![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Voi citit pentru că ți-ai bătut capul și mi-ai dat un link. Dar chiar și-așa. Nu contest existența liberului arbitru. Căci suntem liberi să facem alegeri. Problema mea este : de ce să fim pedepsiți pentru alegerile pe care le facem, din moment ce toată viața noastră (toți oamenii, toate evenimentele) au contribuit la felul în care noi luăm aceste decizii? E absurd să fii pedepsit pentru așa ceva.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by iana; 16.04.2011 at 01:22:34. |
|
|||
|
|||
![]()
Prima senzatie care am avut-o citind prima parte a argumentarii a fost ca e un fel de "Biblie satanista".
De ce? Sistemul de valori este rasturnat. Responsabilitatii i se spune "mandrie" iar iresponsabilitatea (a da vina pe cei din jur) este un act de virtute, o "iluminare". 1. Trecand la partea cu copilul, umanitatea nu se defineste prin capacitatea de a folosi toaleta sau limbaj, ea se defineste prin alegerile care le facem. Exemplul cu copilul izolat de societate este total irelevant din pacate si la acest capitol. Faptul ca un om marcat de pacatul stramosesc si fara sansa unei educatii nu va avea rafinamentul sistemului de valori a unui crestin practicant de exemplu, nu inseamna ca nu are nici unul, asa cum nici macar un canibal nu inseamna ca nu are nici unul sau ca nu impartaseste macar cat de cat din binele moral absolut. Exemplu se poate extinde si la alte cazuri in care din cauza unor probleme mentale acei oameni par a fi rupti de lumea care o impartaseste majoritatea, sufleteste vorbind nu inseamna ca sunt nulitati si indiferent de zestrea lor morala in sufletul lor exista cu certitudine alegeri. 2. Faptul ca exista religii diferite cu definitii diferite a ceea ce e bine si ce rau, nu inseamna ca una cel putin n-ar avea sistemul de valori corect sau ca nu ar exista un sistem de valori corect (unul din asa zisele argumente atee). 3. Diferentele de ordin genetic si gusturile nu au nici o legatura cu liberul arbitru care este o chestiune care are legatura cu moralitatea. 4. Credinta nu este o alegere atat rationala cat una morala. Un om inclinat spre o viata pacatoasa nu va fi niciodata inclinat sa creada spre un Dumnezeu care il sanctioneaza mai devreme sau mai tarziu pentru ceea ce face. Cel care prefera o morala ambigua si superficiala care sa-i ascunda defectele morale si pacatele comise va prefera sa creada argumentele superficiala ale unui ateu decat sa analizeze impartial chestiunea credintei. Un om in care credinta in bine n-a murit indiferent de dezamagirile care le-a avut fata de cei din jur, va alege sa creada in jertfa lui Hristos si nu agnosticismul sau anti-teismul. 5. Gresit cand spui daca s-ar fi nascut altundeva si altcandva ar fi fost alt om. Au fost oameni nascuti in medii rele cu parinti rai, au ajuns sfinti. Altii dimpotriva, au avut tot ce aveau nevoie si totusi au ajuns rai. Ai avea dreptate daca ai mai spune "din alti parinti". Avem din pacate anumite inclinatii sufletesti mostenite de la generatiile anterioare, un fel de zestre sufleteasca nu mai putin importanta decat zestrea genetica. Dar tot putem alege si fara doar si poate ca Dumnezeu va tine seama de contextul alegerilor noastre. Dar nu cred ca se va grabi asa mult sa disculpe pe unii asa cum incerci tu. 6. Nu Dumnezeu "stie" (tentativa de manipulare verbala) ci tu presupui sau asa vrei sa crezi, cautand ca si ateul, o solutie pentru izbavire. Dar nu din pacate, acolo unde trebuie, ci deformand realitatea si pe Dumnezeu, pentru a se potrivi cu lipsa ta de responsabilitate. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Poate ai dreptate pana la un punct cand spui ca suntem consecinta ‘mediului’ care ne-a format si in care traim.Consider , oricum, ca un exemplu personal e mai edificator decat o ‘invatatura citita, auzita..etc… Ti-am zis, ai dreptate din punctul meu de vedere pana la un moment, ‘X.’ Acel ‘moment’ din viatza mea a fost atunci cand intr-o frageda tinerete, intr-o vizita, am gasit o biblie asezata pe un raft.Acum, intamplator sau nu, fara nuante romantice sau fataliste, ci marturisind adevarul, iti spun ca rasfoind-o, am ‘dat’ chiar peste acele cuvinte vii din Corinteni scrise de Sf. Apostol Pavel.Ce carte minunata am zis…si am cerut gazdei sa mi-o imprumute.. Eram crestina doar cu numele, eram sub comunism, nu eram o practicanta a credintei ortodoxe, chit ca bunicii mei au fost oameni credinciosi si in copilarie ma rugam . Pana la acea data Biblia nu o citisem… Si citind-O...m-a schimbat.. De atunci nici familia, nici colegii , anturajul, etc…nu m-au mai influentat..eram libera ‘sa-mi gandesc viata.’.(cu suisuri si coborasuri) Poate acele ‘gene’ care uneori ne ajuta, sau din contra, ne creaza probleme, reprezinta simbolic, sau nu, o particica din crucea personala, si ceea ce mai patimim, sau din contra, reusim, e consecinta pacatelor, sau virtutilor, strabunilor nostri.. Oricum, sa stii. .. suntem oameni liberi.!!! Doamne-Ajuta! |
|
|||
|
|||
![]()
Da Lavinia, dar dacă cineva nu ar fi pus/lăsat Biblia acolo? Dacă nu erai o fire curioasă și alegeai să treci cu vederea? Dacă până în acel moment ajunsesei atee (spui că nu erai practicantă, însă asta nu exclude credința în Dumnezeu). Țin lucrurile astea de tine, de noi?
Nu ți-a mai influențat nimeni dintre prieteni gândirea, deși mă îndoiesc, dar poate nu ți-a mai influențat-o în privințe importante, profunde. Dar Biblia tot ți-a influențat-o, nu? Evident. Și lecturarea Bibliei te-a apropiat de ortodoxie. Apropierea aceasta te-a facut să ai in vedere și sfaturile părinților ortodoxiei care mă îndoiesc că te-au lăsat indiferentă. Mai ales că unele chiar îți merg la inimă. Dar imaginează-ți, te rog, următorul scenariu: nu ai fi dat peste acea Biblie pentru că cineva ar fi luat-o cu o zi înainte. Tu ai fi rămas în continuare o creștină cu numele, cu prietenii, familia etc. până la un moment în viață când credința într-o forță superioară ți-ar fi fost zdruncinată din temelii și nu ar mai fi fost cale de întoarcere. De ce să fi fost pedepsită pentru asta din moment ce altcineva/altceva te-a determinat să nu mai crezi? De când ai citit Biblia, nu ai avut niciodată, nici măcar o singură dată, un moment de mică îndoială când a trebuit să cugeți? Și probabil că analizând și texte din Biblie ai decis că totuși Dumnezeu există (adevărat, de altfel). Dar dacă nu ai fi citit biblia pestecare ai dat din întâmplare, ai mai fi decis la fel? Poate...sau poate nu. Deci Biblia ți-a influențat raționamentul și alegerea. Ai fost liberă să alegi (acțiunea propriu-zisă), dar nu ai fost liberă și ce să alegi. Pentru ca rezultatul s-ar fi schimbat în funcție de exsitența/inexistența acelui moment decisiv din viața ta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Uite, iti spun din suflet, daca o sa cauti cu adevarat, Adevarul ..o sa-l gasesti.Nu ca o mandrie a mintzii, ca experienta, etc...Acestea sunt 'fleacuri', 'lucruri' pe care 'le mananca molia', nu-s comori adevarate!Nu sunt o habotnica , sunt un om ce a invatat un pic din desertaciunea vietii, dar care e vesnic inflacarat de frumusetea vietzii traite in spirit ortodox... Eram in pelerinaj la Manastirea Neamt de Ziua Crucii.Asteptand masina, niste femei cica 'simple', dupa 'port'...discutau.Una din ele vazand un mar parguit, ca un pastel de culori..zice :'Ia uite ce mar frumos!..si cand te gandesti ca exista oameneni ce nu cred in Dumnezeu'!.. hmm..atunci intorc si eu privirea..era superb...si oamenii aceia 'simpli'..mult mai profunzi decat credeam eu..la prima vedere.. Doamne-Ajuta! |
|
|||
|
|||
![]()
Bravo! Ești singura care ai suprins ce vreau să spun de atâta timp, dar nici nu ți-ai dat seama. Ceva te-a schimbat. Independent de voința ta. Se întâmplă la fel cu noi din copilărie. Vedem ceva și ne schimbă. Auzim ceva și ne schimbă. Pățim ceva și, iar, ne schimbă modul de gândire. Cineva, ceva... constant se întâmplă acest lucru. Alții ne modelează pe noi. Deci noi nu prea suntem responsabili că suntem atei, răi, buni, milostivi, egoiști din moment ce fie așa am fost crescuți, fie ceva ne-a determinat să fim așa. Și de ce ne-ar pedepsi Dumnezeu, atunci? Desigur, există Biblia...însă înțelegeți că să accepți Biblia în viața ta ține tot de educația pe care ai primit-o (deși nu a fost și cazul tău..sau a fost pentru că te rugai și bunicii tăi au fost credincioși...undeva în memorie ți-a rămas deschiderea asta către credință) sau de principiile tale de până atunci. Un om poate să respingă Scriptura pentru că nu e deschis la ideea de Dumnezeu. Dar nu s-a născut cu această atitudine ateistă, ci ceva, cineva l-a determinat să fie ateu.
Ce vină are el? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Doamne-Ajuta! |
|
|||
|
|||
![]()
Da. E libertatea de a face ceva. Însă nu înțelegi că dacă tu nu creșteai în familia în care ai crescut, în mediul în care ai trăit cu toți prietenii și cu bunica ta, poate nu ai mai fi acceptat Biblia? Dacă creșteai într-o familie care te învăța că nu există Dumnezeu și nu îți cunoșteai bunicii, puteai să fi văzut numai Biblii la tot pasul. Că nu te-ar fi interesat. Ai fi fost atunci vinovată? Ce garație ai tu că dacă ai fi fost un alt om, ai mai fi ales Biblia? Niciuna. Și-atunci nu e clar că nu ține de noi?
|
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Pedeapsa pentru pacate | Florin-Ionut | Pocainta | 147 | 02.11.2013 15:06:22 |
Pedeapsa cu moartea | marinel 07 | Intrebari utilizatori | 40 | 22.03.2011 00:45:29 |
Pedeapsa capitala | Dia20_diana | Eutanasia | 82 | 21.01.2011 23:14:24 |
Crima fara pedeapsa... | silverstar | Generalitati | 37 | 11.04.2009 16:09:06 |
Pedeapsa pentru vrajitorie ! | cristiboss56 | Vrajitoria | 0 | 17.12.2008 19:55:01 |
|