![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
În același timp, grație lui Cristos și Bisericii sale, pot obține mântuirea cei care, fără vina lor, nu cunosc evanghelia lui Cristos și Biserica sa, însă îl caută cu sinceritate pe Dumnezeu și, sub impulsul harului, se străduiesc să împlinească voința sa cunoscută prin glasul conștiinței. Botezul este necesar pentru mântuire pentru cei cărora le‑a fost vestită evanghelia și care au posibilitatea de a cere acest sacrament. Deoarece Cristos a murit pentru mântuirea tuturor, se pot mântui, fără Botez, și cei care mor pentru cauza credinței (Botezul sângelui), catehumenii și toți cei care sub impulsul harului, fără a‑l cunoaște pe Cristos și Biserica, îl caută cu sinceritate pe Dumnezeu și se străduiesc să împlinească voința sa (Botezul dorinței). Cât privește copiii morți fără Botez, Biserica, în liturgia sa, îi încredințează milostivirii lui Dumnezeu. Last edited by Erethorn; 04.02.2011 at 18:26:59. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
As adauga ca sf. Grigorie de Nissa scrie in cartea lui despre Pruncii morti inainte de vreme ca ajung in rai. De fapt, nici nu isi pune problema! Pentru el este clar ca ajung acolo. Se intreaba numai de ce Dumnezeu creaza unele persoane care nu sunt destinate sa traiasca pe lumea asta, si cum anume isi dezvolta ei facultatile fara trup. Este adevarat ca Bisreica se fereste in rest sa afirme clar ce se intampla cu pruncii nebotezati, dar nu din cauza ca ar crede ca ajung in iad (sau nu ajung nicaieri) se grabeste sa boteze copiii. De altfel , in primele secole , crestinii se botezau la varsta matura. Sigur, un copil nebotezat nu face parte din comunitatea Bisericii asa cum o stim noi pe pamant, nu este deci respnsabila Biserica diret pentru el, si de aceea nu se inmormanteaza.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
-cei nebotezați care au murit înainte de începutul misiunii publice a Bisericii, adică înainte de ziua Cincizecimii vor fi judecați numai în baza faptelor lor și a legii morale naturale, care este sădită de Dumnezeu în inima omului. Dacă au fost drepți, în perioada petrecută între momentul judecății lor (care are loc imediat după moarte) și momentul Înălțării Domnului nostru Isus au stat într-un loc (sau stare) numită Limbul Patriarhilor în care, deși au fost lipsiți de vederea lui Dumnezeu, nu au fost lipsiți de fericirea naturală. După Înălțare, sufletele lor au ajuns la Cer, unde s-au bucurat, se bucură și se vor bucura mereu de Lumina cea Neînserată. În aceeași categorie intră și cei nebotezați, care au murit ulterior Cincizecimii, dar la care nu au ajuns cuvintele Evangheliei, cu singura deosebire că, în cazul lor, nu mai vorbim de Limbul Părinților, ci de Rai, Purgatoriu sau Iad. Astăzi, cred că puțini nebotezați din această categorie mai sunt. situație. În orice caz, nu veți găsi niciun catehism catolic (și niciun catehism ortodox) care să susțină că acei copii care mor nebotezați ajung în rai. Este o speranță, putem spera că ar exista o posibilitate pe care Cristos nu a dezvăluit-o Bisericii Catolice, dar nu putem spune că asta credem, e împotriva Crezului însuși ("Cred într-un Botez spre remisiunea păctelor"). Dacă îmi găsiți un catehism al unei Biserici apostolice care să afirme că cei care mor nebotezați înainte de vârsta înțelegerii ajung în rai, mănânc cartea.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pe de alta parte, se afirma clar ca cei nebotezați, chiar și astăzi, pot ajunge în Rai. Citat:
Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Pe de altă parte, magisteriul mai vechi a afirmat (inclusiv prin documente papale) că nebotezații ajung în iad. Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Din fericire, prin această ultimă constatare ați dat, cu anticipație, răspunsul cuvenit (așa cred eu) la întrebările mele de mai sus. Aici stă toată frumusețea și Adevărul creștinismului. |
|
||||
|
||||
![]()
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
![]() Practic, speranța noastră este că Isus a evitat să spună întregul adevăr atunci când a spus că nu se vor mântui cei care nu vor renaște din apă și din duh. Citat:
Ioan 3, 5 "De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu." El face distinctie intre Rai si Imparatia Lui Dumnezeu, daca suntem atenti la dialogul de pe Cruce: Luca 23 42. Și zicea lui Iisus: Pomenește-mă, Doamne, când vei veni în împărăția Ta. 43. Și Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ție, astăzi vei fi cu Mine în rai. Deci se pare ca talharul s-a mantuit, insa nu a ajuns in Imparatia Lui Hristos, ci in Rai. Pentru ca in Imparatia Cerurilor ajung numai cei desavarsiti, cei nevinovati ca pruncii, cei saraci in pacate. Se face confuzie intre Imparatia Cerurilor si Rai. Sau se spune ca Raiul face parte din Imparatia Cerurilor. Daca ar fi asa, atunci sa-mi spuneti mie cine va ajunge acolo daca Hristos ne spune atat de clar: Luca 7, 28 Între cei născuți din femei, nimeni nu este mai mare decât Ioan; dar cel mai mic în împărăția lui Dumnezeu este mai mare decât el. Iar cuvantul Mantuitorului este adevarat. Mai mult, in cele noua Fericiri ni se spune ca pamantul va fi mostenit de catre cei blanzi. In Apocalipsa lui Ioan i se reveleaza ca va fi un Cer nou si un Pamant nou, facand distinctie intre aceste doua spatii existentiale. Deci treaba este mai complicata decat pare la prima vedere. Desavarsirea si vederea Lui Dumnezeu față catre Față este mult mai mult decat mantuirea, mantuire inteleasa ca o izbavire de duhurile rele care ne leaga si de care suntem legati prin lanturile pacatelor. Iar daca o parte din ingerii decazuti au fost aruncati pe pamant amestecandu-si interesele cu oamenii (ceilalti au ajuns direct in Iad), pe pamantul cel nou nu vor mai avea acces fiind izolati pentru totdeauna in imparatia lor cea intunecata, unde se vor manifesta in voie impreuna cu cei care le-au impartasit filosofia existentiala.
|
||||
|
||||
![]()
E și comic și trist să constat că distincția dintre purgatoriu și rai/iad este considerată heterodoxă, în schimb distincția de acest fel, între împărăția lui Dumnezeu și rai este considerată ortodoxă.
|
|||
|
|||
![]()
Ce frumos! Asta mi-a placut foarte mult. Este citat din clasicii in viata (MD) sau altcineva? ;-)
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Exista o rugaciune care o putem zice inainte de a citi din Sfanta Scriptura? | mela me | Rugaciuni | 6 | 10.04.2014 20:28:30 |
Sfanta Scriptura | EDI | Despre Sfanta Scriptura | 0 | 09.06.2008 14:19:49 |
Sfanta Scriptura | danyel | Despre Sfanta Scriptura | 22 | 12.11.2007 23:39:18 |
Sfanta Scriptura | Dodi | Despre Sfanta Scriptura | 6 | 24.03.2007 03:27:38 |
|