![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Ești sigur că de asta ai deschis subiectul "Bogatia riturilor din Sfanta Biserica Catolica" pe un forum creștin ortodox?
|
|||
|
|||
|
Da. Pentru mine, schisma dintre Biserici nu este un motiv de ura interconfesionala; vedeti postarile mele (chiar daca efectiv nu ma inteleg cu unii ortodocsi pe forum). Cele doua spiritualitati sunt complementare. Si nu, nu este o provocare (banuiesc ca asa ceva ai in minte, fratia ta, ca as incerca o provocare, sau ceva de genul). Ortodoxia e minunata; nu "scuip unde am sarutat". Am evlavie si la Sfantul Nectarie, la Sf. Nicodim Aghioritul...
|
|
|
||||
|
||||
|
Rit apusean "ca la carte": Sfântul Părinte conduce prima Missă solemnă la Bazilica Sf Pentru din anul acesta. De notat: multă muzică gregoriană, imnul "Tu es Petrus" cântat de fanfara Romei, ritualul penitențial ("Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa") și alte rubrici în latină. O credincioasă este refuzată să primească Sfântul Trup în mână, așa cum dorea, și îl primește până la urmă potrivit prescripției ritului latin. Bărbații care vor să fie împărtășiți de Sf Părinte poartă costum și cravată, femeile capul acoperit.
Aspecte foarte în linie cu celebra sintagmă rostită de Sf Părinte: "Biserica necesită reformă prin redescoperirea tradiției sale". http://player.rv.va/vaticanplayer.as...ic=VA_4945UOHA (necesită progrămelul Silverlight pentru vizualizare). Deo gratias !
|
||||
|
||||
|
Citat:
Eu unul nu il pot considera sfant pe omul care a "activat" in Biserica catolica dupa schisma.
|
||||
|
||||
|
Iată și rit răsăritean de remarcabilă ținută la o biserică din...Austria:
http://www.youtube.com/watch?v=UsL61...eature=related De notat că, printre fețele bisericești, apare și cineva purtând un kamilafkion. În aceeași linie a redescoperirii tradiției, trasată de Sf Părinte. Ar fi îmbucurător dacă tot mai mulți prelați răsăriteni ar purta kamilafkion. Acoperămintele romane, "biretta", "zuchetta" etc, în combinație cu veșmintele bizentine seamănă cu o nucă pe un perete...
|
||||
|
||||
|
Citat:
Chiar nu-mi place ritul rasaritean. Nu mi-a placut niciodata decat cel latin. De aceea nu imi plac nici Liturghiile greco catolice... |
|
|
||||
|
||||
|
Eu mă socotesc un fericit. Îmi plac la fel de mult ambele feluri de a-I aduce laudă Domnului. Îmi place și Liturghia bizantină, și Missa latină. Încă nu am intrat în contact direct cu celelalte forme de spiritualitate catolică, dar nu mă îndoiesc că au frumusețea lor.
|
||||
|
||||
|
Ca să încercăm să sistematizăm puțin: în Biserica Catolică există în prezent 24 de Biserici sui iuris și 28 de rituri.
Mai întâi o clarificare terminologică. Există o Biserică Universală și există Biserici Particulare. Mai bine formulat: există un nivel universal al Bisericii și un nivel local al Bisericii. Ocazional, Biserici Locale s-au asociat, de regulă pe criteriu geografic, astfel încât nu este greșit să vorbim de un nivel regional al Bisericii. Biserică Locală (sau Particulară) poate fi socotită orice dieceză (eparhie) care este condusă de un episcop. Dar numai unele Biserici Particulare sunt sui-iuris, adică au propriile lor canoane. De regulă, ele sunt conglomerate de eparhii, conduse de un mitropolit, de un arhiepiscop major sau de un patriarh: vorbim, deci, de "ranguri" diferite. Cu cât o Biserică Particulară are un rang mai mare, ea este mai capabilă de a se autoguverna, având un mai mare grad de autonomie față de Scaunul Apostolic al Romei. De ce există mai multe rituri decât Biserici Particulare sui-iuris ? Fiindcă se poate ca o Biserică ce are aceleași canoane să aibă mai multe rituri. Familia de rituri apusene din cadrul Bisericii Romano-Catolice cuprinde, pe lângă ritul roman: ritul ambrosian (sau milanez), ritul carthusian (al unui ordin călugăresc care are propria sa Liturghie), ritul mozarabic (din Spania), ritul braganez (din Portugalia, probabil extinct) și ritul anglican, cu varianta saric. Dintre riturile răsăritene, mai familiari suntem cu ritul bizantin (sau greco-catolic), axat pe Liturghia Sf Ioan Gură de Aur și pe a Sf Vasile cel Mare. Acest rit este împărțit de mai multe Biserici Particulare, singura de rang patriarhal fiind cea melkită. În afară de melkiți, greco-catolici mai sunt cei din Bisericile Particulare: ucrainiană, română, maghiară, greacă, sârbă, slovacă, macedoneană, albaneză, italo-albaneză, rusă, bielorusă, ruteană. Ritul antiohian, axat pe Liturghia Sf Iacob, este practicat în Biserica Maronită și Biserica siriacă (ambele patriarhate) și din el a derivat ritul caldeean (patriarh) axat pe Liturghia lui Adai și Mari, a lui Theodor de Mopsuestia și a lui Nestorius, precum și ritul siro-malabrez și siro-malankarez (arhiepiscopii majore) Ritul armean (axat pe Liturghia Sf Grigore) este practicat de o singură Biserică Particulară: armeano-catolică (patriarh). Ritul alexandrin (axat pe Liturghia Sf Ciril, Sf Vasile cel Mare și Sf Grigore din Nazianz) este împărțit de Biserica Particulară Coptă (patriarh) și de cea Etiopiană (mitropolit). Expunerea de mai sus trebuie considerată simplificatoare, în realitate trecând peste destule nuanțe.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 22.05.2012 at 02:56:03. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Ca atare: putem avea evlavie față de un sfânt ortodox, pentru două motive: în primul rând, toți sfinții sunt ortodocși; în al doilea rând, Bisericile Ortodoxe Răsăritene neaflându-se în stare de erezie, nici persoanelor canonizate în aceste Biserici nu le putem imputa a priori erezia. De asemenea, s-a mai explicat faptul că schisma poate fi obiectivă și subiectivă. Din punct de vedere al Bisericii Catolice, lipsa apartenenței formale la Biserica Catolică nu înseamnă în mod necesar excluziunea din Biserica Catolică. Un creștin care aparține formal de o Biserică Ortodoxă Răsăriteană, aflată în stare de schismă obiectivă, dar care nu este în stare de schismă subiectivă, se poate mântui, fiind inclus, înaintea de moartea sa, în Biserica Catolică, chiar dacă nu în mod formal. Nimeni nu se mântuiește fără Biserica Catolică sau în afara ei; însă la întrebarea "cine aparține Bisericii Catolice ?" răspunsul nu este la fel de simplu. Last edited by Erethorn; 02.01.2012 at 20:03:30. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
EREZÍE, erezii, s. f. 1. Doctrină sau credință religioasă care ia naștere în sânul unei biserici, abătându-se de la dogmele consacrate și care este condamnată de biserica respectivă. 2. Fig. greșeală, eroare, rătăcire. – Din fr. hérésie, lat. haeresis. Pe scurt invatatura de credinta gresita. Din perspectiva catolica nepurcederea Sfantului Duh de la Fiul este o invatatura de credinta gresita? Da. Deci este o erezie. Cel care crede in erezia respectiva este eretic. Ereticul nu mai face parte din Biserica. Daca nu mai face parte din Biserica nu se poate mantui. Mai mult savarseste hula, iar pacatul acesta nu se iarta. Deci nu pot sa inteleg cum puteti avea evlavie fata de un eretic. Daca am gresit in ceea ce am spus explicati-mi unde. Eu nu vad unde puteam gresi atat timp cat am folosit doar definitii, echivalente si includeri. Citat:
Ce intelegeti prin schisma obiectiva si schisma subiectiva?
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Biserica catolica ca si cladire | elcipo | Biserica Romano-Catolica | 153 | 12.08.2015 15:07:40 |
| Papa - Biserica Catolica - Singura Biserica | legionar | Biserica Romano-Catolica | 133 | 16.07.2013 12:22:01 |
| biserica catolica versus biserica ortodoxa | sovidiu | Biserica Romano-Catolica | 36 | 09.06.2013 00:58:51 |
|
|