Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.02.2011, 09:01:15
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu stiu ce e cu sinodala 1914, bine ca nu ne dati Biblia in limba papuasa.
În calitate de ortodox ar trebui să știți. Și mă limitez în limba română, nu în papuașă. Dacă veți pricepe mai bine în papuașă, o să fac efortul pentru dumneavoastră.
Reply With Quote
Vechi 10.02.2011, 09:33:58
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
În calitate de ortodox ar trebui să știți. Și mă limitez în limba română, nu în papuașă. Dacă veți pricepe mai bine în papuașă, o să fac efortul pentru dumneavoastră.
In 1914 au tradus ca sa inteleaga tot poporul, nu stiau ca o sa apara unii care tin sarbatorile evreiesti. Deci voi nu stiati ca Sambata nu are cum sa fie scrisa in Vechiul Testament, pentru ca nu aparusera romanii sa inventeze zeul Saturn? Sa nu-mi spui ca din cauza asta ati devenit adventisti, crezand ca acolo scrie sambata? Sau stiati astea, dar ati scris ca poate unii nu inteleg?
Reply With Quote
Vechi 10.02.2011, 10:10:32
Banned

Implicit

Citat:
In 1914 au tradus ca sa inteleaga tot poporul
Să înțeleg că în 2002 au tradus ca să nu înțeleagă tot poporul?

Citat:
nu stiau ca o sa apara unii care tin sarbatorile evreiesti.
Cam cusută cu ață albă explicația... și în 1914 existau păzitori ai sâmbetei (chiar și în afară de evrei).

Deci voi nu stiati ca Sambata nu are cum sa fie scrisa in Vechiul Testament, pentru ca nu aparusera romanii sa inventeze zeul Saturn? Sa nu-mi spui ca din cauza asta ati devenit adventisti, crezand ca acolo scrie sambata? Sau stiati astea, dar ati scris ca poate unii nu inteleg?[/quote] Pentru clarificare, mitul zeului Saturn este chiar mai vechi decât romanii, își are originea (ca și închinarea la Soare) în vechiul Babilon. Deci înainte de Moise și scrierea VT. Iar problema de fond nu este denumirea de "sâmbătă", ci faptul că aceasta e ziua a șaptea - zi sfințită și binecuvântată de Dumnezeu încă de la Creație.
Reply With Quote
Vechi 10.02.2011, 10:50:17
Senior Member

Implicit

Citat:
Să înțeleg că în 2002 au tradus ca să nu înțeleagă tot poporul?
Cam cusută cu ață albă explicația... și în 1914 existau păzitori ai sâmbetei (chiar și în afară de evrei).
Nu, au tradus cum scrie, adica Sabbath, ziua odihnei, nu Sambata, care e un cuvant doar romanesc.
Or fi fost vreo 2-3 pazitori din astia de-ai lui Miller si in 1914.
[QUOTEtricesimusquintus;335599]Pentru clarificare, mitul zeului Saturn este chiar mai vechi decât romanii, își are originea (ca și închinarea la Soare) în vechiul Babilon. Deci înainte de Moise și scrierea VT. Iar problema de fond nu este denumirea de "sâmbătă", ci faptul că aceasta e ziua a șaptea - zi sfințită și binecuvântată de Dumnezeu încă de la Creație[/quote]
Zei au fost d emult al multe popoare, dar la babilonieni corespondentul se numea Nimib, eu ziceam de denumirea de Saturn. Da, in ziua a saptea S-a odihnt Domnul, iar alta e ziua data lui Moise, ziua in care mana n-a mai cazut. Nu scrie niciunde ca e aceeasi zi.
Reply With Quote
Vechi 10.02.2011, 15:57:25
Banned

Implicit

Citat:
Or fi fost vreo 2-3 pazitori din astia de-ai lui Miller si in 1914.
La 1914 nu mai erau păzitori de-ai lui Miller. Cultul AZȘ se înființase încă de la 1863.

Citat:
Da, in ziua a saptea S-a odihnt Domnul, iar alta e ziua data lui Moise, ziua in care mana n-a mai cazut. Nu scrie niciunde ca e aceeasi zi.
Nu de mult am dat textele veterotestamentare ce confirmă că e aceeași zi. Dacă e "Sâmbăta Domnului Dumnezeului tău" (cea din porunca a IV-a), nu poate fi o altă zi, mai ales că porunca face referire chiar la odihna lui Dumnezeu de la Creație.
Reply With Quote
Vechi 10.02.2011, 20:40:39
Senior Member

Implicit

Citat:
La 1914 nu mai erau păzitori de-ai lui Miller. Cultul AZȘ se înființase încă de la 1863.
Eu m-am referit la Romania, ca despre Biblia de aici vorbeam.
Citat:
Nu de mult am dat textele veterotestamentare ce confirmă că e aceeași zi. Dacă e "Sâmbăta Domnului Dumnezeului tău" (cea din porunca a IV-a), nu poate fi o altă zi, mai ales că porunca face referire chiar la odihna lui Dumnezeu de la Creație.
In primul rand nu ar rost sa folosim sambata, care e un cuvant romanesc. Cel mult Sabbath, care inseamna zi de odihna. Apoi "a saptea" nu indica o zi anume ci un numeral ordinal, e clar pentru oricine. Iar in expresia la care faci referire este vorba de ziua de odihna pe care a dat-o lui Moise, adica aceea sa fie ziua de cinstire a Domnului. Nu scrie niciunde ca aceea este ziua de la creatie si nici nu ar putea scrie, nimeni nu stia de saptamana pe vremea aceea. Ei calculau doar lunile, in functie de Luna. De aceea unele sarbatori sunt fixe, in functie de luna.
A saptea zi, asa cum apare prima data in pustiu, este ziua a saptea de cand Dumnezeu le-a dat mana, asa scrie in Iesirea.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 09:46:44
Banned

Implicit

Citat:
In primul rand nu ar rost sa folosim sambata, care e un cuvant romanesc. Cel mult Sabbath, care inseamna zi de odihna.
OK, vă propun o formulă de compromis: "sabatul zilei a șaptea". Aceasta o diferențiază și de sabatele ceremoniale (cele 7 sărbători ale anului iudaic, ce nu cădeau neapărat în zile de sâmbătă) și de "ziua lui Saturn".

Citat:
A saptea zi, asa cum apare prima data in pustiu, este ziua a saptea de cand Dumnezeu le-a dat mana, asa scrie in Iesirea.
Serios? Aici găsim dovada clară că evreii (în ciuda veacurilor de robie), știau ce este Sabatul. Cu o săptămână înainte de a primi porunca Sabatului la Sinai, Moise le zice legat de mană că "mâine este Sabatul" Ieșirea 16,25. La care evreii ar fi trebuit să întrebe "dar ce este ăla Sabat?" (și încă "Sabatul în cinstea Domnului" - nu în cinstea Exodului). De la acel moment, sâmbăta ar fi trebuit să se numească "ce este ăla Sabat", după modelul manei (man-hu - ce este asta?).

Mai mult decât atât, după ce unii au cules mană și în Sabat, Dumnezeu exclamă: "Pînă cînd aveți de gînd să nu păziți poruncile și legile Mele?" (vers.25) Acum întreb și eu ca un țăran prost ce sunt: care porunci și care legi? Că nu ajunseseră încă la Sinai... Oare nu era vorba despre aceleași legi și porunci păzite de Avraam cu sute de ani mai înainte (Facerea 26,5)?

Last edited by tricesimusquintus; 11.02.2011 at 09:49:34.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 19:05:45
crocomau crocomau is offline
Banned

Data înregistrării: 08.02.2011
Implicit

Citat:

In primul rand nu ar rost sa folosim sambata, care e un cuvant romanesc. Cel mult Sabbath, care inseamna zi de odihna. Apoi "a saptea" nu indica o zi anume

Chiar dvs. pe topicul "Sabat" ati postat acest link ortodox:
http://www.resurse-ortodoxe.ro/carti.../despre-sabat/

Copiez ce scria chiar la inceput:

"Ziua a saptea a fost numita sabat (= sambata). Cuvantul “sabat” inseamna odihna, caci in ea “s-a odihnit Dumnezeu de toate lucrurile Lui”( Facerea II, 2.), dupa cum spune dumnezeiasca Scriptura."

Sper ca sunteti de acord cu postarea dvs.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Saptamana Patimilor admin Sfintele Pasti - Invierea Domnului 71 04.05.2013 16:00:01
Prima Duminica dupa Pasti? georgeval Diverse Sarbatori 4 09.05.2011 16:24:33
Saptamana branzei florinrusu Nunta 5 20.02.2009 09:14:12
Prima ninsoare!... silverstar Generalitati 9 24.11.2008 17:49:12
Saptamana Patimilor iosif Din Noul Testament 21 23.04.2008 12:56:11