cumva ma identificati cu alt user ??

Eu doar voiam sa lamuresc aspecte legate de Biblie.
Si daca e vorba de plasmuiri... nu cred ca eu sunt cel care renunta brutal la proprii martori ai afirmatiilor facute pe topic.
Dvs. mai intai veniti cu o lista de nume ca sa va argumentati un raspuns, apoi spuneti ca acea lista nu are nici o relevanta. Eu ce sa inteleg ? ca ce era valabil acum 3 ore nu mai e valabil la ora asta ?
Ca pana la ora 12 era relevant Luther pt. dvs, iar la ora 16 nu mai este ?
E adevărat că nu dumneavoastră ați venit cu argumentul Psalmului 117, însă sistematic m-ați luat la bani mărunți că "de unde am informațiile", că de ce nu vin cu surse mai vechi, etc. Mă iertați dacă v-am supărat cu probe extrabiblice. În aceeași idee pentru mine, acești autori și aceste lucrări sunt irelevante în raport cu ceea ce spune Biblia și nu ce spune Sfânta Tradiție din care v-ați fi așteptat să vă citez informațiile legate de Ps.117. În fine, se pare că iar v-am supărat și-mi cer iertare.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Iudeii si legea veche lore86 Iudaismul 5 19.05.2016 17:33:43
Icoana foarte veche. heyladies Pictura si Sculptura Bisericeasca 5 16.10.2010 22:35:02
icoana veche catalinabalhui Pictura si Sculptura Bisericeasca 1 15.06.2009 08:57:02
O rugaciune foarte veche ARHANGHELUL Rugaciuni 17 07.01.2007 17:28:33
Legea atractiei CM Generalitati 9 25.11.2006 15:59:58