![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Am scris ca au repudiat SURSA in care s-a formulta aceasta notiune, adica ceea ce numesc ortodocsii Sfanta Traditie, cand s-a statutat "sola Scriptura" ca izvor al teologiei. Se pare ca desi folosim acelasi vocabular, aceeasi morfologie si aceeasi sintaxa, vorbim totusi limbi diferite... din moment ce eu am scris ca Luther & co. au repudiat o sursa si dvs. cititi ca au repudiat o Sfanta Treime... Citat:
Am zis eu ca inspiratia ne vine din interiorul nostru ??? Cine sunt acei "ceilalti" ? Va e jena sa spuneti ca sunt sfintii Bisericii ortodoxe ? Citat:
Imi place ideea de "nuda Scriptura", dar asta nu face lucrurile mai clare. Protestantismul a respins continuitatea apostolica a ierarhiei sacramentale, spunand ca toti credinciosii au acelasi nivel ierarhic in comunitate (biserica) : preotia universala. Iar aceasta ierarhie sacramentala este atat de legata de Sfanta Traditie, incat nu se pot separa una de cealalta... asa cum nu separati dvs. Sfanta Treime in 3 divinitati... Pentru ca acea Sfanta Traditie nu e vazuta de ortodocsi ca o carte de teologie, ci ca modul de existenta al Bisericii crestine. (daca tot mi-ati citat teologi din secolul 4, va citez si eu unul din secolul 2: Sfantul Ignatie Teoforul. Are niste epistole ... scrise in anul 107... cand nici nu se definitivase canonul NT...) Dar acei sfinti teologi citati de dvs. au exercitat autoritatea lor cand au statutat expresia de Sfanta Treime tocmai pe baza faptului ca erau episcopii Bisericii, iar nu simpli "preoti universali". Si lumea crestina a admis aceasta doctrina a trinitatii de tip 3=1 si 1=3 pe baza faptului ca asa au stabilit ierarhii, iar nu fiindca tot crestinul a inteles pe deplin dogma trinitara. Citat:
Deci, nu omul interpreteaza Scriptura... Citat:
Daca da, pentru mine, e ca si cum ati apela la autoritatea lui Mahomed in materie de crestinism.. Caci in Biblie scrie ca toata credinta crestina sta sau cade odata cu invierea... cu REALITATEA invierii. Cine o contesta, nu mai are ce sa spuna mai mult despre restul crestinismului Pai, CUI i-a fost revelat conceptul de Sfanta Treime ? Tora i-a fost revelata lui Moise, evangheliile le-au fost revelate lui Ioan, Marcu, Matei si Luca... etc. Bun, poate fi definit de oameni, de acord ! Dar cine l-a definit prima data ? Doar nu a aparut spontan, revelat simultan pentru tot crestinul, precum va fi aparitia pe cer a Fiului Omului ?(conform evangheliei dupa Matei). |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Saptamana Patimilor | admin | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 71 | 04.05.2013 16:00:01 |
Prima Duminica dupa Pasti? | georgeval | Diverse Sarbatori | 4 | 09.05.2011 16:24:33 |
Saptamana branzei | florinrusu | Nunta | 5 | 20.02.2009 09:14:12 |
Prima ninsoare!... | silverstar | Generalitati | 9 | 24.11.2008 17:49:12 |
Saptamana Patimilor | iosif | Din Noul Testament | 21 | 23.04.2008 12:56:11 |
|