Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.04.2011, 17:32:21
moldoveanu's Avatar
moldoveanu moldoveanu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Mie mi se pare dubioasa aceasta hotarare si nu cred ca pot intelege clar toate urmarile care vor veni in timp. Am sarbatorit secole de-a randul Duminica ca fiind a saptea zi si acum brusc nu mai e bine. O sa se mantuiasca crestinii mai usor acum? Putin probabil. Vor veni mai multi necredinciosi spre biserica? Nu prea cred. Si atunci pentru ce a fost adoptata aceasta hotarare?
Care sunt acele schimbari care se urmaresc si pe care nu le pot eu vedea?
Sau sunt eu paranoic? Vrem sa ne apropiem de Vest, dar Vestul unde merge? La ei chiar in acest moment se intampla o decrestinizare masiva a societatii. Ne alaturam si noi lor pe acest drum?
Vechi 13.04.2011, 18:50:02
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Implicit

Mai intai: expresia biblica referitoare la ziua Invierii este "prima zi a saptamanii" sau "ziua intai a saptamanii", fiindca numele de "duminica" sau "kyriake hemera" nu exista pe atunci. La evrei, zilele nu aveau nume, ci erau denumite cu numerale ordinale. Ziua odihnei, sau sabatul, corespundea cu sambata de azi.

Faptul ca in calendarul ortodox apare linia de demarcatie deasupra duminicii in loc sa apara sub ea nu schimba nimic in randuiala de sarbatoare.
In Biserica Greciei si in Biserica Rusiei saptamana din calendar incepe cu duminica. Biserica Romaniei nu a facut decat sa adopte aceeasi punere in pagina.

Dincolo de orice speculatii legate de ziua a saptea, saptamana liturgica ortodoxa incepe cu duminica. Prima duminica din Evangheliar este duminica Invierii, si toata randuiala citirii din Evanghelie la Sf. Liturghie urmeaza acest tipic: ziua de duminica deschide saptamana liturgica, evanghelia care se citeste duminica fiind prima de pe pagina saptamanii respective, apoi in continuare sunt evangheliile de luni, marti, miercuri, etc. pana sambata. dupa sambata, restul paginii ramane gol si se incepe o noua pagina cu duminica.

Calendarul ortodox este alcatuit pe structura liturgica, iar nu pe considerente de numerale cardinale sau ordinale. Daca saptamana este deschisa de o duminica, atunci duminica figureaza in capul acelei saptamani. Ca zi liturgica, este prima din saptamana, ca zi de odihna este a saptea.
Sfintii parinti vorbesc despre duminica si ca despre "ziua a opta" _ pentru unii , sminteala, pentru altii, nebunie. Dar este cea mai frumoasa consideratie teologica referitoare la indumnezeirea timpului IN HRISTOS.
Noi, crestinii, trebuie sa tinem cont ca raportam totul la Hristos. Fara El, ceea ce este sapat in litere pe piatra este slujire spre moarte ( 2 Corinteni).

Adventistii (si altii) rezolva problema ca la tribunal. Noi o rezolvam ca la Invierea lui Hristos.
Reply With Quote
Vechi 26.04.2011, 00:31:49
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Iisus,Fiul lui Dumnezeu ,care s-a odihnit in a saptea zi a creatiei de lucrarile Sale,s-a odihnit mai apoi,la implinirea vremii,in ziiua de sabbat (sambata) ,s-a odihnit in moarte,si a inviat duminica,in prima zi a saptamanii.De aceea duminica devine noua zi a Domnului,zi in care sarbatorim moartea mortii,deci si moartea vechii orinduieli a sabbatului.
Acestea nu se pot intelege decit prin Traditie si prin duh,si traind bucuria Invierii.In Biblie doar sunt prefigurate.Nu afirmate explicit dar nici infirmate.
Reply With Quote
Vechi 25.02.2013, 16:35:00
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mirela0110 Vezi mesajul
in calendarul ortodox am observat cred ca cu totii ca prima zi din saptamana este duminica. si au fost discutii ca sa se modifice aceasta, adica prima zi din saptamana sa fie duminica... adica sa lucrez duminica? nu stiu eu am crescut cu ideea ca duminca este zi Sfanta si nu as putea lucra niciodata duminca. sau duminica ramane ziua sfanta, doar ca in loc de numarul 7 capata numarul 1? si de ce modificarile astea? doar ca sa ne americanizam ?? ca din cate stiu la ei tot asa duminica e prima zi ... asa se vrea peste tot, in europa, in lume sau doar in romania? eu una sincer nu sunt deloc de accord :D !!! da na ... cine sunt eu si cine ma baga pe mine in seama :P
Putem intelege cum Duminica este ziua intai a saptamanii daca luam aminte la modul in care Sfintii Parinti au randuit succesiunea celor trei mari perioade liturgice ale Bisericii Ortodoxe: Triodul, Penticostarul si Octoihul.

Perioada Triodului, in care tocmai am intrat, nu intamplator incepe cu o zi de duminica, anume cea a Vamesului si a Fariseului. La fel, Penticostarul incepe cu Duminica Invierii Domnului, iar Octoihul cu Duminica Tuturor Sfintilor.
Reply With Quote
Vechi 25.02.2013, 20:40:25
patrunjeluldigital patrunjeluldigital is offline
Banned

Data înregistrării: 16.07.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Putem intelege cum Duminica este ziua intai a saptamanii daca luam aminte la modul in care Sfintii Parinti au randuit succesiunea celor trei mari perioade liturgice ale Bisericii Ortodoxe: Triodul, Penticostarul si Octoihul.

Perioada Triodului, in care tocmai am intrat, nu intamplator incepe cu o zi de duminica, anume cea a Vamesului si a Fariseului. La fel, Penticostarul incepe cu Duminica Invierii Domnului, iar Octoihul cu Duminica Tuturor Sfintilor.
Dar și mai bine putem înțelege citind în Cartea Originilor, când cu mii de ani înainte de rânduielile Bisericii Ortodoxe, Dumnezeu a început lucrarea Creației în ziua întâia a săptămânii (duminica pe românește), iar sfârșind-o S-a odihnit în ziua a șaptea (sâmbătă pe românește), a sfințit-o și a binecuvântat-o (Facerea 2,3).
Reply With Quote
Vechi 26.02.2013, 12:19:53
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Implicit

Citat:
În prealabil postat de patrunjeluldigital Vezi mesajul
Dar și mai bine putem înțelege citind în Cartea Originilor, când cu mii de ani înainte de rânduielile Bisericii Ortodoxe, Dumnezeu a început lucrarea Creației în ziua întâia a săptămânii (duminica pe românește), iar sfârșind-o S-a odihnit în ziua a șaptea (sâmbătă pe românește), a sfințit-o și a binecuvântat-o (Facerea 2,3).

toate zilele Creatiei sunt sfinte nu doar ziua odihnei lui Dumnezeu (care este si astazi, inca nu s-a terminat!)
Reply With Quote
Vechi 26.02.2013, 13:17:39
Heaven's Avatar
Heaven Heaven is offline
Member

Data înregistrării: 17.02.2013
Locație: Tg-Jiu
Implicit

Multe dezbateri ca acestea apar in ziua de azi datorita faptului ca oamenii nu cunosc si nu stiu sa interpreteze bine Biblia.Sa ne rugam ca Duhul Sfant sa ne inspire sa intelegem si sa analizam totul cu intelepciune.
Uitati aici 2 articole foarte bune despre aceasta problema : (sunt in engleza)
Sabbath
Cele 10 porunci
"Caci pacatul nu va mai stapani asupra voastra, pentru ca nu sunteti sub Lege, ci sub har."(Romani 6:14)
"Dar acum, am fost izbaviti de Lege si suntem morti fata de Legea aceasta care ne tinea robi, pentru ca sa slujim lui Dumnezeu intr-un duh nou, iar nu dupa vechea slova."(Romani 7:6)
"Caci Hristos este sfarsitul Legii, pentru ca oricine crede in El sa poata capata neprihanirea."(Romani 10:4)
"9. Dar de intrebarile nebune, de insirarile de neamuri, de certuri si ciorovaieli privitoare la Lege, fereste-te, caci sunt nefolositoare si zadarnice.
10. Dupa intaia si a doua mustrare, departeaza-te de cel ce aduce dezbinari,
11. caci stim ca un astfel de om este un stricat si pacatuieste, de la sine fiind osandit."(Titus 3:9-11)

caci Legea a fost data prin Moise, dar harul si adevarul au venit prin Isus Hristos.(Ioan 1:17)

Last edited by Heaven; 26.02.2013 at 13:26:22.
Reply With Quote
Vechi 26.02.2013, 14:31:58
patrunjeluldigital patrunjeluldigital is offline
Banned

Data înregistrării: 16.07.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Heaven Vezi mesajul
Uitati aici 2 articole foarte bune despre aceasta problema : (sunt in engleza)
Nu cred că sunt chiar așa de "bune", nici măcar din punct de vedere ortodox. Încă de pe pagina de titlu aflăm cea mai cumplită erezie:

"THE TEN COMMANDMENTS ARE NOT FOR CHRISTIANS"

Adică creștinii pot să fure, să ucidă, să comită adulter, etc. că poruncile nu sunt pentru ei. Ceea ce unii chiar fac...
Trist, foarte trist...

Last edited by patrunjeluldigital; 26.02.2013 at 14:34:08.
Reply With Quote
Vechi 26.02.2013, 15:02:23
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Implicit

Citat:
În prealabil postat de patrunjeluldigital Vezi mesajul

Adică creștinii pot să fure, să ucidă, să comită adulter, etc. că poruncile nu sunt pentru ei. Ceea ce unii chiar fac...
Trist, foarte trist...

cata prostie!

asta e manipulare josnica specifica adventistilor.

iata numai un exemplu din viata de zi cu zi: un guvern poate decide un set de legi, care vor fi valabile pe perioada cat are mandat, insa dupa aceea, daca se alege un alt guvern de alta culoare politica, setul de legi poate fi schimbat, chiar daca in multe puncte legile coincid cu cele din vechiul set de legi.

exact asta s-a intamplat: a venit Hristos, Institutorul legii libertatii, care a spus: gata cu Sabatul, acum crestinii se odihnesc de faptele Legii intrand in odihna lui Dumnezeu, gata cu ceremonialele vechii legi mozaice; dar Duhul sfant a vorbit prin apostoli si prooroci si a spus ca adulterul, crima, furtul etc. raman ca fapte pacatoase si crestinul nu trebuie sa le practice!
Reply With Quote
Vechi 26.02.2013, 19:26:50
Heaven's Avatar
Heaven Heaven is offline
Member

Data înregistrării: 17.02.2013
Locație: Tg-Jiu
Implicit

Citat:
În prealabil postat de patrunjeldigital
Nu cred că sunt chiar așa de "bune", nici măcar din punct de vedere ortodox. Încă de pe pagina de titlu aflăm cea mai cumplită erezie:

Trist, foarte trist...
Salut,nu ai citit totul.De fapt,crestinii au de respectat aproximativ 180 de legi,conform Noului Testament,deoarece Iisus a desavarsit legea,a imbunatatit-o,daca in legea veche era "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte", acum daca cineva iti da o palma tu trebuie sa intorci si obrazul celalalt.Sub Vechiul Testament daca o persoana maritata era vinovata de adulter comitand un act fizic,sub Noul Testament o persoana maritata este vinovata de adulter doar poftind-o pe persoana respectiva,fara sa comita un act fizic,dupa cum ne-a spus si Iisus.Si multe altele,noi avem de respectat mult mai multe legi,pentru ca Iisus s-a dus ca "mielul la taiere",s-a lasat in mana pacatosilor pentru a fi batjocorit si chinuit,iar noi ca si crestini trebuie sa luam aminte,ni se spune in mai multe pasaje din Biblie ca lumea va merge intr-o parte, iar noi in partea opusa,ca va trebui sa suferim pentru credinta noastra,ca vom fi batjocorati,in aceasta perioada GROAZNICA,cand iubirea de sine si de arginti a ajuns la un apogeu monstruos,mai exista foarte putini crestini adevarati.
Trebuie sa ne revenim fratilor,respectati cu sfintenie legile Noului Testament,chiar daca sunt foarte greu de respectat,nu uitati ca in Biblie ni se spune despre poarta lata pe care majoritatea intra si poarta ingusta pe care putini o descopera.Toate legile Noului Testament,sunt numai citate din Biblie,nimic bagat de autor,sunt doar niste selectii din toate cartile Noului testament.
Citatele sunt in engleza,insa puteti sa le gasiti in limba romana cautand capitolul si versetul din cartea respectiva AICI

Last edited by Heaven; 26.02.2013 at 19:31:08.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Saptamana Patimilor admin Sfintele Pasti - Invierea Domnului 71 04.05.2013 16:00:01
Prima Duminica dupa Pasti? georgeval Diverse Sarbatori 4 09.05.2011 16:24:33
Saptamana branzei florinrusu Nunta 5 20.02.2009 09:14:12
Prima ninsoare!... silverstar Generalitati 9 24.11.2008 17:49:12
Saptamana Patimilor iosif Din Noul Testament 21 23.04.2008 12:56:11