Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Or fi mancand evreii carne de oaie tot timpul insa nu o numesc "Pasti" tot timpul ci doar in 15 Nissan, cu conditia ca oaia sa fie un miel de 1 an cumparat in 10 Nissan, tinut pana in 14 Nissan, jertfit si prajit pe foc inainte de inserare si mancat pana la os dupa inserare. Este Pastile Domnului care se mananca o data in an.
Tu ce intelegi prin lipii?
|
Lipia este painea ce se foloseste in orient, e ca o clatita, de exemplu la shaorma. Aproape sigur aceasta era si painea pe care o faceau israelienii, fie ca era paine dospita, fie ca era azima. Si o rupeau, nu o taiau.
Eu am zis ca e singura explicatie ca sa intre si pasajele cu mancatul Pastelui, pentru ca altfel ce zici tu contrazice intreaga Biblie si sunt zeci de pasaje care te contrazic:
- Iosif a cumparat panza pentru inmormantare desi in primele doua zile nu se lucreaza, e ca in Sabat;
- toti erau in acea noapte pe afara, desi stau in casa de Pasti;
- Sf. Apostol Ioan scrie ca era ziua pregatirii cand a fost rastignit Iisus; sinedriul spune sa-L prinda pe Iisus dar inainte de sarbatoarea Pastilor;
- Evanghelistii spun ca au mancat paine, nu azimi (am citit Biblia in ebraica, intotdeauna la paine e vorba de paine dospita, de exemplu la Melchisedec);
- Apostolii sunt trimisi sa pregateasca Cina si apoi scrie ca sosesc si ceilalti, nu puteau pregati Cina o zi intreaga;
- de asemenea, de Pasti trebuiau sa fie in case, nu umblau sa caute adapost.
- Sf. Ioan spune ca evreii urmau sa manace Pastile, de aceea nu au intrat (desi trecusera Pastile, era dimineata).