Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.08.2011, 08:15:11
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Am deschis acest thread cu scopul desfasurarii frumusetii duhovnicesti a diversitatii riturilor si practicilor litrugice din Biserica noastra, pentru a arata cat de mult este asemanatoare si in acelasi timp diferita, Biserica de Creatie[...]
Ești sigur că de asta ai deschis subiectul "Bogatia riturilor din Sfanta Biserica Catolica" pe un forum creștin ortodox?

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 18.08.2011, 13:50:21
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Ești sigur că de asta ai deschis subiectul "Bogatia riturilor din Sfanta Biserica Catolica" pe un forum creștin ortodox?
Da. Pentru mine, schisma dintre Biserici nu este un motiv de ura interconfesionala; vedeti postarile mele (chiar daca efectiv nu ma inteleg cu unii ortodocsi pe forum). Cele doua spiritualitati sunt complementare. Si nu, nu este o provocare (banuiesc ca asa ceva ai in minte, fratia ta, ca as incerca o provocare, sau ceva de genul). Ortodoxia e minunata; nu "scuip unde am sarutat". Am evlavie si la Sfantul Nectarie, la Sf. Nicodim Aghioritul...
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 13:37:10
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Rit apusean "ca la carte": Sfântul Părinte conduce prima Missă solemnă la Bazilica Sf Pentru din anul acesta. De notat: multă muzică gregoriană, imnul "Tu es Petrus" cântat de fanfara Romei, ritualul penitențial ("Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa") și alte rubrici în latină. O credincioasă este refuzată să primească Sfântul Trup în mână, așa cum dorea, și îl primește până la urmă potrivit prescripției ritului latin. Bărbații care vor să fie împărtășiți de Sf Părinte poartă costum și cravată, femeile capul acoperit.

Aspecte foarte în linie cu celebra sintagmă rostită de Sf Părinte: "Biserica necesită reformă prin redescoperirea tradiției sale".

http://player.rv.va/vaticanplayer.as...ic=VA_4945UOHA

(necesită progrămelul Silverlight pentru vizualizare).

Deo gratias !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 13:47:24
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Am evlavie si la Sfantul Nectarie, la Sf. Nicodim Aghioritul...
Imi pare rau dar nu inteleg. Am adresat aceeasi intrebare si unui protestant si nu mi-a raspuns. Cum puteti avea evlavie fata de un Sfant ortodox. Omul acela credea in alte invataturi. Daca dvs considerati ca BRC este Biserica adevarata a Lui Hristos inevitabil invataturile ortodoxe care difera sunt ptr dvs eretice. Un eretic, mai ales un ierarh care a studiat teologia si dogmatica si totusi refuza invataturile pe care dvs le considerati corecte, nu se poate mantui. Deci cum puteti avea evlavie fata de un om care merge in iad. Papa a spus, nu eu: nu este mantuire in afata de Biserica, iar Biserica este cea catolica. Deci?
Eu unul nu il pot considera sfant pe omul care a "activat" in Biserica catolica dupa schisma.
Vechi 02.01.2012, 13:55:11
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Iată și rit răsăritean de remarcabilă ținută la o biserică din...Austria:

http://www.youtube.com/watch?v=UsL61...eature=related

De notat că, printre fețele bisericești, apare și cineva purtând un kamilafkion. În aceeași linie a redescoperirii tradiției, trasată de Sf Părinte. Ar fi îmbucurător dacă tot mai mulți prelați răsăriteni ar purta kamilafkion. Acoperămintele romane, "biretta", "zuchetta" etc, în combinație cu veșmintele bizentine seamănă cu o nucă pe un perete...

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 18.02.2012, 00:28:26
Tuty2010's Avatar
Tuty2010 Tuty2010 is offline
Member

Data înregistrării: 21.12.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Iată și rit răsăritean de remarcabilă ținută la o biserică din...Austria:

http://www.youtube.com/watch?v=UsL61...eature=related

De notat că, printre fețele bisericești, apare și cineva purtând un kamilafkion. În aceeași linie a redescoperirii tradiției, trasată de Sf Părinte. Ar fi îmbucurător dacă tot mai mulți prelați răsăriteni ar purta kamilafkion. Acoperămintele romane, "biretta", "zuchetta" etc, în combinație cu veșmintele bizentine seamănă cu o nucă pe un perete...

Chiar nu-mi place ritul rasaritean. Nu mi-a placut niciodata decat cel latin. De aceea nu imi plac nici Liturghiile greco catolice...
Reply With Quote
Vechi 18.02.2012, 01:21:09
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Eu mă socotesc un fericit. Îmi plac la fel de mult ambele feluri de a-I aduce laudă Domnului. Îmi place și Liturghia bizantină, și Missa latină. Încă nu am intrat în contact direct cu celelalte forme de spiritualitate catolică, dar nu mă îndoiesc că au frumusețea lor.

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 22.05.2012, 02:44:17
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Ca să încercăm să sistematizăm puțin: în Biserica Catolică există în prezent 24 de Biserici sui iuris și 28 de rituri.

Mai întâi o clarificare terminologică. Există o Biserică Universală și există Biserici Particulare. Mai bine formulat: există un nivel universal al Bisericii și un nivel local al Bisericii. Ocazional, Biserici Locale s-au asociat, de regulă pe criteriu geografic, astfel încât nu este greșit să vorbim de un nivel regional al Bisericii. Biserică Locală (sau Particulară) poate fi socotită orice dieceză (eparhie) care este condusă de un episcop. Dar numai unele Biserici Particulare sunt sui-iuris, adică au propriile lor canoane. De regulă, ele sunt conglomerate de eparhii, conduse de un mitropolit, de un arhiepiscop major sau de un patriarh: vorbim, deci, de "ranguri" diferite. Cu cât o Biserică Particulară are un rang mai mare, ea este mai capabilă de a se autoguverna, având un mai mare grad de autonomie față de Scaunul Apostolic al Romei.

De ce există mai multe rituri decât Biserici Particulare sui-iuris ? Fiindcă se poate ca o Biserică ce are aceleași canoane să aibă mai multe rituri. Familia de rituri apusene din cadrul Bisericii Romano-Catolice cuprinde, pe lângă ritul roman: ritul ambrosian (sau milanez), ritul carthusian (al unui ordin călugăresc care are propria sa Liturghie), ritul mozarabic (din Spania), ritul braganez (din Portugalia, probabil extinct) și ritul anglican, cu varianta saric.
Dintre riturile răsăritene, mai familiari suntem cu ritul bizantin (sau greco-catolic), axat pe Liturghia Sf Ioan Gură de Aur și pe a Sf Vasile cel Mare. Acest rit este împărțit de mai multe Biserici Particulare, singura de rang patriarhal fiind cea melkită. În afară de melkiți, greco-catolici mai sunt cei din Bisericile Particulare: ucrainiană, română, maghiară, greacă, sârbă, slovacă, macedoneană, albaneză, italo-albaneză, rusă, bielorusă, ruteană.
Ritul antiohian, axat pe Liturghia Sf Iacob, este practicat în Biserica Maronită și Biserica siriacă (ambele patriarhate) și din el a derivat ritul caldeean (patriarh) axat pe Liturghia lui Adai și Mari, a lui Theodor de Mopsuestia și a lui Nestorius, precum și ritul siro-malabrez și siro-malankarez (arhiepiscopii majore)
Ritul armean (axat pe Liturghia Sf Grigore) este practicat de o singură Biserică Particulară: armeano-catolică (patriarh).
Ritul alexandrin (axat pe Liturghia Sf Ciril, Sf Vasile cel Mare și Sf Grigore din Nazianz) este împărțit de Biserica Particulară Coptă (patriarh) și de cea Etiopiană (mitropolit).

Expunerea de mai sus trebuie considerată simplificatoare, în realitate trecând peste destule nuanțe.

www.catehism.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 22.05.2012 at 02:56:03.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 19:59:40
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Daca dvs considerati ca BRC este Biserica adevarata a Lui Hristos inevitabil invataturile ortodoxe care difera sunt ptr dvs eretice. Un eretic, mai ales un ierarh care a studiat teologia si dogmatica si totusi refuza invataturile pe care dvs le considerati corecte, nu se poate mantui. Deci cum puteti avea evlavie fata de un om care merge in iad. Papa a spus, nu eu: nu este mantuire in afata de Biserica, iar Biserica este cea catolica. Deci?
Am mai explicat faptul că, din punct de vedere al Bisericii Catolice, Bisericile Ortodoxe răsăritene se află în stare de schismă, dar nu în stare de erezie.

Ca atare: putem avea evlavie față de un sfânt ortodox, pentru două motive: în primul rând, toți sfinții sunt ortodocși; în al doilea rând, Bisericile Ortodoxe Răsăritene neaflându-se în stare de erezie, nici persoanelor canonizate în aceste Biserici nu le putem imputa a priori erezia.

De asemenea, s-a mai explicat faptul că schisma poate fi obiectivă și subiectivă. Din punct de vedere al Bisericii Catolice, lipsa apartenenței formale la Biserica Catolică nu înseamnă în mod necesar excluziunea din Biserica Catolică.

Un creștin care aparține formal de o Biserică Ortodoxă Răsăriteană, aflată în stare de schismă obiectivă, dar care nu este în stare de schismă subiectivă, se poate mântui, fiind inclus, înaintea de moartea sa, în Biserica Catolică, chiar dacă nu în mod formal.

Nimeni nu se mântuiește fără Biserica Catolică sau în afara ei; însă la întrebarea "cine aparține Bisericii Catolice ?" răspunsul nu este la fel de simplu.

Last edited by Erethorn; 02.01.2012 at 20:03:30.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 20:56:33
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Am mai explicat faptul că, din punct de vedere al Bisericii Catolice, Bisericile Ortodoxe răsăritene se află în stare de schismă, dar nu în stare de erezie.
Eu nu cred ca e vorba de nuante aici.
EREZÍE, erezii, s. f. 1. Doctrină sau credință religioasă care ia naștere în sânul unei biserici, abătându-se de la dogmele consacrate și care este condamnată de biserica respectivă. 2. Fig. greșeală, eroare, rătăcire. – Din fr. hérésie, lat. haeresis.
Pe scurt invatatura de credinta gresita. Din perspectiva catolica nepurcederea Sfantului Duh de la Fiul este o invatatura de credinta gresita? Da. Deci este o erezie. Cel care crede in erezia respectiva este eretic. Ereticul nu mai face parte din Biserica. Daca nu mai face parte din Biserica nu se poate mantui. Mai mult savarseste hula, iar pacatul acesta nu se iarta. Deci nu pot sa inteleg cum puteti avea evlavie fata de un eretic. Daca am gresit in ceea ce am spus explicati-mi unde. Eu nu vad unde puteam gresi atat timp cat am folosit doar definitii, echivalente si includeri.

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Un creștin care aparține formal de o Biserică Ortodoxă Răsăriteană, aflată în stare de schismă obiectivă, dar care nu este în stare de schismă subiectivă, se poate mântui, fiind inclus, înaintea de moartea sa, în Biserica Catolică, chiar dacă nu în mod formal.

Nimeni nu se mântuiește fără Biserica Catolică sau în afara ei; însă la întrebarea "cine aparține Bisericii Catolice ?" răspunsul nu este la fel de simplu.
Sunt niste nuate atat de slab perceptibile astfel incat eu nu le pot intelege asa ca nu ma pronunt. Dar nu poti sa faci parte dintr-o Biserica si dupa moarte sa schimbi biserica. Asta e parerea mea.

Ce intelegeti prin schisma obiectiva si schisma subiectiva?

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Biserica catolica ca si cladire elcipo Biserica Romano-Catolica 153 12.08.2015 15:07:40
Papa - Biserica Catolica - Singura Biserica legionar Biserica Romano-Catolica 133 16.07.2013 12:22:01
biserica catolica versus biserica ortodoxa sovidiu Biserica Romano-Catolica 36 09.06.2013 00:58:51