Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.07.2011, 13:29:58
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Nu sunt nici viticultor, nici antic, eu sunt doar... o sută fără unu, însă pot încerca un răspuns. Obiceiurile de Paste ale evreilor s-au cam modificat in decursul veacurilor. Astăzi ei folosesc un vin rosu "Carmel" un vin dulce, mai "de dame" cum spun cunoscătorii. Este probabil ceva asemănător cu vinul dulce de Seder folosit în vechime.
Aha, deci sa intelegm de aici ca evreii s-au lasat corupti si in ciuda faptului ca stramosii lor se fereau de vin ca de foc, ei au dat-o pe "vin de dame".
Dar de dame..asa de nostalgia virtutii pierdute cand beau doar must.

Citat:
În privința deosebirii must-suc de struguri (și aș adăuga eu: "rodul viței") nu este prea mare diferență având în vedere că Biblia numește zeama strugurelui "must", el fiind consumat ca atare (neîndoit cu apă precum vinul alcoolizat). Paharnicii regelui aveau chiar obiceiul să stoarcă strugurii direct în pocalul regesc. Dacă dorești, pot căuta și referințele biblice...
Pai sa vedem daca poti veni cu referinte concrete in acest sens ca speculatii si interpretari ca cele de mai sus..
Reply With Quote
Vechi 20.07.2011, 13:30:48
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Scotty,

Adica matale sugerezi ca nenea Cornilescu o falsat putin la traducere?
Nu ca ar fi singurul loc..
Reply With Quote
Vechi 20.07.2011, 13:44:35
Miha-anca
Guest

Implicit

Pentru ortodocsi betia este un pacat, nu vinul:

„Beția, demon de bună voie, băgat în suflete de către plăcere, beția mamă a păcatului, vrăjmașa virtuții, face fricos pe cel viteaz, desfrânat pe cel înfrânat; nu știe de dreptate, ucide chibzuință. După cum apa stinge focul, tot așa și vinul nemăsurat întunecă mintea".

„Beția, distrugere a gândurilor, istovire a puterii, îmbătrânire înainte de vreme, moarte în scurtă vreme".

”Indrăcitul este vrednic de milă; bețivul, însă, care suferă ca și îndrăcitul, nu-i vrednic nici de milă, că se luptă cu un demon pe care singur l-a ales".
(Sf. Vasile cel Mare, Omilii și cuvântări, Omil. a XlV-a, VII, în PSB, voi. 17, p. 506)

„Intr-adevăr beția este o îndrăcire de bună voie."
(Sf. loan Gură de Aur, Omilii la Facere, omil. XXIX, V, în PSB, voi. 21, p. 3 71-3 72)

„Chiar dacă Domnul a prefăcut la nuntă apa în vin, totuși n-a îngăduit beția."

„Trebuie să vă feriți de beție ca de cucută, că amândouă duc la moarte." (Clement Alexandrinul, Pedagogul, Cartea II, Cap. VII, 56.3., în PSB, voi. 4, p. 263)

http://www.ortodoxiatinerilor.ro/fap...i-parinti.html
Reply With Quote
Vechi 20.07.2011, 14:20:45
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
„Trebuie să vă feriți de beție ca de cucută, că amândouă duc la moarte." (Clement Alexandrinul, Pedagogul, Cartea II, Cap. VII, 56.3., în PSB, voi. 4, p. 263)
Cum înțelegeți dumneavoastră lucrul acesta? Putem bea cucută așa, mai cu "măsură"? E drept, se poate face imunizare la venin luând cantități mici ("cu măsură"), dar știm noi oare care e pragul peste care să nu trecem? Ne putem juca cu moartea?
Reply With Quote
Vechi 20.07.2011, 15:02:02
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Cum înțelegeți dumneavoastră lucrul acesta? Putem bea cucută așa, mai cu "măsură"? E drept, se poate face imunizare la venin luând cantități mici ("cu măsură"), dar știm noi oare care e pragul peste care să nu trecem? Ne putem juca cu moartea?
Cum am mai spus, adventistii dau dovada de o capacitate extrem de limitata de abstractie cat si de asimilare a ei.

Unde ai vazut tu acolo vin = cucuta?
Scrie betie = cucuta.

Pricepusi sau mai dezvoltam?
Reply With Quote
Vechi 20.07.2011, 15:50:20
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Cum am mai spus, adventistii dau dovada de o capacitate extrem de limitata de abstractie cat si de asimilare a ei.

Scrie betie = cucuta.

Se pare că mai degrabă dumneavoastră n-ați înțeles ce-am vrut să spun. Presupun că nu doriți să mai dezvolt...
Reply With Quote
Vechi 20.07.2011, 18:33:12
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Se pare că mai degrabă dumneavoastră n-ați înțeles ce-am vrut să spun. Presupun că nu doriți să mai dezvolt...
Asemenea aberatii nici nu trebuie intelese. A te opune Sfintei Traditii a Bisericii este inacceptabil, mai ales pe un form crestin-ortodox.
Reply With Quote
Vechi 20.07.2011, 19:32:08
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
dezvolta, dezvolta!
Reply With Quote
Vechi 20.07.2011, 18:37:08
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul

Scrie betie = cucuta.

In acest fel inteleg ei si textele biblice: iau un verset, se duc la nota din subsol si gata interpretarea, de la care nu se abat.
Reply With Quote
Vechi 20.07.2011, 19:30:41
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
tu nu faci diferenta intre vin si betie? intre a bea un pahar si a bea ca porcul?
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa nu uitam ca Domnul Iisus Hristos este acum pe Cruce Adriana Cluj Rugaciuni 7 13.04.2012 18:02:34
L-am visat pe Domnul Iisus Hristos alexandra28again Intamplari adevarate 30 19.04.2010 23:39:35
Cand nu avem voie sa coasem marinmagda18 Generalitati 13 03.03.2010 16:15:58
Lasati lumea sa vada ca avem nevoie de Iisus Ioan_Ciobota Generalitati 0 17.02.2008 09:36:51