Citat:
Spune-ne si noua, te rog - pentru ca ai repetat obsesiv formularea "stat laic" - unde scrie in Constitutia noastra ca Romania este stat laic?
|
Nu stiu daca scrie, si nu am timp sa caut acum. Dar stiu sigur ca scrie ca Statul nu va favoriza vreo culta. Educatia religioasa in scoli, majoritar ortodoxa, se face pe banii Statului. Nu am auzit de un numar mare de profesori baptisti, sau catolici, sau musulmani, platiti de acelasi Stat. In general, copiii de aceste religii merg la scoala organizata de Biserica lor, pe banii Bisericii respective.
La fel, Constitutia garanteaza libertatea de constiinta a fiecarui individ, indiferent de varsta. Pana la 16 ani, daca parintii te vor la ora de religie, asta e, nu poti sa depui o cerere pentru a nu mai lua parte la ora. La fel si daca ai peste 16 ani, si vrei sa intrerupi orele de religie in mijlocul anului scolar. Ghinion, nu se poate.
Citat:
Spuneti-mi, va deranjeaza daca un elev are la gat un lantisor cu cruciulita sau doar icoana de pe perete va starneste repulsie?
|
Chiar nu intelegi diferenta intre cele doua exemple?
Citat:
La orele de religie se poate aduce ca material didactic o icoana asa cum la ora de geografie aduci o harta sau la biologie un microscop ?
|
De ce nu? Are vreo treaba icoana aia cu ora de matematica, sau de istorie? Asa cum profesorul meu de desen din generala venea dupa el cu niste planse imense, pe care le folosea in timpul orei, nu vad de ce un profesor de religie nu ar putea avea o icoana cu el, daca are de gand sa o foloseasca in timpul orei.
Citat:
Copilul dmv. oricum va fi indoctrinat de dmv. cu idei anti-clericale, deci nu vad care e “riscul” ca vede o icoana.
|
Ideea de spatiu neutru iti spune ceva? Daca eu sunt budist, si merg si pun niste imagini budiste in clasa copilului meu, ce crezi ca se va intampla? Sau sunt satanist, si vreau o icoana cu Belzebut?
Si nu, in acest caz majoritatea nu decide.
Citat:
Daca icoanele ar fi facute de elevi la ora de desen si expuse in cadrul scolii, asa cum se intampla de obicei cu picturile lor, ati mai avea ceva de comentat?
|
Si situatia descrisa de tine ti se pare la fel cu ce se intampla acum in scoli?