Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.08.2011, 00:34:13
George.m George.m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.12.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

"Rugaciunea lui Iisus este cea mai mare izbanda pe care o poate avea omul pe pamant. Este partasie neincetata cu Dumnezeu. Nu exista lucrare mai vie, samanta mai roditoare, mijloc mai bun de urcare la ceruri decat Rugaciunea lui Iisus, mai ales cand devine intensa si staruitoare, iar aceasta se intampla atunci cand inainteaza singura in viata noastra si devine neincetata.

Este evident ca nu eu sunt cel ce-mi voi invata sinele sa spuna fara intrerupere Rugaciunea lui Iisus. Eu insa ce sa fac? Cat pot si cat imi amintesc, sa spun intruna Rugaciunea ca sa nu mi se imprastie mintea, ci sa se obisnuiasca sa urmeze cugetului celui bun (...).

Daca izbutesc sa inaintez asa, nu mai sunt eu cel ce lucrez Rugaciunea, nu mai spun eu sinelui: Iar ai uitat Rugaciunea, incepe din nou! Rugaciunea se lucreaza singura inlauntrul meu in urma stradaniilor mele initiale, iar eu ma culc si ma trezesc cu Rugaciunea staruitoare si neintrerupta a Dulcelui Iisus.

M-am ostenit la inceput cu aruncatul semintei roditoare, iar mai apoi pamantul a nascut si continua sa nasca roada de la sine, fara intrerupere. Duhul Sfant preia lucrarea de rostire launtrica a Rugaciunii in inima mea" (Gheron Emilian, fost egumen al Manastirii Simonos Petra - Sf. Munte Athos)

Last edited by George.m; 09.08.2011 at 00:36:49.
Reply With Quote
Vechi 12.08.2011, 00:20:05
Senior Member

Implicit

"Sa nu devina Rugaciunea o lucrare din obligatie! Tensiunea ce vine din obligativitate poate aduce o reactie potrivnica inlauntrul vostru si sa faca mult rau. Multi s-au imbolnavit din pricina aceasta, pentru ca o faceau cu sila. Bineinteles, reusesti ceva cand faci cu sila, dar nu este sanatos.

Sa nu folositi nici metode tehnice, exterioare. Nu-i nevoie nici de scaunel, nici de aplecarea capului, nici de inchisul ochilor, cum zic unii. Nu e neaparat nevoie sa te concentrezi intr-un chip anume pentru a spune Rugaciunea. Atunci cand te copleseste dorul dumnezeiesc, nu-i nevoie de nici o alta osteneala.

Oriunde te-ai afla, pe scaunel, la birou, in automobil, la scoala, la serviciu, sa spui Rugaciunea: Doamne, Iisuse Hristoase, miluieste-ma!, delicat, fara silire, fara incordare. Nu trebuie nici sa ne legam de un anume loc. Totul este dorul dupa Hristos.

Daca sufletelul vostru repeta cu iubire, cu dorinta cele cinci cuvinte Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma, nu se mai satura. Sunt cuvinte de care nu te mai saturi! Toata viata voastra sa le spuneti. Ascund intr-insele atatea nectaruri datatoare de viata!" (Avva Porfirie Kavsokalivitul)

Last edited by George.m; 12.08.2011 at 00:23:50.
Reply With Quote
Vechi 20.08.2011, 01:06:36
Senior Member

Implicit

"Rugaciunea sa se spuna launtric, cu mintea, si nu tare, caci de aceea se numeste Rugaciunea mintii. Si sa nu o spuneti in graba, adica metaniile de o suta in nu mai putin de un minut si jumatate, fiindca atunci nu o simtim, asa cum nu discernem gustul unor bucate mancate in fuga; dar nici prea incet sa nu fie.

Ne ajuta foarte mult simtamantul pacatoseniei noastre si multumita fata de darurile lui Dumnezeu; acestea ne fac sa zicem Rugaciunea cu dragoste, cu darnicie, iar nu mecanic. Mai apoi devine si obisnuinta. Cand ne cunoastem sinele si cugetam la lipsa noastra de multumire, atunci vom simti nevoia sa zicem Rugaciunea" (Cuviosul Paisie Aghioritul).
Reply With Quote
Vechi 20.08.2011, 03:25:10
Azzuurra Azzuurra is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.07.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Daca ai sa citesti ce ti-am indicat eu , ai sa te lamuresti , dar numai sa-ti faci rost de volumul respectiv ( e la sfarsit - cam 5-7 pagini f.f.f. de folos )
http://www.scribd.com/fullscreen/24742316
Reply With Quote
Vechi 20.08.2011, 03:28:45
Azzuurra Azzuurra is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.07.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andrei_im Vezi mesajul
rugaciunea lui Iisus o poate spune oricine, dar pentru a o practica asa... in fiecare zi, pentru a fi o lucrare, trebuie neaparat binecuvantare de la duhovnic. neaparat! se incepe cu canoane usoare, dupa aceea din ce in ce mai mult, pana te obisnuiesti si o spui mereu. se obisnuieste sufletul cu dorul lui Dumnezeu. dar despre aceasta ne pot vorbi doar cei ce au ajuns acolo.... citeste PELERINUL RUS! e o carte simpla, placuta, despre rugaciunea lui Iisus.
Subscriu. E foarte important sa vorbesti cu un Duhovnic despre acest lucru, daca nu, cine stie unde ajungi.

http://www.scribd.com/fullscreen/21990416 Vladica Antonie Marturisitorul Calea Rugaciunii Launtrice Manualul Isihiei Recomand, doar daca se vorbeste si cu Duhovnicu'.
Reply With Quote
Vechi 20.08.2011, 07:18:21
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Normal ca doar atunci cand spunem " Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu , miluieste-ma pe mine pacatosul "! Ca o spunem de cinci ori , sau de o mie de ori , ne tinem respiratia cat spunem scurta rugaciune , apoi facem o pauza scurta si reluam , si tot asa , strangem margica , spunem rugaciunea , iar o pauza scurta , iar . . . , incet , incet ne intra in reflex , dar atentie , fara imaginatie inutila , lasa mintea sa lucreze linistita , sa se apropie de inima , sa intre o farama in ea , ca nu cred ca o sa ajungem noi vreodata sa coboram toata mintea in inima , sa unim mintea cu inima . . .
si cauta despre aceasta importanta rugaciune , si vei vedea ca aceasta tinere a respiratiei , "subtiaza sufletul " , " curateste mintea " si e recomandata de toti practicantii autentici ai Rugaciunii lui Iisus
grija mare cu tinerea respiratie prea mult timp...neoxigenarea creierului poate duce la halucinatii sau alte jocuri ale mintii...

Parintele Teofil a primit indrumari de la Parintele Arsenie Boca de a spune rugaciunea inimii astfel: sa se spuna aceasta rugaciune in gand "deci nu cu cuvantul vorbit ci cu cuvantul gandit" lipita de respiratie, adica intre respiratii "in clipa in care nici nu tragi aerul in piept nici nu-l dai afara" sa zica "Domne", apoi tragand aerul in piept odata cu asta sa spuna "lisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu", si "dand aerul afara" sa zica o data cu asta "milueste-ma pe mine, pacatosul". "Atat mi-o spus. Nu mi-o spus de cate ori sa zic, cand sa zic, cum sa zic"

http://www.youtube.com/watch?v=WQT67MyBDBk ....min 4:00

Last edited by ovidiu b.; 20.08.2011 at 07:29:06.
Reply With Quote
Vechi 20.08.2011, 19:26:05
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

imi amintesc ca in unele scrieri, pentru a ajunge sa ai rugaciunea inimii, se recomanda rugaciunea sincronizata cu respiratia.
se spunea chiar ca trebuie sa tii capul usor plecat spre dreapta si sa stai pe un scaunel cu 3 picioare ...
Reply With Quote
Vechi 20.08.2011, 19:32:25
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Smile

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
imi amintesc ca in unele scrieri, pentru a ajunge sa ai rugaciunea inimii, se recomanda rugaciunea sincronizata cu respiratia.
se spunea chiar ca trebuie sa tii capul usor plecat spre dreapta si sa stai pe un scaunel cu 3 picioare ...
Atentie la "tehnici" , atentie la scrieri , atantie la jonglerii , si tot tacamul este gata pentru a uita rugaciunea in sine !
Pentru a nu fastaci de tot cititorul , se poate spune : Rugati-va neancetat , dar s-o faceti . . . , de restul se va ingriji Dumnezeu . Primul pas sa fie al nostru , asa cum e , dar sa fie !
Doamne ajuta !+
Vechi 20.08.2011, 19:37:16
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
Atentie la "tehnici" , atentie la scrieri , atantie la jonglerii , si tot tacamul este gata pentru a uita rugaciunea in sine !
Pentru a nu fastaci de tot cititorul , se poate spune : Rugati-va neancetat , dar s-o faceti . . . , de restul se va ingriji Dumnezeu . Primul pas sa fie al nostru , asa cum e , dar sa fie !
Doamne ajuta !+
stiu ca par a tehnici yoga, dar astea erau recomandarile.
si in pat daca esti, si iti vine sa te rogi, te rogi acolo un pat.
Reply With Quote
Vechi 20.08.2011, 19:39:05
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
stiu ca par a tehnici yoga, dar astea erau recomandarile.
si in pat daca esti, si iti vine sa te rogi, te rogi acolo un pat.
Exact. . . !
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Rugaciunea lui Iisus georgeval Rugaciuni 51 11.11.2014 09:55:20
"Minunea" unui fachir si rugaciunea lui Iisus (de Arhimandrit Nicolae Drobiazghin) andrei_im Alte Religii 1 14.05.2011 02:05:28
Rugaciunea lui Iisus MadalinS Rugaciuni 8 10.04.2011 19:11:36
DESPRE RUGACIUNEA LUI IISUS emanuel2007 Despre Biserica Ortodoxa in general 114 16.03.2011 22:26:15
Cleopa Paraschiv Mina Dobzeu Rugaciunea lui Iisus mihailt Rugaciuni 1 18.05.2008 13:06:37